Industriarbetarnas tidning

Vi publicerar ett urval av artiklar från Dagens Arbetsmiljö, ett magasin som riktar sig till skyddsombud och förtroendevalda inom LO, men även andra som jobbar med arbetsmiljö.

Martin Ådahl (C): Facket får inte bli en stat i staten

16 november, 2020

Skrivet av

Regionala skyddsombud Mer makt åt facken behöver inte nödvändigtvis innebära en bättre arbetsmiljö, anser Centerpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Martin Ådahl. ”Facket kan inte agera myndighet.”

Martin Ådahl

Ålder: 50 år.

Bor: Stockholm.

Uppdrag: Arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet.
Ledamot i arbetsmarknadsutskottet.

Årsinkomst: 805 800 kronor, enligt Skatteupplysningen.

Familj: Fru och tre barn.

Ni röstade nej till utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud, varför?

– Normalt har facket tillträde till arbetsplatser där de har medlemmar. Kommer de in på arbetsplatser där de inte representerar medlemmar så börjar det likna ett myndighetsutövande från regionala skyddsombud. Vi vill stärka arbetsmiljöarbetet på andra sätt.

Hur?

– Svenskt Näringsliv föreslår att skyddsombuden ska vara statliga. Vi har varit öppna för andra lösningar. Men facket kan inte agera myndighet. Poängen är att man inte i alla lägen kan dra likhetstecken mellan ökad formell makt för facken med bättre arbetsmiljö. Parterna ska ha sina roller som inte får övergå i en myndighetsroll.

Är Svenskt Näringslivs förslag bra?

– De har en idé om att skapa en roll med skyddsombud som får offentligt stöd, som kan vara värd att titta på. Vi vill inte binda oss vid en viss modell. Vi vill få det utrett och få olika alternativ för att se vad vi kan göra. Det viktigaste i botten är att stärka samverkan mellan parterna, som vi sett givit resultat där man satsat på det.

– Småföretag kan i dag uppleva att regionala skyddsombud kommer med checklistor som inte är anpassade för den arbetsplatsen. De flesta är beredda att diskutera vad man kan göra bättre, men möts tyvärr ibland bara av rutinmässig
genomgång.

Centerpartiet vill ha en flexiblare arbetsmarknad. Vem vågar vara skyddsombud om anställningen blir osäkrare?

– All lagstiftning som skyddar dem med fackliga förtroendeuppdrag kommer finnas kvar ograverat. Skyddsombud är skyddade med flera lager av lagstiftning. Vilka ändringar vi än gör så kommer den särskilda ställningen för skyddsombud
att finnas kvar.

Med den mer flexibla arbetsmarknad som du förespråkar, finns det risk att arbetsmiljön försämras?

– Vi vill att alla mer likvärdigt ska få del av trygghet och omställning på en arbetsplats. Vi har en stark lagstiftning mot diskriminering och för en tryggare arbetsmiljö. De bitarna ändrar vi inte på. Men dagens fyrkantiga reglering hamnar inte sällan i vägen för god arbetsmiljö, till exempel när personer som trakasserat eller skapar arbetsmiljöproblem för kollegor, inte går att säga upp eftersom det automatiskt ogiltigförklaras.

Hur mycket handlar det här om att begränsa fackets makt? Är det en maktfråga?

– Rent ideologiskt så har vi en total respekt för parterna och deras ansvar i svenska samhället. Det vi inte vill är att facket ska bli en stat i staten. Poängen är att vi vill ha regler som bygger på en allmängiltig rättvisa. Inte på att facket upprätthåller lagen.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Dagens Arbetsmiljö.

6 kommentarer till “Martin Ådahl (C): Facket får inte bli en stat i staten

  • Stat i staten? Är det din upplevelse av fackförbunden. Tror du att arbetsmiljöarbetet vore så framgångsrikt utan facken. Vår arbetsmiljö hade varit betydligt sämre idag utan skyddsombuden pådrivande kraft!

  • Det märks att han inte har koll på hur det ser ut på arbetsplatserna. Han skulle nog tjäna på att följa med ett regionalt skyddsombud för att se hur de jobbar.

  • Bättre att ge makt och större kraft till lobbyistorganisationer som redan nästan är en stat i staten då man har svängdörrar både till regering/riksdag och svenskt näringsliv!

    Se där så det kan gå.

  • Vart är vi på väg? Arbetsmarknadsuttskottets ledamöter kunde till övervägande majoritet lämna sina stolar till Svenskt näringsliv. Ideerna kommer ju direkt därifrån. Och Sverigedemokraterna de hämnas för att de inte får ha förtroendeuppdrag i fackföreningarna. Det här är inget annat än en attack på facken i syfte att ge arbetsgivarna större frihet och förskjuta maktbalansen.
    Det går utmärkt att sköta ordningen i t.ex tunnelbanan med privata aktörer, varför kan man inte
    sköta arbetsmiljön genom facken?
    Centerpartiet har blivit läskiga!

  • ”Arbetarfientliga”
    .
    Martin Ådahl och Hans parti är rent arbetarfientliga.
    .
    ”Trygghetssocialist”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Ingen utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud

Ingen utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud

Regeringens förslag om att ge regionala skyddsombud rätt att komma in på arbetsplatser där facket inte har några medlemmar kommer att röstas ner. Flera partier går i dag samman för att stoppa förslaget.

Utökade befogenheter föreslås för skyddsombud – igen

Utökade befogenheter föreslås för skyddsombud – igen

De regionala skyddsombuden ska få tillträde till fler arbetsplatser än i dag. Det föreslår regeringens utredare. Det blir den tredje utredningen som föreslår samma sak.

”Facket måste ändra sig”

”Facket måste ändra sig”

Han var skyddsombud för Byggnads tills han petades på grund av sitt politiska engagemang för Sverigedemokraterna. Sedan dess har Magnus Persson, SD, arbetat för att bryta fackets makt över det lokala skyddsarbetet. Nu är han arbetsmarknadsutskottets ordförande.

Anklagelser om partiskhet upprör utredare

Anklagelser om partiskhet upprör utredare

Frågan om de regionala skyddsombuden har länge varit infekterad. Men när remissvaren på den senaste utredningen nu kommit in reagerar till och med utredarna på det hårda tonläget.

Nya ministern om arbetsmiljön: måste prioriteras

Nya ministern om arbetsmiljön: måste prioriteras

Antalet dödsfall på jobbet fick Paulina Brandberg att ”studsa till”. Och om lönegapet mellan könen fortsätter öka kommer hon att agera.

DA möter: Magnus Sverke om regionala skyddsombud

DA möter: Magnus Sverke om regionala skyddsombud

Systemet med regionala skyddsombud fungerar bra och bör utökas, har utredaren Magnus Sverke kommit fram till. Lyssna på intervjun och ett arbetsplatsbesök under en skyddsrond med ett regionalt skyddsombud i Västerås.

Tredje gången gillt för de regionala skydds­ombuden?

Regionala skyddsombud är en kostnadseffektiv verksamhet som ger stora vinster för samhället, säger utredaren Magnus Sverke som gästar podden DA möter.

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

Johan Danielsson (S): Både M och SD driver förslag som riskerar att vingklippa det lokala skyddsombudsarbetet.

Kriminella arbetsgivare – så ska de stoppas

Kriminella arbetsgivare – så ska de stoppas

Regeringen vill ta upp kampen mot kriminella och oseriösa arbetsgivare. Nu har de lanserat 45 åtgärder i en särskild strategi. Här är de vikigaste. 

Då kan det bli riktigt god stämning i LO-borgen

Då kan det bli riktigt god stämning i LO-borgen

Det kan te sig lite märkligt att LO-basen inte kan välja mellan V och ett parti där den ansvariga för arbetsmarknadsfrågor prisats med en tavla av en brinnande LO-borg, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.