Industriarbetarnas tidning

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

22 oktober, 2020

Skrivet av

Avtal 2020 Vårens avbrutna löneförhandlingar är i gång igen. På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då
avtalet egentligen gick ut. Men 4 procent vågar de inte hoppas på.

produktion som vanligt

Skärblacka bruk ingår i Billerud Korsnäs-koncernen. Bruket tillverkar papper som bland annat används till bärkassar, säckar och medicinska förpackningar.

Totalt arbetar 740 anställda på bruket, vilket gör det till Norrköpings kommuns största privata arbetsgivare.
Förutom några marknadsanpassade stopp har produktionen i princip tuffat på som vanligt under pandemin. Hittills har bruket vare sig behövt permittera eller varsla personal.

Coronautbrottet vände upp och ner på det mesta. Avtalsrörelsen sköts upp och löneökningarna som skulle ha kommit den 1 april, är fortfarande inte spikade. Men efter ett halvårs uppehåll har Pappers nu börjat förhandla med Industriarbetsgivarna igen, och den 1 november ska ett nytt avtal finnas färdigt. Ett avtal som kort sagt ska slå fast vilka löner och arbetsvillkor som ska gälla.

Vid Billerud Korsnäs jättelika anläggning i Skärblacka går de anställda nu i spänd förväntan. Blir det några förbättrade villkor? Utökad arbetstidsförkortning, ATK? Högre avsättning till pension? Men framför allt: Hur blir det med den nya lönen? Blir det 4 procents påslag, som förbundet gick ut och krävde för snart ett år sedan?

4 procent tycks vare sig de anställda eller fackligt förtroendevalda riktigt tro på när DA träffar dem. Men de hoppas förstås. Likaså förväntar de sig att lönepåslaget – vilket det nu landar på – kommer att betalas ut retroaktivt. Som under tidigare avtalsår. Från och med den 1 april.

– Det gör väl alla som jobbar här, säger Magnus Ström, operatör på pappersmaskinen PM7, och fortsätter:

– Att förhandlingarna sköts fram är ju inte vårt fel, de kunde väl ha förhandlat via Skype i stället? Delvis i alla fall. För egentligen skulle vi ju ha haft den nya lönen för länge sedan. Det känns som att arbetsgivaren passar på.

Magnus Ström får medhåll från de andra. De känner att deras arbetsinsats inte riktigt tas på allvar och premieras därefter. Särskilt nu när Svenskt Näringsliv kontrat med noll i påslag. Och detta mitt i en pandemi, dessutom.
I en tid när de och deras arbetskamrater dagligen trotsat risken för smitta och gått till jobbet som vanligt.

Mia Sand som jobbar på labbet, säger:

– Många har haft möjligheten att jobba hemifrån, men det kan ju varken vi eller operatörerna göra. Vi har varit här, på plats, hela tiden. Och alltid varit beredda på att ställa upp för varandra om någon har varit sjuk.

Marie Olsén, avdelningens ordförande, nickar instämmande.

– Så är det. Vi har haft en jämn, något högre frånvaro under mars till augusti. Men det är först nu efter skolstart som vi märker av en ökad sjukfrånvaro och att fler tvingas ta ut vab-dagar.

Hur förhandlingarna kommer att sluta har hon svårt att sia om.

– Vad jag hoppas och tror är två skilda saker. Jag tror ingenting förrän det är klart, säger hon. 

Foto: YLVA BERGMAN

Marcus Bolin: ”Det blir tufft”

Trycket från medlemmarna att få löneökningen retroaktivt är skyhögt.

– Vi ska göra vad vi kan för att uppnå det som vi upplever att de
har förtjänat.

Det säger Pappers avtalsförhandlare Marcus Bolin som leder förhandlingarna med Industriarbetsgivarna.

Och kravet på 4-procentiga lönepåslag ligger fast, fortsätter han.

– Ja, 4 procent är fortfarande vårt yrkande. Samtidigt vet vi att det är svårt läge nu. Ekonomin ser ju lite annorlunda ut i dag jämfört med den 1 april.  

Men trots det ekonomiskt kärva läget håller Pappers fast vid sitt lönekrav.

– Det är klart att det blir tufft, säger Marcus Bolin. Men det här är en förhandlingsfråga. Vi yrkar på det vi har argumenterat för och sagt tidigare, och sedan får vi se var vi landar.

En kommentar till “Vi skulle haft nya lönen för länge sedan

  • Det kan vara en poäng i att avstå retroaktiv lön till förmån för något större löneförhöjning än eljest, då blir ersättningar såsom a-kassa och sjukpeng högre.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

Höga löner hos de yngsta

Höga löner hos de yngsta

Nästan 37 000 kronor i månaden. Så mycket tjänar Pappers medlemmar under 30 år i snitt.

Swedpaper fortsatt i topp i löneligan

Swedpaper fortsatt i topp i löneligan

Swedpaper i Gävle har de högsta lönerna i Pappers, och gapet mellan toppen och botten har ökat. Det visar Dagens Arbetes unika lönekartläggning för 2020. Se hur ditt bruk ligger till i löneligan.

Irritation över Holmens extra utdelning

Irritation över Holmens extra utdelning

En halv miljard i extra utdelning ska kompensera aktieägarna för förra årets halverade utdelning. Samtidigt blir de anställda utan kompensation för uteblivna löneökningar 2020.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

”Det blir svårt att få lönen  retroaktivt”

”Det blir svårt att få lönen retroaktivt”

De anställda på hustillverkaren Götenehus hoppas att företagets framgångar ska synas i lönekuverten, också i dem som redan har delats ut.

Pappers: Kravet på 4 procent ligger fast

Pappers: Kravet på 4 procent ligger fast

Trots lågkonjunktur och krisande tider för tidningspapper kommer Pappers fortsätta kräva fyraprocentiga lönepåslag för sina medlemmar.

Löneligan för pappers- och massabruk

Löneligan för pappers- och massabruk

Har du högre eller lägre lön än dina kollegor på grannbruken? Nu kan du för första gången se hur lönen utvecklats de senaste åren. För alla skiftformer.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.