Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Det gäller att vi håller ihop

20 maj, 2021

Skrivet av

Krönika Det är rätt enkelt. Vi måste vara många för att kunna påverka våra löner och villkor.

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Den 29 maj håller GS kongress. Det är i normala fall ett tillfälle att träffas, diskutera och besluta om förbundets framtida inriktning. Tyvärr har pandemin ställt till det även i detta sammanhang.

I december beslutade förbundsstyrelsen att dela upp kongressen. Först i en digital del som äger rum nu i maj där nödvändiga val och stadgefrågor ska beslutas. Sedan en mer traditionell kongress i maj nästa år där motioner och rapporter ska behandlas.

När en kongress närmar sig är det naturligt att blicka tillbaka över den gångna kongressperioden. Sedan 2016 har GS förbundsstyrelse haft fullt fokus på att vända medlemsutvecklingen. Vi har under kongressperioden fattat en rad beslut vars syfte varit att förstärka vårt rekryterings- och organiseringsarbete. Det tar tid innan beslut får effekt men precis innan pandemin slog till såg vi en väldigt positiv utveckling och det kändes verkligen som om vi hade vänt trenden.

Det har därför varit frustrerande att inte kunna genomföra vår verksamhet som det var tänkt under det senaste året. Organisationen har dock inte legat på latsidan utan jobbat ännu hårdare för att hitta fler förtroendevalda som kan bedriva utåtriktad verksamhet när vi återgår till en mer normal situation.

Jag inbillar mig att fokus på rekrytering och organisering kommer att stå högst på agendan även under kommande kongressperiod. Jag gör det för att en hög organisationsgrad är grunden för all vår verksamhet och helt avgörande för vår gemensamma styrka och fackliga leverans.

Lönenivåer och anställningsvillkor avgörs i förhandlingar om kollektivavtal som är en kraftmätning där vår enda styrka är att vi är många. Vi behöver också vara många för att säkerställa att de förbättringar vi förhandlar oss till faktiskt får genomslag i verkligheten.

Arbetsmiljön är en annan fråga där facket gör skillnad varje dag via våra skyddsombud som enträget jobbar för att alla ska komma hem helskinnade från jobbet.

Det är också viktigt att vår röst hörs i den politiska debatten. Anställningsskydd, pensioner, sjukförsäkring och a-kassa är bara några av de frågor som berör alla löntagare och där det är oerhört viktigt att vi engagerar oss.

Minst lika viktig är vår organisationsgrad utifrån det lokala perspektivet. Det är på våra arbetsplatser som GS medlemmar tillbringar åtta timmar om dagen. Att underlätta vardagen och lösa de problem som uppstår på jobbet är kanske fackets viktigaste uppgift.

Egentligen är det rätt enkelt, vi behöver varandra i kampen för ett drägligt arbetsliv. Vår sammanhållning är vår enda styrka.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Lite vila innan utmaningarna

Lite vila innan utmaningarna

Efter en intensiv kongress kommer ett viktigt val och en ny avtalsrörelse. Nu samlar vi krafterna, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Avtalet i hamn – i ett svårt läge

Att det trots allt blev en reallöneökning ser jag som ett styrkebesked för svenska modellen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Tacka facket för 5 000 mer i månaden

Att välja bort facket för att det är för dyrt är ett vanligt argument. Och samtidigt så fel – det skulle kosta oss så mycket mer om facket inte fanns, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Reinfeldt-erans naivitet inför arbetslivskriminaliteten lever och frodas hos Moderaterna, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tillsammans med Tobias Baudin och Johan Danielsson (S).

”Därför är vi så tysta om lönekraven”

”Därför är vi så tysta om lönekraven”

Först när vi är överens om gemensamma avtalskrav och har en gedigen omvärldsanalys kan vi börja mejsla fram en siffra som ligger till grund för förhandlingarna, skriver GS Per-Olof Sjöö och Madelene Engman.

Var lugn, återväxten är säkrad

Var lugn, återväxten är säkrad

är de unga engagerar sig i facket kommer hoppet om framtiden tillbaka, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Du är också en del av företaget

Du är också en del av företaget

Emma Eriksson: Att köra på ”vi mot dem” gynnar inte det fackliga arbetet.

Fackens viktiga arbete i kriget

Det är svårt att ta in allt, när våra ukrainska kollegor berättar om hur det fackliga arbetet påverkas av kriget, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

Vi vill höja reseavdraget, och ändra så att det helt baseras på avstånd. Ni industriarbetare måste kunna fortsätta ta er till jobbet, skriver finansminister Mikael Damberg (S).

Kunskap skyddar demokratin

Putins angrepp på Ukraina visar hur skör demokratin är. Vi behöver kunskap om hur den fungerar i praktiken, för att den ska stå stark, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.