”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

”Pizzor – men inga krispaket till vårdens hjältar”

Eftersom syrrorna ofta förblir namnlösa tänkte jag lyfta fram en av dem, vardagshjältarna, skriver Alexandra Pascalidou.

Löneligan för pappers- och massabruk

LÖNEStatistik Har du högre eller lägre lön än dina kollegor på grannbruken? Nu kan du för första gången se hur lönen utvecklats de senaste åren.

6 olika skiftformer

Dagtid (7-16)

Dagtid kontinuerligt (även lördag/söndag)

2-skift intermittent (förmiddag/eftermiddag, uppehåll helger)

2-skift kontinuerligt (förmiddag/eftermiddag inklusive helger)

3-skift intermittent (dygnet runt, uppehåll helg/storhelg)

3-skift kontinuerligt (dygnet runt, i vissa fall uppehåll storhelg. Antal skiftlag varierar.)

Här är lönerna på svenska pappersbruk 2019


Han har samlat in unik lönestatistik sedan 2001

Göran Widerberg har samlat in statistiken sedan 2001. Den blir bara bättre, säger han.

Så gjorde vi Varje år samlar DA:s reporter Göran Widerberg in uppgifter om lön från de svenska pappersbruken.
– Jag tror inte det finns en bättre statistik när det gäller grundlöner på svensk arbetsmarknad idag, faktiskt, säger han.

Dagens Arbetes reporter Göran Widerberg har samlat in lönestatistiken för de svenska pappers- och massabruken varje år sedan 2001. Från början kom siffrorna från Pappers, som fick dem från arbetsgivarna i Skogsindustrierna, som i sin tur fick dem från dåvarande SAF – svenska arbetsgivareföreningen. Det fanns stora brister, berättar Göran Widerberg, vilket fick honom att själv börja kontakta fackklubbarnas ordförande på varje bruk, för att få in uppgifterna den vägen.

– Sen har statistiken bättrats på under hela processen fram tills idag, och jag törs påstå att de senaste 2-3 åren, den statistiken är den bästa någonsin. Jag tror inte det finns en bättre statistik när det gäller grundlöner på svensk arbetsmarknad idag, faktiskt, säger Göran Widerberg.

Det har också att göra med den höga organiseringsgraden inom Pappers. De fåtal procent som inte finns med i statistiken, på grund av att de inte är anslutna, skulle inte påverka lönenivåer eller placeringar nämnvärt, enligt Göran Widerberg.

Även om enskilda bruk har rört sig lite uppåt eller nedåt i statistiken har det i stort sett varit samma bruk i topp och samma bruk i botten av listan under åren.

– Men lönerna har ökat på vissa bruk, och det beror ofta på att man har slimmat organisationen. De enklare tjänsterna har tagits bort, så du har kvar dem som gör jobbet, på ett annat sätt än förr. När jag började med det här hade Korsnäs 1 200 anställda, och idag har det nästan halverats, säger Göran Widerberg.

Andra faktorer som spelar in på lönenivån är året runt-drift, som ger ett högre löneläge, och om det finns konkurrens om arbetskraften på orten. Även stora avgångar kan påverka mycket, speciellt på mindre bruk.

– Det kan vara negativt, som för Klippan nu senast, där ett gäng med höga löner gick i pension. När det då kommer in ungdomar på betydligt lägre löner, då faller man ju i statistiken.

I graferna över löneutvecklingen för Klippans bruk kan man se att snittlönen för dagtidsarbetare gått från 29120 kronor i månaden 2018 till 25902 kronor i månaden 2019, vilket gör att de nu har en sistaplacering vad gäller dagtidslöner.

Lyckade förhandlingar kan förstås också påverka placeringarna. Göran Widerberg har fått höra att statistiken DA publicerar används i de lokala löneförhandlingarna. Och redan första året bidrog den till förhandlingsframgångar i dalsländska Billingsfors.

– Jag blev närmast hjälteförklarad i Billingfors efter första lönestatistiken, där de låg ohjälpligt sist i botten. De fick full pott i de kommande löneförhandlingarna, för det var lite skämmigt att ligga så långt ner. Då blev jag höjd till skyarna av den dåvarande ordföranden där, berättar Göran Widerberg.

Ibland tar enskilda bruk jättekliv uppåt, eller rasar i placering mellan åren, på ett sätt som inte går att förklara med de faktorer som nämnts ovan.

– Det beror nästan alltid på felrapportering, säger Göran Widerberg, och tillägger att det förekommer på alla nivåer i listan, men att det blir allt bättre.

Topplacerade Swedpaper ökar till exempel nio placeringar, vilket har att göra med att de i år redovisar ett tillägg som inte tagits med tidigare. Det finns alltså anledning att tro att de borde legat högre även tidigare år. Detsamma gäller Billerud Korsnäs Gävle, som efter en förstaplacering 2012 dalat något i rankingen, men i år gör ett uppsving och landar på plats 4.

– De båda bruken ligger på samma industriområde, så när Swedpaper upptäckt att de hade ett tillägg de glömt att ta med dröjde det inte länge innan även Korsnäs hörde av sig om ett liknande tillägg. De delar facklig personal – de sitter i varandras styrelser, säger Göran Widerberg.

Några år har vissa bruk inte förhandlat klart när Göran Widerberg kontaktat dem under hösten. Då redovisar de det löneläge som gäller då, vilket kan ge dem en lägre placering i listan.

– Man skickar det man har, helt enkelt. Men det är inga bruk som saknas på listan, och det ser jag som den stora vinsten.

Att samla in uppgifterna tar ungefär en månad, berättar Göran Widerberg. Han lämnar tydliga instruktioner om vad som ska finnas med: grundlön plus tillägg, men inte ob. Responsen är lite blandad på klubbarna.

– Det här har varit ett påverkansjobb genom alla år, att få folk att inse att alla vinner på att lämna rätt statistik. Det har alla ordförandena i Pappers sagt genom åren, att den här statistiken är ovärderlig för dem att ha och snegla på när de sitter med arbetsgivarna. Pappers är helt unika i det här fallet.

Varför tycker just Pappers att öppenhet är så viktigt?

– Jag tror att det är ett förbund som redan från början ville visa för medlemmarna att de inte har något att dölja. De vill att medlemmarna ska veta varför de är med i ett fack, och då ska man inte mörka vissa saker. Sen tror jag att det på mellannivån kan kännas lite jobbigt att lämna ut siffror som rör det egna bruket och vad man tjänar.

Läs mer: Lön


lh@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Detta gäller vid korttidsarbete

SVAR PÅ LÄSARNAS FRÅGORVad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

Gasolyckan på Aspa bruk

Han räddade sin arbetskamrat undan gasen

Thomas Sedig satt i kontrollrummet när larmen gick. I höga halter dödar svavelväte direkt. ”Men ligger någon där, då tvekar man inte. Då gör man allt för att rädda människans liv.”

1

”Vi måste samarbeta bättre”

RÄDDNINGSPLAN Aspa bruk vill knyta räddningstjänsten närmare, och utbilda anställda som kan lotsa dem inne på bruket om en olycka inträffar igen.

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

Tack alla kämpar – vi behöver er

KrönikaKraften i vår organisation har stegrats, fler och fler har fått veta vad Pappers gör och vad vi står för. Engagemanget från UNG 2020 finns med oss till efter coronakrisen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

DEBATTTrots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

1

Redo för framtiden

En ny generationAugust Wieser, som DA mötte 2017, har tagit studenten. Dessutom har han fått jobb på Billerud Korsnäs i Gävle. Men om han är pappersarbetare om tio år låter han vara osagt.

Arbetsrätten

Så här vill utredaren ändra las

På måndagen presenterades utredningen i riksdagen. Parterna har redan tidigare uttalat sitt missnöje. Nu säger också arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att hon inte är nöjd – och hoppas att fack och arbetsgivare kan hitta en bättre lösning.

4

”Småföretagen kan inte vänta till 2022”

DEBATTFör att få fart på svensk ekonomi efter coronakrisen måste småföretagens kostnader för att säga upp personal minska redan före 2022, skriver Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna.

2

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

DEBATTAtt ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

2

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Amanda är yngst på bruket

ÖgonblicketKlockan är 09.31
Ahlstrom-Munksjö AB i Jönköping.

Kan krisen bli ett lyft för facket?

CoronaeffektenI flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Så fungerar de nya reglerna

DA guidarUnder coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

Illustration: Josephine Skapare

Får chefen neka min semester?

Fråga om jobbet | LedighetHar arbetsgivaren skyldighet att ge en orsak till varför en semesteransökan avslås, eller räcker det att bara säga nej?

”Petters och Saras död skapar inga rubriker”

KRÖNIKAPandemin har fått oss att verkligen bry oss om varandra. Bra! Samtidigt får det mig att tänka på en annan, ständigt bortglömd epidemi – drogdöden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Lediga veckor kan jag vara med bandet”

PROFILENÄr det roligt att spela gitarr? Det ville Eki Kumpulainen ta reda på i sina tonår i Skutskär. Svaret ledde honom upp på scen och ut i världen med bandet Demonical.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

DebattJag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

Krisstöd

Stora aktieutdelningar ger indraget krisstöd

Inget statligt krisstöd till företag som gör stora aktieutdelningar. Det beskedet från Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf kom på torsdagen.

1

Nödår, strejker, slit – och äventyr

ArbetarhistoriaHur var det att vara arbetare för hundra år sedan? Med usel lön, eländiga villkor och en polis som sköt skarpt. DA:s Pontus Ohlin hittar ett gammal­t brev och söker svar.

1

Efter coronan

Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall. Foto: Ylva Bergman

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

DEBATTStaten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Krisen kräver en framtids­grupp”

Industriledaren Carl Bennet tycker det är dags för näringslivet att överge kortsiktighet och utflyttning av produktion.

2

Coronakrisen

Jesper Johansson är tjugosex år och har varit huvudskyddsombud i mer än två år. Foto: Åke Ericson

Sätter stopp för smittan

Nya risker.Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Här jobbar ­skiftarbetarna 40 procent

KORTTIDSAVTALPå Skåpafors händer inte mycket. Först stoppade man produktionen, sedan fick alla skiftarbetare gå hem. Men Pappersavdelningens ordförande Ulrik Jörback är ändå optimistisk. – Vi brukar klara oss även i lite sämre tider.

1

Coronakrisen – dag för dag

TidslinjeAllt hände så fort. Här kan du följa utvecklingen när det nya coronaviruset spreds över världen. Vilka konsekvenser det fick, och fortfarande får, med ett särskilt fokus på svensk industri.

Avtal på plats för korttidsarbete för bemanningsanställda

Nu kan även bemanningsanställda få stöd vid korttidsarbete. IF Metall och övriga facken inom LO har kommit överens med motparten om ett centralt avtal.

1

Regionala skyddsombud

Ingen utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud

TillträdesrättRegeringens förslag om att ge regionala skyddsombud rätt att komma in på arbetsplatser där facket inte har några medlemmar kommer att röstas ner. Flera partier går i dag samman för att stoppa förslaget.

1

”Det är de små arbetsplatserna som behöver oss”

Regionala skyddsombud är oroliga över utvecklingen. Vad blir steg två, frågar de sig. Och kommer Arbetsmiljösverige monteras ner ytterligare?

Anständiga utnyttjar inte krisen

KrönikaDet finns tyvärr företag som använder krisen för att trycka tillbaka facket. Som tur är ser vi också många exempel på där parterna i stället varit ödmjuka för situationen – och hittat bra lösningar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

1
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.