Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

38 sätt att få fel att bli rätt

25 januari, 2023

Skrivet av

Krönika Dagens politiker kan ha lusläst filosofen Schopenhauers retoriktips. Eller hängt för mycket på Facebook.

Sven Olov Karlsson är författare.

Stirrig blick, vilt spretande hår, sammanbitet gap och gravallvarlig uppsyn: filosofen Arthur Schopenhauer såg besvärlig ut. Och var förstås också det. Det märks i hans bok Eristik: eller 38 sätt att få rätt.

Eristik kallas för retorikens svarta får. Om retorik är som judo, är eristik som ett gatuslagsmål. Utgångspunkten är att människan är lögnaktig och fåfäng. Spela roll om man har fel eller tjänar oärliga syften. Det enda som gäller är att få sista ordet. Till varje pris, med alla medel.

Det kan kännas dystert för den som tycker att skälet att få rätt ska vara att ha rätt.

Det kan kännas dystert för den som tycker att skälet att få rätt ska vara att man haft rätt. Många av oss som inte är cyniskt eller pessimistiskt lagda, har en naiv övertro på värdet av våra arguments starka logik. Därför kan vi lätt bli intrasslade eller ställda när vi bemöts med elaka, sluga, kränkande, lögnaktiga, manipulerande – men effektiva – knep.

Filosofens bok är från 1800-talet. Men metoderna i den lever som aldrig förr. Särskilt i sociala medier. Och även alltmer i politiken. Låt mig ge några exempel.

Teknik 14. ”Utropa sig till segrare. Om motståndaren är blyg eller dum och man själv är mycket oförskämd och har stark röst, kan det mycket väl lyckas.”

Så gjorde Donald Trump i presidentvalet år 2020. Och vann – åtminstone om han själv får säga det.

Teknik 33. ”I teorin må det vara riktigt, men i praktiken är det falskt.” Man accepterar grunderna men förnekar följderna. Som SD-ledamoten Elsa Widding, när hon i höstas stod i riksdagen och svamlade om att klimatkrisen saknar vetenskapligt stöd.

Teknik 36. ”Att genom meningslöst ordsvall göra motståndaren flat, att förbluffa honom.”

Här går jag tillbaka till alliansen för att hitta en verklig mästare: Centerpartiets Maud Olofsson. Hon vägrade besvara frågor genom att kulspruta ur sig prat om annat. Sveriges största intervjusabotör före henne heter Carl Bildt. Han kan förstås än. Men numera har få journalister så mycket
tid att kasta bort att de ger Bildt mikrofonen.

Vilka inaktuella exempel, kan man tänka om de två ovan nämnda. Det beror på att alla som Tidöavtalet gjorde till ministrar i en häpnadsväckande utsträckning avböjer eller ignorerar utfrågningar hos de besvärliga medierna.

Sveriges nya borgerliga regering vet att där kan de inte vinna en ärlig diskussion. Därför tar de till teknik 18: ”Märker vi att motståndaren inlett en argumentation med vilken han kommer att besegra oss, får vi inte låta det gå så långt: vi måste hindra honom från att slutföra argumentationen genom att i god tid avbryta debattens gång.” 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Kristersson kan bromsa krisen om han vill

Kristersson kan bromsa krisen om han vill

Om regeringspartierna ska lägga en budget för att dämpa krisen borde det vara tid för höjda barnbidrag, hyresrätter till rimliga priser och trygga jobb, skriver journalisten Lina Stenberg.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.

Då kan det bli riktigt god stämning i LO-borgen

Det kan te sig lite märkligt att LO-basen inte kan välja mellan V och ett parti där den ansvariga för arbetsmarknadsfrågor prisats med en tavla av en brinnande LO-borg, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

”Därför ställer jag upp för C i riksdagen”

”Därför ställer jag upp för C i riksdagen”

En stark och självständig lokalpolitik som är en garant för jobben. Och yrkesutbildningen – som krävs för att kvalificerade industrijobb ska hålla bra ingångslöner, skriver Gustav Malm, som kandiderar till riksdagen för C.

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

Om M och SD på riktigt vill göra krafttag mot brottsligheten borde de släppa den fixa idéen om att underminera de fackliga regionala skyddsombudens roll, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

SD: Regeringar av olika kulör har lagt grunden för skugg­samhället

SD: Regeringar av olika kulör har lagt grunden för skugg­samhället

I stället för att ta hit människor för att utföra lågkvalificerade arbeten behövs kortare utbildningsinsatser till arbetssökande som redan finns i Sverige, skriver Magnus Persson, SD.

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.