Här vilar Ture – som fick höra att arbetslivet var tryggt
Läsarberättelse: Om en man på ett sågverk som hoppades på livet och litade på Försäkringskassan och våra trygghetssystem.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
17 september, 2021
Skrivet av Per-Olof Sjöö
Debatt Kyrkovalet är också ett val om hur kyrkans gemensamma tillgångar används. Svenska Kyrkan ska inte bidra till att arbetsvillkoren dumpas, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.
Per-Olof Sjöö är ordförande för GS-facket.
Den 24 augusti 2021 publicerade Dagens Nyheter en granskning där två migrantarbetare vittnar om missförhållanden hos en entreprenör som jobbar på uppdrag av Svenska kyrkan. Granskningen visar att kyrkan måste göra mer för att säkerställa schyssta villkor för de som arbetar på kyrkans mark. Svenska kyrkan ska inte bidra till att dumpa arbetsvillkoren.
I granskningen av skogsentreprenörerna tar DN del av en ljudinspelning från ett möte mellan två polska migrantarbetare och personalchefen för Skogsvårdarna Uppland. I ljudinspelningen kan man höra Åse Karlsson, personalchef och medägare på Skogsvårdarna Uppland, säga till två migrantarbetare att ”övertid finns liksom inte”, när de två anställda frågar om sina rättigheter.
Skogsvårdarna Uppland är ett företag som erbjuder tjänster inom skogsvård, främst plantering och röjning. En stor del av arbetskraften består av migrantarbetare. De två migrantarbetarna som DN pratat med jobbade vid tillfället på mark som ägdes av svenska kyrkan.
I Kyrkans Tidning 2/9 kommenterar Helena Eld, chef på egendomsenheten på Uppsala stift som anlitat Skogsvårdarna Uppland, DNs granskning. Hon uppger att hon med anledning av granskningen åkt ut till företaget och gjort en extra kontroll. Den visade att ”det var ordning och reda på pappren och det som vi fick se” och att hon talat med ett par av de anställda.
”När vi är ute hos det här företaget kan vi inte se att det skulle finnas några sådana missförhållanden, vi känner inte igen bilden”, säger Helena Eld.
Det som gör fallet med Skogsvårdarna Uppland anmärkningsvärt är att det i ljudupptagningen framkommer hur företaget medvetet missleder sina anställda och utnyttjar det faktum att migrantarbetare inte har en lika stark ställning på den svenska arbetsmarknaden som svenskar har. Migrantarbetare saknar ofta kunskap om den svenska modellen och sina rättigheter som anställda.
Naturligtvis ska kyrkan ställa krav på kollektivavtal. Men det DN:s granskning och den efterföljande kommunikationen från kyrkan visar, är att krav på kollektivavtal i skogsbruket inte alltid är tillräckligt för att upprätthålla avtalsenliga löner.
När kyrkan nöjer sig med att entreprenörer har kollektivavtal och att ”pappren är i ordning” skickar det en tydlig signal till kyrkans många uppdragstagare att det är fritt fram att dumpa villkor. Det spelar mindre roll om företaget har ambitionen att följa avtalet eller inte.
Svenska kyrkan är en av Sveriges största skogsägare och vilka krav de ställer på entreprenörerna de anlitar har stor betydelse. Svenska kyrkan ska inte bidra till villkorsdumpning på svensk arbetsmarknad.
Kyrkovalet är viktigt och jag hoppas att kyrkovalet kan bli ett fackligt val. Ett val om hur kyrkans gemensamma tillgångar används.
Socialdemokraterna går i kyrkovalet till val på att kyrkans uppdragstagare ska ha kollektivavtal, det är bra, men det räcker inte. Vi vill i samarbete med Socialdemokraterna utveckla kyrkans arbetsgivarroll för att ytterligare stärka arbetarnas ställning. Det är bra för kyrkan och för samhället i stort.