Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Det gäller att vi håller ihop

20 maj, 2021

Skrivet av

Krönika Det är rätt enkelt. Vi måste vara många för att kunna påverka våra löner och villkor.

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Den 29 maj håller GS kongress. Det är i normala fall ett tillfälle att träffas, diskutera och besluta om förbundets framtida inriktning. Tyvärr har pandemin ställt till det även i detta sammanhang.

I december beslutade förbundsstyrelsen att dela upp kongressen. Först i en digital del som äger rum nu i maj där nödvändiga val och stadgefrågor ska beslutas. Sedan en mer traditionell kongress i maj nästa år där motioner och rapporter ska behandlas.

När en kongress närmar sig är det naturligt att blicka tillbaka över den gångna kongressperioden. Sedan 2016 har GS förbundsstyrelse haft fullt fokus på att vända medlemsutvecklingen. Vi har under kongressperioden fattat en rad beslut vars syfte varit att förstärka vårt rekryterings- och organiseringsarbete. Det tar tid innan beslut får effekt men precis innan pandemin slog till såg vi en väldigt positiv utveckling och det kändes verkligen som om vi hade vänt trenden.

Det har därför varit frustrerande att inte kunna genomföra vår verksamhet som det var tänkt under det senaste året. Organisationen har dock inte legat på latsidan utan jobbat ännu hårdare för att hitta fler förtroendevalda som kan bedriva utåtriktad verksamhet när vi återgår till en mer normal situation.

Jag inbillar mig att fokus på rekrytering och organisering kommer att stå högst på agendan även under kommande kongressperiod. Jag gör det för att en hög organisationsgrad är grunden för all vår verksamhet och helt avgörande för vår gemensamma styrka och fackliga leverans.

Lönenivåer och anställningsvillkor avgörs i förhandlingar om kollektivavtal som är en kraftmätning där vår enda styrka är att vi är många. Vi behöver också vara många för att säkerställa att de förbättringar vi förhandlar oss till faktiskt får genomslag i verkligheten.

Arbetsmiljön är en annan fråga där facket gör skillnad varje dag via våra skyddsombud som enträget jobbar för att alla ska komma hem helskinnade från jobbet.

Det är också viktigt att vår röst hörs i den politiska debatten. Anställningsskydd, pensioner, sjukförsäkring och a-kassa är bara några av de frågor som berör alla löntagare och där det är oerhört viktigt att vi engagerar oss.

Minst lika viktig är vår organisationsgrad utifrån det lokala perspektivet. Det är på våra arbetsplatser som GS medlemmar tillbringar åtta timmar om dagen. Att underlätta vardagen och lösa de problem som uppstår på jobbet är kanske fackets viktigaste uppgift.

Egentligen är det rätt enkelt, vi behöver varandra i kampen för ett drägligt arbetsliv. Vår sammanhållning är vår enda styrka.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Avtalet i hamn – i ett svårt läge

Avtalet i hamn – i ett svårt läge

Att det trots allt blev en reallöneökning ser jag som ett styrkebesked för svenska modellen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Tacka facket för 5 000 mer i månaden

Att välja bort facket för att det är för dyrt är ett vanligt argument. Och samtidigt så fel – det skulle kosta oss så mycket mer om facket inte fanns, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Bra arbetsmiljö ingen självklarhet

”Många av GS medlemmar får vika ner sig innan 65-årsdagen på grund av kroppens utslitning”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Naivt – eller farligt, Svenskt Näringsliv

Naivt – eller farligt, Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringsliv förskräcker med sitt inspel om att fackets inflytande över arbetsmiljön bör minska.

”Vi sviker inte – vi kämpar”

”Vi sviker inte – vi kämpar”

I dag behöver vi lägga mer än en heltidstjänst för att någorlunda kunna möta våra medlemmars behov på Samhall, skriver IF Metalls Birgit Birgersson Brorsson.

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

Vi har utbildningar för förtroendevalda och skyddsombud. Vi har både lokala och centrala förhandlingar. Men det räcker inte, skriver IF Metalls Susanne Östh.

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

LO-förbunden behöver varandras kompetens för att på bästa sätt stötta Samhalls anställda, skriver Tony Berggren, GS.

Sommar, sol – och usla villkor

Vill vi ha ett skogsbruk som inte bygger på att migrantarbetare utnyttjas, så måste prispressen upphöra och avtalen följas, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Var är ni i debatten om Samhall?”

”Var är ni i debatten om Samhall?”

Facken som Samhall har avtal med lyser med sin frånvaro när det kommer till att stötta skyddsombuden lokalt. Var är ni i den här frågan? skriver regionala skyddsombudet Richard Fredriksson på Fastighetsanställdas förbund.

Skapa ett Samhallfack

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.