Industriarbetarnas tidning

Nya ministern om arbetsmiljön: måste prioriteras

21 november, 2022 - 10:47

Skrivet av

Antalet dödsfall på jobbet fick Paulina Brandberg att ”studsa till”. Och om lönegapet mellan könen fortsätter öka kommer hon att agera.

Paulina Brandberg. Foto: Niklas Porter

Paulina Brandberg

Född: 1983.

Titel: Biträdande arbetsmarknadsminister med ansvar för arbetsmiljö, arbetsrätt, lönebildning, jämställdhet och diskriminering.

Bakgrund: Jurist och åklagare. Liberal politiker.

Lyssna på intervjun

En längre version av intervjun med Paulina Brandberg finns i Dagens Arbetes podd. Lyssna här eller i din poddspelare – sök på DA möter.

– Den här regeringen kommer inte på något sätt att sänka ambitionen när det gäller arbetsmiljöpolitiken.

Det säger nyligen tillträdda ministern Paulina Brandberg (L), med ansvar för arbetsmiljö, arbetsrätt, lönebildning, jämställdhet och diskriminering. Hon har precis satt sig in i sina ansvarsområden.

– Sedan jag tillträdde har jag tagit del av statistik, och jag studsade till när jag såg att det var fler som dog i arbetsplatsolyckor än i gängskjutningar i fjol.

– Gängskjutningar pratar vi om dagligen, men dessa dödsfall pratar vi väldigt, väldigt lite om. Men statistiken visar väldigt tydligt på ett stort behov av att jobba med dessa frågor. Utöver detta vet vi dessutom att många fler skadas eller blir sjuka i arbetslivet. Jag känner att de här frågorna måste vara prioriterade.

Varför pratar vi i så fall så lite om det?

– Det är en väldigt bra fråga. De flesta av oss spenderar många timmar på jobbet, ofta fler än i hemmet. Det måste vara en grundläggande fråga. Man ska inte behöva vara rädd för att skada sig eller bli sjuk på arbetet. Det är en fråga jag hoppas kan komma högre upp på agendan, för den är angelägen att prata om och jobba med, säger Paulina Brandberg och fortsätter:

– Den förra regeringen har gjort bra saker, bland annat den nuvarande arbetsmiljöstrategin. Den kommer vi nu följa upp, se hur den fungerar och om vi vill förlänga den. Det enda rimliga är att ha en nollvision kring dödsfall i arbetslivet. Därför är det viktigt att arbetet bedrivs väldigt aktivt, och följs upp så att man får resultat. Jag tycker inte det är godtagbart med så många dödsfall i arbetslivet.

Men det är inte bara dödsfallen som visar höga siffror. I fjol ökade arbetsplatsolyckorna, de arbetsrelaterade sjukdomarna samt arbetsorsakade besvär jämfört med året innan?

– Det kan bli skevt att bara titta på året innan, vi har haft en pandemi som påverkat arbetslivet väldigt mycket. Därför måste vi titta på dessa siffror över en längre tid. Men de ligger på höga nivåer och från lagstiftarens perspektiv är det viktigt att alltid vara på tå och följa den utveckling som sker.

De regionala skyddsombudens roll för arbetsmiljön har varit i fokus på senare tid, bland annat genom en utredning som presenterades strax före valet. Vad händer där?

– Det är en viktig fråga. Betänkandet är ute på remiss till december. Vi inväntar svaren för att sedan besluta hur vi ska gå vidare med den frågan.

Har den nya regeringen någon inställning till dagens system?

– Vi avvaktar helt enkelt remissvaren.

Jag studsade till när jag såg att det var fler som dog i arbetsplatsolyckor än i gängskjutningar i fjol.

I den nya regeringens första budgetproposition presenteras frysta anslag för RSO-system för de kommande åren. Är det en signal?

– Nej, det ska inte ses som en signal. Vi kommer återkomma till den här frågan.

I budgetpropositionen framkommer också att fler kvinnor än män har tidsbegränsade anställningar. Vad har jämställdhetsminister Paulina Brandberg för tankar om det?

– Det är en jätteviktig jämställdhetsfråga. Samtidigt har effekter av pandemin inneburit förändringar kring anställningar.

Varför skulle fler kvinnor ha tidsbegränsade anställningar på grund av pandemin?

– Ofta när ett samhälle drabbas av en kris så är det redan förfördelade grupper som drabbas hårdast. Därför är det viktigt att se till att kvinnor eller etniska grupper inte blir de som får det mycket sämre, vilket är risken om man tittar hur det har sett ut historisk sett.

I fjol ökade även lönegapet mellan könen för första gången på många år?

– Vi ska inte gå åt det hållet. Om jag ska spekulera så kan även detta hänga ihop med att vissa grupper drabbas hårdare i svårare tider, som under pandemin. Men det är viktigt att göra en ordentlig analys.

Och vilka verktyg kan regeringen i så fall använda?

– Det är vanskligt att säga innan analysen är gjord. Men jag tänker inte stillasittande se på om lönegapet mellan kvinnor och män ökar.

Men vad kan du konkret göra?

– Om det beror på till exempel olika anställningsformer i arbetslivet så får man se över om det finns saker som staten kan reglera, men där vill jag inte föregripa någonting.

Efter de stora förändringar som föregående regering baxade genom kring arbetsrätten, är den nuvarande regeringen nöjd? Eller väntar ytterligare förändringar?

– Vi kommer inte bara bedriva samma politik som den tidigare regeringen, utan kommer sätta vår profil på politiken för att göra de förändringar som vi tycker är nödvändiga. Vad det sen betyder exakt får vi se framöver. Men just nu är det inget som står på agendan.

Vi står inför svåra tider: lågkonjunktur, hög inflation och dyrtider. Vad oroar den biträdande arbetsmarknadsministern mest?

– Jag är mest oroad för att vi kommer få större orättvisor i arbetslivet och i samhället generellt. Att de som redan innan hade det tufft kommer få det ännu tuffare.

Vad kan då göras för att motverka detta?

– Det är viktigt att identifiera vad det är som gör att orättvisorna uppstår, för att motverka dem, och det kan ju handla om olika stödinsatser. Det kommer bli ett tufft och viktigt arbete som både jag och arbetsmarknadsminister Johan Pehrsson är inställda på.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Christina Anderssons son Robin fastnade i en maskin och dog på jobbet. Nu startar hon en minnesfond för att hedra sonen och hjälpa andra anhöriga ekonomiskt.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

M: Det behövs mer pengar till rättsväsendet

Saila Quicklund (M): Det behövs mer resurser till berörda myndigheter och att preskriptionstiden för arbetsmiljöbrott förlängs.

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Så löser Norge brotten på halva tiden

Norge har klart kortare utredningstider vid arbetsmiljöbrott än Sverige. Hur vi jobbar kan kanske därför ses som förslag på förbättringar hos er, skriver norska domaren Rune Bård Hansen.

Sveriges farligaste industrier

Tusentals industriarbetare råkar varje år ut för bränn­skador, klämskador, fallskador och frakturer. I en unik kartläggning kan Dagens Arbete avslöja på vilka stora arbetsplatser det är störst risk att skada sig.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

Debatt Regeringspartierna har lagt allt fokus på gängvåld och har varken koll på hur situationen ser ut eller en politik för att lösa alla de stora problem arbetslivet står inför, skriver Arvid Vikman Rindevall, (S). Om skribenten: Arvid Vikman Rindevall är heltidspolitiker i Stockholms stadshus med ansvar för arbetsmarknads-, personal-, och jämställdhetsfrågor. När den nya […]

Minister Paulina Brandberg om Döden på jobbet

Minister Paulina Brandberg om Döden på jobbet

Fler dör i arbetsplatsolyckor än i dödsskjutningar. Nya ministern reagerar: Inte godtagbart.

”Vi rapporterar allt”

”Vi rapporterar allt”

Skogsvårdsbolaget Magnus Thor AB är Sveriges farligaste industriarbetsplats. ”Vi har ett väldigt noga arbetsmiljöarbete och rapporterar allt som händer”, säger Magnus Thor.

”Folk som fastnade mellan valsarna”

”Folk som fastnade mellan valsarna”

Klämskador mellan rullande valsar, armar som krossas, fingrar som går av. År efter år sker liknande olyckor på plastföretaget Trioworld i Smålandsstenar. Till och med huvudskyddsombudet har blivit av med två fingrar.

”Många känner en press”

”Många känner en press”

Ikea-fabriken i Hultsfred producerar inte bara Pax-garderober utan även allvarliga olyckor på löpande band.
”Det är en gammal fabrik och svårt att komma åt”, säger huvudskyddsombudet Emil Jonsson.

”Det var så jävla dumt”

”Det var så jävla dumt”

När stålarbetaren Dennis låg på sjukhuset kom tre läkare in med borstar i händerna. Den brännskadade huden behövde borstas rent från sand och stål.
”Det var den värsta smärtan. Då var jag beredd att amputera skiten”, säger han.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Vallvik döms till företagsbot för dödsolycka

Vallvik döms till företagsbot för dödsolycka

Vallviks bruk döms till 1 480 000 kronor i företagsbot för dödsolyckan 2012, då en 56-årig pappersarbetare klämdes till döds.

”Vi kan inte bara säga att vi haft otur”

Samma koncern – men arbetsmiljöstatistiken skiljer kraftigt. På SSAB:s område i Luleå har fem personer dött de senaste fem åren, på anläggningen i Borlänge är siffran noll under samma tid. DA frågar huvudskyddsombuden om skillnaderna på det som ska vara ”världens säkraste stålföretag”.

Arbetsgivaren räddningen när systemet svek

Arbetsgivaren räddningen när systemet svek

DA skrev för 1,5 år sedan om Peter Nordmark som tryckte sönder handleden på jobbet – men enligt Afa hade han inte varit med om en olycka.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.