”Är du under 35 – vi behöver dig!”
Nu satsar vi på att fånga upp våra yngre medlemmars engagemang, skriver Per-Olof Sjöö.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
20 maj, 2021
Skrivet av Per-Olof Sjöö
Krönika Det är rätt enkelt. Vi måste vara många för att kunna påverka våra löner och villkor.
Den 29 maj håller GS kongress. Det är i normala fall ett tillfälle att träffas, diskutera och besluta om förbundets framtida inriktning. Tyvärr har pandemin ställt till det även i detta sammanhang.
I december beslutade förbundsstyrelsen att dela upp kongressen. Först i en digital del som äger rum nu i maj där nödvändiga val och stadgefrågor ska beslutas. Sedan en mer traditionell kongress i maj nästa år där motioner och rapporter ska behandlas.
När en kongress närmar sig är det naturligt att blicka tillbaka över den gångna kongressperioden. Sedan 2016 har GS förbundsstyrelse haft fullt fokus på att vända medlemsutvecklingen. Vi har under kongressperioden fattat en rad beslut vars syfte varit att förstärka vårt rekryterings- och organiseringsarbete. Det tar tid innan beslut får effekt men precis innan pandemin slog till såg vi en väldigt positiv utveckling och det kändes verkligen som om vi hade vänt trenden.
Det har därför varit frustrerande att inte kunna genomföra vår verksamhet som det var tänkt under det senaste året. Organisationen har dock inte legat på latsidan utan jobbat ännu hårdare för att hitta fler förtroendevalda som kan bedriva utåtriktad verksamhet när vi återgår till en mer normal situation.
Jag inbillar mig att fokus på rekrytering och organisering kommer att stå högst på agendan även under kommande kongressperiod. Jag gör det för att en hög organisationsgrad är grunden för all vår verksamhet och helt avgörande för vår gemensamma styrka och fackliga leverans.
Lönenivåer och anställningsvillkor avgörs i förhandlingar om kollektivavtal som är en kraftmätning där vår enda styrka är att vi är många. Vi behöver också vara många för att säkerställa att de förbättringar vi förhandlar oss till faktiskt får genomslag i verkligheten.
Arbetsmiljön är en annan fråga där facket gör skillnad varje dag via våra skyddsombud som enträget jobbar för att alla ska komma hem helskinnade från jobbet.
Det är också viktigt att vår röst hörs i den politiska debatten. Anställningsskydd, pensioner, sjukförsäkring och a-kassa är bara några av de frågor som berör alla löntagare och där det är oerhört viktigt att vi engagerar oss.
Minst lika viktig är vår organisationsgrad utifrån det lokala perspektivet. Det är på våra arbetsplatser som GS medlemmar tillbringar åtta timmar om dagen. Att underlätta vardagen och lösa de problem som uppstår på jobbet är kanske fackets viktigaste uppgift.
Egentligen är det rätt enkelt, vi behöver varandra i kampen för ett drägligt arbetsliv. Vår sammanhållning är vår enda styrka.