Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Det gäller att vi håller ihop

20 maj, 2021

Skrivet av

Krönika Det är rätt enkelt. Vi måste vara många för att kunna påverka våra löner och villkor.

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Den 29 maj håller GS kongress. Det är i normala fall ett tillfälle att träffas, diskutera och besluta om förbundets framtida inriktning. Tyvärr har pandemin ställt till det även i detta sammanhang.

I december beslutade förbundsstyrelsen att dela upp kongressen. Först i en digital del som äger rum nu i maj där nödvändiga val och stadgefrågor ska beslutas. Sedan en mer traditionell kongress i maj nästa år där motioner och rapporter ska behandlas.

När en kongress närmar sig är det naturligt att blicka tillbaka över den gångna kongressperioden. Sedan 2016 har GS förbundsstyrelse haft fullt fokus på att vända medlemsutvecklingen. Vi har under kongressperioden fattat en rad beslut vars syfte varit att förstärka vårt rekryterings- och organiseringsarbete. Det tar tid innan beslut får effekt men precis innan pandemin slog till såg vi en väldigt positiv utveckling och det kändes verkligen som om vi hade vänt trenden.

Det har därför varit frustrerande att inte kunna genomföra vår verksamhet som det var tänkt under det senaste året. Organisationen har dock inte legat på latsidan utan jobbat ännu hårdare för att hitta fler förtroendevalda som kan bedriva utåtriktad verksamhet när vi återgår till en mer normal situation.

Jag inbillar mig att fokus på rekrytering och organisering kommer att stå högst på agendan även under kommande kongressperiod. Jag gör det för att en hög organisationsgrad är grunden för all vår verksamhet och helt avgörande för vår gemensamma styrka och fackliga leverans.

Lönenivåer och anställningsvillkor avgörs i förhandlingar om kollektivavtal som är en kraftmätning där vår enda styrka är att vi är många. Vi behöver också vara många för att säkerställa att de förbättringar vi förhandlar oss till faktiskt får genomslag i verkligheten.

Arbetsmiljön är en annan fråga där facket gör skillnad varje dag via våra skyddsombud som enträget jobbar för att alla ska komma hem helskinnade från jobbet.

Det är också viktigt att vår röst hörs i den politiska debatten. Anställningsskydd, pensioner, sjukförsäkring och a-kassa är bara några av de frågor som berör alla löntagare och där det är oerhört viktigt att vi engagerar oss.

Minst lika viktig är vår organisationsgrad utifrån det lokala perspektivet. Det är på våra arbetsplatser som GS medlemmar tillbringar åtta timmar om dagen. Att underlätta vardagen och lösa de problem som uppstår på jobbet är kanske fackets viktigaste uppgift.

Egentligen är det rätt enkelt, vi behöver varandra i kampen för ett drägligt arbetsliv. Vår sammanhållning är vår enda styrka.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Avtalet i hamn – i ett svårt läge

Avtalet i hamn – i ett svårt läge

Att det trots allt blev en reallöneökning ser jag som ett styrkebesked för svenska modellen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Tacka facket för 5 000 mer i månaden

Att välja bort facket för att det är för dyrt är ett vanligt argument. Och samtidigt så fel – det skulle kosta oss så mycket mer om facket inte fanns, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Bra arbetsmiljö ingen självklarhet

”Många av GS medlemmar får vika ner sig innan 65-årsdagen på grund av kroppens utslitning”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Naivt – eller farligt, Svenskt Näringsliv

Naivt – eller farligt, Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringsliv förskräcker med sitt inspel om att fackets inflytande över arbetsmiljön bör minska.

Det behövs gränsvärde för svetsrök – snabbt

Det behövs gränsvärde för svetsrök – snabbt

Svetsrök kan orsaka flera allvarliga sjukdomar, som cancer och KOL, och även påverka foster. Arbetsmiljöverket bör snabbt ta fram ett gränsvärde utifrån de nya kunskaper som kommit fram de senaste åren, skriver sex arbetsmiljöforskare.

Nano kan bli en ny asbestskandal

Nano kan bli en ny asbestskandal

Facken och arbetsgivarna måste lära sig att hantera nano på ett säkert sätt. Det brådskar, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Minimilönen har ett högt pris

Krönika En europeisk minimilön kan verka vettig för att stärka arbetstagare i länder med svaga fack. Men priset kan bli högt för den svenska modellen – och för våra löner, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

Vi måste städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som riskerar arbetarnas hälsa, skriver Europaparlamentarikern Johan Danielsson, S.

Prispress driver fusk med löner i skogen

Prispress driver fusk med löner i skogen

Skogsbolagens prispress tvingar entreprenörerna att fiffla med lönerna. Adam från Polen har aldrig blivit så lurad som när han kom till Sverige för att plantera träd.

”Vi sviker inte – vi kämpar”

”Vi sviker inte – vi kämpar”

I dag behöver vi lägga mer än en heltidstjänst för att någorlunda kunna möta våra medlemmars behov på Samhall, skriver IF Metalls Birgit Birgersson Brorsson.

Lön & makt Podden om industriarbetarnas historia

Genombrottet 1905 – det första landsomfattande avtalet

Genombrottet 1905 – det första landsomfattande avtalet

Harald Gatu och Anna Julius om industriarbetarnas historia. Avsnitt 1: Allt började på Hvilans gjuteri och mekaniska verkstad i Kristianstad.

Den längsta striden 1945 – om strejken som inte ville ta slut

Den längsta striden 1945 – om strejken som inte ville ta slut

Lön & makt, avsnitt 2: Harald Gatu och Anna Julius om den längsta striden, metallstrejken 1945.

Den stora oredan 1983 – när den svenska modellen (nästan) föll

Den stora oredan 1983 – när den svenska modellen (nästan) föll

Harald Gatu och Anna Julius om det glada 80-talet, som var allt annat än glatt för fackföreningsrörelsen.

Vändningen 1995 – konflikten om kollektivavtalets kärna

Vändningen 1995 – konflikten om kollektivavtalets kärna

Harald Gatu och Anna Julius om övertidsblockaden som gav facket fördel efter 90-talskrisen.

Den svåra prövningen 2009 – finanskris och förtroendekris

Den svåra prövningen 2009 – finanskris och förtroendekris

Harald Gatu och Anna Julius om striden om kollektivavtalet under finanskrisen.

Dagens Arbete startar historiepodd

Dagens Arbete startar historiepodd

Dagens Arbete startar en ny podd om industriarbetarnas historia. I Lön & makt lyfter Harald Gatu och Anna Julius fram fem viktiga årtal som format din lön och dina villkor i dag.