Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

17 september, 2021

Skrivet av

Debatt Kyrkovalet är också ett val om hur kyrkans gemensamma tillgångar används. Svenska Kyrkan ska inte bidra till att arbetsvillkoren dumpas, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Foto: David Lundmark

Om skribenten:

Per-Olof Sjöö är ordförande för GS-facket.

Den 24 augusti 2021 publicerade Dagens Nyheter en granskning där två migrantarbetare vittnar om missförhållanden hos en entreprenör som jobbar på uppdrag av Svenska kyrkan. Granskningen visar att kyrkan måste göra mer för att säkerställa schyssta villkor för de som arbetar på kyrkans mark. Svenska kyrkan ska inte bidra till att dumpa arbetsvillkoren.

I granskningen av skogsentreprenörerna tar DN del av en ljudinspelning från ett möte mellan två polska migrantarbetare och personalchefen för Skogsvårdarna Uppland. I ljudinspelningen kan man höra Åse Karlsson, personalchef och medägare på Skogsvårdarna Uppland, säga till två migrantarbetare att ”övertid finns liksom inte”, när de två anställda frågar om sina rättigheter.

Skogsvårdarna Uppland är ett företag som erbjuder tjänster inom skogsvård, främst plantering och röjning. En stor del av arbetskraften består av migrantarbetare. De två migrantarbetarna som DN pratat med jobbade vid tillfället på mark som ägdes av svenska kyrkan.

I Kyrkans Tidning 2/9 kommenterar Helena Eld, chef på egendomsenheten på Uppsala stift som anlitat Skogsvårdarna Uppland, DNs granskning. Hon uppger att hon med anledning av granskningen åkt ut till företaget och gjort en extra kontroll. Den visade att ”det var ordning och reda på pappren och det som vi fick se” och att hon talat med ett par av de anställda.

”När vi är ute hos det här företaget kan vi inte se att det skulle finnas några sådana missförhållanden, vi känner inte igen bilden”, säger Helena Eld.

Det som gör fallet med Skogsvårdarna Uppland anmärkningsvärt är att det i ljudupptagningen framkommer hur företaget medvetet missleder sina anställda och utnyttjar det faktum att migrantarbetare inte har en lika stark ställning på den svenska arbetsmarknaden som svenskar har. Migrantarbetare saknar ofta kunskap om den svenska modellen och sina rättigheter som anställda.

Naturligtvis ska kyrkan ställa krav på kollektivavtal. Men det DN:s granskning och den efterföljande kommunikationen från kyrkan visar, är att krav på kollektivavtal i skogsbruket inte alltid är tillräckligt för att upprätthålla avtalsenliga löner.

När kyrkan nöjer sig med att entreprenörer har kollektivavtal och att ”pappren är i ordning” skickar det en tydlig signal till kyrkans många uppdragstagare att det är fritt fram att dumpa villkor. Det spelar mindre roll om företaget har ambitionen att följa avtalet eller inte.

Svenska kyrkan är en av Sveriges största skogsägare och vilka krav de ställer på entreprenörerna de anlitar har stor betydelse. Svenska kyrkan ska inte bidra till villkorsdumpning på svensk arbetsmarknad.

Kyrkovalet är viktigt och jag hoppas att kyrkovalet kan bli ett fackligt val. Ett val om hur kyrkans gemensamma tillgångar används.

Socialdemokraterna går i kyrkovalet till val på att kyrkans uppdragstagare ska ha kollektivavtal, det är bra, men det räcker inte. Vi vill i samarbete med Socialdemokraterna utveckla kyrkans arbetsgivarroll för att ytterligare stärka arbetarnas ställning. Det är bra för kyrkan och för samhället i stort.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

”Helheten i överenskommelsen är bra”

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

Högt spel om människors trygghet

Högt spel om människors trygghet

Pontus Georgsson: När till och med Arbetsdomstolen har farhågor om lagförslaget kring ett nytt anställningsskydd borde det vara självklart att ta till sig av kritiken innan besluten hastas fram.

Nu kan vi få allt på ett bräde

Nu kan vi få allt på ett bräde

Per-Olof Sjöö: När vardagen startar efter pandemin har vi chansen att bygga ett mer rättvist och klimatsmart samhälle.

Vi får gehör för våra krav

Vi får gehör för våra krav

Marie Nilsson: I höstens budgetförslag hittar vi omställningsstöd, mänskligare
sjukförsäkring och satsningar på grön industri. Nu måste vi driva på så att det blir verklighet.

Därför spelar politiken roll

Därför spelar politiken roll

M-ledaren såg svensk industri som ”basically gone”. Stefan Löfven såg innovation och nyindustrialisering.

Vi kan ställa krav på det vi producerar

Vi kan ställa krav på det vi producerar

30 års facit visar att vi inte kan överlåta klimatkrisen till politiker, företagsledare och en anonym marknad, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

”Ja till yrkesprogrammens höjda status”

”Ja till yrkesprogrammens höjda status”

Att återinföra högskolebehörigheten på yrkesprogrammen är en viktig pusselbit för industrins kompetensförsörjning och elevernas förutsättningar för yrkeslivet, skriver tre företrädare för Teknikcollege.

Livet tillsammans i varieténs tjänst

Livet tillsammans i varieténs tjänst

i gör vår fokuserade ritual och det blir lite roligare att leva, skriver Carl-Einar Häckner.

”Så blir pensionen mer rättvis”

”Så blir pensionen mer rättvis”

De som jobbat hela livet och ändå har en låg pension ska få ett tillägg, och de som sliter ut sig i förtid ska ha rätt till en trygghetspension. Men för att klara detta måste mer pengar betalas in i pensionssystemet, skriver Ardalan Shekarabi (S) och Marie Nilsson, ordförande IF Metall.

Du kanske också vill läsa…

Vi får gehör för våra krav

Marie Nilsson: I höstens budgetförslag hittar vi omställningsstöd, mänskligare
sjukförsäkring och satsningar på grön industri. Nu måste vi driva på så att det blir verklighet.

Tips till vår nästa stats­minister

När Stefan Löfven nu avgår vill jag både tacka och se en efterträdare som kraftsamlar mot ojämlikheten, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Låt unga hjälpa gröna näringar i sommar”

”Låt unga hjälpa gröna näringar i sommar”

Låt oss slå två flugor i en smäll och lösa ungdomars brist på sommarjobb genom att de får för dem anpassade jobb i skogs och jordbruket – som i år inte kan anställa säsongsarbetare på grund av coronakrisen. Det skriver Robert Johansson, S.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

”Myndigheternas samarbete ger resultat”

”Myndigheternas samarbete ger resultat”

En utredare ska följa upp och komma med förslag på hur samarbetet mellan myndigheter kan utvecklas för att bekämpa arbetslivskriminaliteten, skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

”Regel­verket är riggat för osund konkurrens”

”Regel­verket är riggat för osund konkurrens”

Lagstiftning måste ändras, myndighetssamverkan stärkas och kontrollerna måste bli fler, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Centerns dogmatism är skadlig

Centerns dogmatism är skadlig

”Hur Annie Lööf nu tänker sig fortsättningen är en gåta. Hon har målat in sig i alla hörn som går att måla in sig”, skriver Helle Klein i bloggen.

Fortsätt vara folkrörelse, facket!

Facken måste bli folkbildare och diskutera samhällsfrågor med medlemmarna. Inte bara vart fjärde år.

Arbetsmiljöarbetet står på spel

Förutom välfärden är frågor som rör arbetslivet något som påverkar de allra flesta medborgare. Ändå står de inte i centrum för valdebatten. När man diskuterar trygghet är det bara brott och straff, gängkriminalitet och terrorbrott som lyfts fram medan det faktum att otryggheten i arbetslivet är betydligt mer utbredd. Fler dör av jobbrelaterade skäl än […]