Så är dagsformen på bruken
Hitta din arbetsplats i årets genomgång av Sveriges pappersbruk.
Industriarbetarnas tidning
22 oktober, 2020
Skrivet av Pontus Ohlin
Avtal 2020 Vårens avbrutna löneförhandlingar är i gång igen. På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då
avtalet egentligen gick ut. Men 4 procent vågar de inte hoppas på.
Skärblacka bruk ingår i Billerud Korsnäs-koncernen. Bruket tillverkar papper som bland annat används till bärkassar, säckar och medicinska förpackningar.
Totalt arbetar 740 anställda på bruket, vilket gör det till Norrköpings kommuns största privata arbetsgivare.
Förutom några marknadsanpassade stopp har produktionen i princip tuffat på som vanligt under pandemin. Hittills har bruket vare sig behövt permittera eller varsla personal.
Coronautbrottet vände upp och ner på det mesta. Avtalsrörelsen sköts upp och löneökningarna som skulle ha kommit den 1 april, är fortfarande inte spikade. Men efter ett halvårs uppehåll har Pappers nu börjat förhandla med Industriarbetsgivarna igen, och den 1 november ska ett nytt avtal finnas färdigt. Ett avtal som kort sagt ska slå fast vilka löner och arbetsvillkor som ska gälla.
Vid Billerud Korsnäs jättelika anläggning i Skärblacka går de anställda nu i spänd förväntan. Blir det några förbättrade villkor? Utökad arbetstidsförkortning, ATK? Högre avsättning till pension? Men framför allt: Hur blir det med den nya lönen? Blir det 4 procents påslag, som förbundet gick ut och krävde för snart ett år sedan?
4 procent tycks vare sig de anställda eller fackligt förtroendevalda riktigt tro på när DA träffar dem. Men de hoppas förstås. Likaså förväntar de sig att lönepåslaget – vilket det nu landar på – kommer att betalas ut retroaktivt. Som under tidigare avtalsår. Från och med den 1 april.
– Det gör väl alla som jobbar här, säger Magnus Ström, operatör på pappersmaskinen PM7, och fortsätter:
– Att förhandlingarna sköts fram är ju inte vårt fel, de kunde väl ha förhandlat via Skype i stället? Delvis i alla fall. För egentligen skulle vi ju ha haft den nya lönen för länge sedan. Det känns som att arbetsgivaren passar på.
Magnus Ström får medhåll från de andra. De känner att deras arbetsinsats inte riktigt tas på allvar och premieras därefter. Särskilt nu när Svenskt Näringsliv kontrat med noll i påslag. Och detta mitt i en pandemi, dessutom.
I en tid när de och deras arbetskamrater dagligen trotsat risken för smitta och gått till jobbet som vanligt.
Mia Sand som jobbar på labbet, säger:
– Många har haft möjligheten att jobba hemifrån, men det kan ju varken vi eller operatörerna göra. Vi har varit här, på plats, hela tiden. Och alltid varit beredda på att ställa upp för varandra om någon har varit sjuk.
Marie Olsén, avdelningens ordförande, nickar instämmande.
– Så är det. Vi har haft en jämn, något högre frånvaro under mars till augusti. Men det är först nu efter skolstart som vi märker av en ökad sjukfrånvaro och att fler tvingas ta ut vab-dagar.
Hur förhandlingarna kommer att sluta har hon svårt att sia om.
– Vad jag hoppas och tror är två skilda saker. Jag tror ingenting förrän det är klart, säger hon.
Trycket från medlemmarna att få löneökningen retroaktivt är skyhögt.
– Vi ska göra vad vi kan för att uppnå det som vi upplever att de
har förtjänat.
Det säger Pappers avtalsförhandlare Marcus Bolin som leder förhandlingarna med Industriarbetsgivarna.
Och kravet på 4-procentiga lönepåslag ligger fast, fortsätter han.
– Ja, 4 procent är fortfarande vårt yrkande. Samtidigt vet vi att det är svårt läge nu. Ekonomin ser ju lite annorlunda ut i dag jämfört med den 1 april.
Men trots det ekonomiskt kärva läget håller Pappers fast vid sitt lönekrav.
– Det är klart att det blir tufft, säger Marcus Bolin. Men det här är en förhandlingsfråga. Vi yrkar på det vi har argumenterat för och sagt tidigare, och sedan får vi se var vi landar.
Det kan vara en poäng i att avstå retroaktiv lön till förmån för något större löneförhöjning än eljest, då blir ersättningar såsom a-kassa och sjukpeng högre.