Rätt att lyssna på Adrian
När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
DEBATT Utan en stabil kraftkälla, exempelvis kärnkraft, riskerar elbrist att bli ett nytt normaltillstånd, skriver Industriarbetsgivarna och Pappers i ett gemensamt debattinlägg.
Pontus Georgsson är förbundsordförande Pappers och Per Hidesten är vd för Industriarbetsgivarna,
Skogskoncernen Holmen meddelade förra veckan att man drar ned sin pappersproduktion eftersom elbristen innebär höga elpriser. De återkommande rapporterna om brister i energiförsörjningen – som riskerar att stoppa industrietableringar och hämma investeringsviljan – är mycket oroande.
Sverige upplever nu allt oftare elbrist. Denna elbrist har sin grund i tre faktorer: elenergibrist, effektbrist och nätkapacitetsbrist. Om inget görs riskerar elbrist att bli ett nytt normaltillstånd för både industri och hushåll. För skogsindustrin är det en katastrof.
Skogsindustrin svarar för drygt tio procent av svensk industris sysselsättning, export och förädlingsvärde. Förädlingen av skogsråvara till produkter gör nytta i hela samhället. Den skapar exportintäkter, mängder av arbetstillfällen i hela landet, möjliggör klimatomställning och skapar resurser till välfärd. Men för detta krävs en fungerande elförsörjning.
För skogsindustrin är elpriserna i relation till konkurrenter i länder som Ryssland, Kina, Kanada, USA och Brasilien fundamentala. Kapaciteten och energimixen är avgörande för priserna och konkurrenskraften. Underminerar energipolitiken den svenska skogsindustrins konkurrenskraft äventyras många arbetstillfällen för människor på orter där pappersindustrin är navet i samhället.
Elektrifiering är framtiden. Den är själva stommen i omställningen till en fossilfri ekonomi. Elfordon och AI, 5G, digitalisering, automation, råvaruförädling och nya elintensiva processer i industrin kommer snabbare än vad någon anar.
Industrin storsatsar för att minska klimatavtrycken. Tillverkningsindustrin tillverkar elektrifierade fordon och basindustrin elektrifierar stora processer. Gemensamt för dessa satsningar är att de är beroende av elektricitet. Energipolitiken måste ge en säker och stabil tillgång till el.
Läs också
Vi har förutsättningar för en omställning som skapar fler jobb och ett hållbart samhälle, men det ställer krav på vår elförsörjning, skriver riksdagsledamöterna (S) och IF Metallarna Patrik Engström och Monica Haider.
Sol och vindkraft är utmärkt på många sätt, men har den stora nackdelen att de inte är planerbara. Faktum är att det måste finnas tillräcklig med elkraft även när det inte blåser och solen inte skiner.
En ökad andel förnybar produktion – utan planerbar el såsom exempelvis kärnkraft – kommer att leda till framtida pristoppar som hämmar investeringar och produktion, likt de som Holmen nu tvingats till.
Hur ska elen räcka när industrin och samhället elektrifieras alltmer och hur ska elförsörjningen när en allt större andel av el produceras med sol- och vindkraft som inte går att planera? Vi måste få svar på de frågorna.