Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

17 september, 2021

Skrivet av

Debatt Kyrkovalet är också ett val om hur kyrkans gemensamma tillgångar används. Svenska Kyrkan ska inte bidra till att arbetsvillkoren dumpas, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Foto: David Lundmark

Om skribenten:

Per-Olof Sjöö är ordförande för GS-facket.

Den 24 augusti 2021 publicerade Dagens Nyheter en granskning där två migrantarbetare vittnar om missförhållanden hos en entreprenör som jobbar på uppdrag av Svenska kyrkan. Granskningen visar att kyrkan måste göra mer för att säkerställa schyssta villkor för de som arbetar på kyrkans mark. Svenska kyrkan ska inte bidra till att dumpa arbetsvillkoren.

I granskningen av skogsentreprenörerna tar DN del av en ljudinspelning från ett möte mellan två polska migrantarbetare och personalchefen för Skogsvårdarna Uppland. I ljudinspelningen kan man höra Åse Karlsson, personalchef och medägare på Skogsvårdarna Uppland, säga till två migrantarbetare att ”övertid finns liksom inte”, när de två anställda frågar om sina rättigheter.

Skogsvårdarna Uppland är ett företag som erbjuder tjänster inom skogsvård, främst plantering och röjning. En stor del av arbetskraften består av migrantarbetare. De två migrantarbetarna som DN pratat med jobbade vid tillfället på mark som ägdes av svenska kyrkan.

I Kyrkans Tidning 2/9 kommenterar Helena Eld, chef på egendomsenheten på Uppsala stift som anlitat Skogsvårdarna Uppland, DNs granskning. Hon uppger att hon med anledning av granskningen åkt ut till företaget och gjort en extra kontroll. Den visade att ”det var ordning och reda på pappren och det som vi fick se” och att hon talat med ett par av de anställda.

”När vi är ute hos det här företaget kan vi inte se att det skulle finnas några sådana missförhållanden, vi känner inte igen bilden”, säger Helena Eld.

Det som gör fallet med Skogsvårdarna Uppland anmärkningsvärt är att det i ljudupptagningen framkommer hur företaget medvetet missleder sina anställda och utnyttjar det faktum att migrantarbetare inte har en lika stark ställning på den svenska arbetsmarknaden som svenskar har. Migrantarbetare saknar ofta kunskap om den svenska modellen och sina rättigheter som anställda.

Naturligtvis ska kyrkan ställa krav på kollektivavtal. Men det DN:s granskning och den efterföljande kommunikationen från kyrkan visar, är att krav på kollektivavtal i skogsbruket inte alltid är tillräckligt för att upprätthålla avtalsenliga löner.

När kyrkan nöjer sig med att entreprenörer har kollektivavtal och att ”pappren är i ordning” skickar det en tydlig signal till kyrkans många uppdragstagare att det är fritt fram att dumpa villkor. Det spelar mindre roll om företaget har ambitionen att följa avtalet eller inte.

Svenska kyrkan är en av Sveriges största skogsägare och vilka krav de ställer på entreprenörerna de anlitar har stor betydelse. Svenska kyrkan ska inte bidra till villkorsdumpning på svensk arbetsmarknad.

Kyrkovalet är viktigt och jag hoppas att kyrkovalet kan bli ett fackligt val. Ett val om hur kyrkans gemensamma tillgångar används.

Socialdemokraterna går i kyrkovalet till val på att kyrkans uppdragstagare ska ha kollektivavtal, det är bra, men det räcker inte. Vi vill i samarbete med Socialdemokraterna utveckla kyrkans arbetsgivarroll för att ytterligare stärka arbetarnas ställning. Det är bra för kyrkan och för samhället i stort.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Rösta på en industri­arbetare

Rösta på en industri­arbetare

En industriarbetare vet hur hårt jobb påverkar kroppen och hur en osäker anställning påverkar själen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Är det här vår kisspaus i avtalsrörelsen?

Är det här vår kisspaus i avtalsrörelsen?

Lika svårt som att neka busschaufförer rätten att gå på toa bör det vara att neka pappersarbetare rätten att få ut sin ledighet.

Lite vila innan utmaningarna

Lite vila innan utmaningarna

Efter en intensiv kongress kommer ett viktigt val och en ny avtalsrörelse. Nu samlar vi krafterna, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Besluten som skapat skugg­samhället

Besluten som skapat skugg­samhället

Att det råder vilda västern i många branscher i dag är en konsekvens av beslut tagna av tidigare regeringar, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Feltänk hindrar att vi kan utveckla befintliga vindkraftsparker”

”Feltänk hindrar att vi kan utveckla befintliga vindkraftsparker”

Med mer förutsägbara tillståndsprocesser skulle redan befintliga anläggningar snabbt kunna moderniseras och mycket mer el skulle kunna produceras, skriver Roger Boström och Ulf Larsson på SCA.

”Minimilöner kan få svenska modellen att haverera”

”Minimilöner kan få svenska modellen att haverera”

EU riskerar i sin iver att reformera arbetsmarknaden, att äventyra välfungerande delar av densamma, skriver Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.

Konsten jag älskar finns nu i sprithyllan

Konsten jag älskar finns nu i sprithyllan

Att sälja bärs med fräsiga flasketiketter är det nya svarta, skriver musikjournalisten Carl Linnaeus.

Hunden ropar: Du behöver sol!

Hunden ropar: Du behöver sol!

Krönika En del möter våren med de björkvita benen i shorts. Andra skyddar sig mot det hårda ljuset i en varm jacka.

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

Ska människor i tunga LO-yrken klara av att jobba längre måste arbetsskadeförsäkringen bli säkrare och bättre, skriver juristen Lennart Steen.

Var lugn, återväxten är säkrad

är de unga engagerar sig i facket kommer hoppet om framtiden tillbaka, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Du kanske också vill läsa…

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

Nationell folkräkning, mer resurser till gränspolisen och krafttag mot fusket. Så kan vi stoppa skuggsamhället, skriver Liberalernas Roger Haddad och Malin Danielsson.

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Som industriarbetare ser jag att det är Socialdemokraterna som bär våra frågor. Och det är upp till oss att hjälpa dem att driva dem ännu bättre, skriver pappersarbetaren Jim Svensk Larm.

Vi får gehör för våra krav

Marie Nilsson: I höstens budgetförslag hittar vi omställningsstöd, mänskligare
sjukförsäkring och satsningar på grön industri. Nu måste vi driva på så att det blir verklighet.

Tips till vår nästa stats­minister

När Stefan Löfven nu avgår vill jag både tacka och se en efterträdare som kraftsamlar mot ojämlikheten, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Låt unga hjälpa gröna näringar i sommar”

”Låt unga hjälpa gröna näringar i sommar”

Låt oss slå två flugor i en smäll och lösa ungdomars brist på sommarjobb genom att de får för dem anpassade jobb i skogs och jordbruket – som i år inte kan anställa säsongsarbetare på grund av coronakrisen. Det skriver Robert Johansson, S.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

”Myndigheternas samarbete ger resultat”

”Myndigheternas samarbete ger resultat”

En utredare ska följa upp och komma med förslag på hur samarbetet mellan myndigheter kan utvecklas för att bekämpa arbetslivskriminaliteten, skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

”Regel­verket är riggat för osund konkurrens”

”Regel­verket är riggat för osund konkurrens”

Lagstiftning måste ändras, myndighetssamverkan stärkas och kontrollerna måste bli fler, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).