Industriarbetarnas tidning

Han leder det globala industriarbetar­facket

15 september, 2021

Skrivet av

Det blir en norrman som kommer att företräda 50 miljoner industriarbetare de närmaste åren. Atle Høie har valts till generalsekreterare för det globala facket IndustriALL.

Atle Høie valdes av 3000 delegater som representerar över 600 fackförbund i 140 länder. IndustryALL samlas just nu till en digital kongress under måttot ”förenade för en rättvis framtid”.

De senaste fem åren har Atle Høie varit internationalens biträdande generalsekreterare under den brasilianske metallarbetarledaren Valter Sanches som han nu efterträder.

Tidigare var Atle Høie internationell sekreterare på IF Metalls norska systerorganisation Fellesforbundet.

”Jag är övertygad om att Atle kommer att ge världens industriarbetare en ännu starkare röst när vi driver våra krav gentemot regeringar och multinationella företag”, säger Marie Nilsson, ordförande IF Metall. Foto: Bea Tigerhielm

IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson är mycket nöjd med valet av Atle Høie.

– Jag känner Atle som en genuin och solid person, som alltid sätter medlemmarna och organisationen främst. 

– Med Atle som generalsekreterare finns det goda förutsättningar för att IndustriALL får ett mer målinriktat och strategiskt arbetssätt. Inte minst när det gäller att bli fler medlemmar i våra fackföreningar. 

– Jag är övertygad om att Atle kommer att ge världens industriarbetare en ännu starkare röst när vi driver våra krav gentemot regeringar och multinationella företag.

IndustriALL bildades 2012 genom en sammanslagning av tre globala fack: metallarbetarnas, gruv- och kemiarbetarnas samt textilarbetarnas internationaler. Man vill vara en motvikt till det globala kapitalet genom att försvara arbetarnas rättigheter, organisera och bekämpa otrygga anställningar. Även omställningen till en långsiktigt hållbar industriproduktion prioriteras.

IndsutriALL spelade en viktig roll i efterspelet till Rana Plaza-katastrofen då en textilfabrik i Bangladesh rasade samman och i ett slag dödade 1134 arbetare. Det globala facket fick till en överenskommelse – The Bangladesh Accord – med över 200 klädföretag som ger rätt till att inspektera arbetsförhållandena i landets textilindustri.

Med valet av Atle Høie har internationalen valt sin andre generalsekreterare från Norden. Jyrki Raina från Finland var IndustriALLs generalsekreterare fyra år fram till 2016.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Globalt fack vill ha rättvisa batterier i elbilarna

Globalt fack vill ha rättvisa batterier i elbilarna

Det globala facket IndustriALL vill se att hela tillverkningskedjan av batterimetaller blir långsiktigt hållbar

Livet bortom lyxen

Livet bortom lyxen

Det är vi i rika väst som bär märkeskläderna – men de tillverkas i en helt annan miljö. DA:s Marcus Derland och David Lundmark har besökt Mauritius och Madagaskar och berättar om anställda som plötsligt får sparken och migrantjobbare som måste lämna in sina pass.

Våra kläder är ohållbara

”Bakom varje klädesplagg finns en livshistoria som alltför ofta handlar om rena slavarbetet. Vi måste börja fråga vem som sytt vår tröja”, skriver chefredaktör Helle Klein.

Stora Enso tecknar avtal mot barnarbete

Stora Enso tecknar avtal mot barnarbete

Efter skandaler i Pakistan och Brasilien kommer Stora Enso nu att teckna ett globalt avtal med fackliga organisationer mot bland annat barnarbete. ”Det känns som en seger”, kommenterar Pappers ordförande Matts Jutterström.

Facket och H&M pressar underleverantörer

Facket och H&M pressar underleverantörer

Över 800 anställda vid H&M:s leverantörer i Bangladesh har avskedats efter omfattande strejker. Nu samarbetar facket med den svenska klädjätten för att hitta en lösning.

H&M förlänger det globala avtalet med facket

H&M förlänger det globala avtalet med facket

För ett år sedan tecknades avtalet som rörde för 1,6 miljoner arbetare hos den svenska klädjätten H&M:s underleverantörer. Avtalet var ettårigt men nu gäller det tills vidare. ”Ett kvitto på att det fungerat”, säger H&M:s hållbarhetschef Anna Gedda.

H&M-avtal ger textilarbetarna fackliga rättigheter

Den svenska modejätten H & M har idag tecknat ett globalt avtal med IF Metall och Industri All som omfattar 1,6 miljoner anställda på företagets 850 huvudleverantörer. Avtalet slår fast rätten att organisera sig fackligt men också att de anställda ska ha en lön som går att försörja en familj på.

Nu hänger det på H&M

Långa arbetsdagar, obefintlig semester, svältlöner, ingen facklig organisation är vardagen för många av världens textilarbetare. H&Ms långtgående globala avtal kan bli början på något nytt. Den enda som har riktig makt att förverkliga det är H&M, skriver DA.s Harald Gatu.

”Facken måste bli bättre kravställare”

”Facken måste bli bättre kravställare”

En rättvis omställning – just transition – är avgörande för en lyckad klimatomställning enligt världens fackförbund. ”Nu måste vi jobba för att bli mer konkreta i våra krav”, tror IF Metalls Ellika Berglund Aas.

Han ger däcken nytt liv

Han ger däcken nytt liv

Det finns olika lösningar för att återvinna gummi. Jhonathan Delgados metod är att göra konst av de uttjänta däcken.

Lön & makt Podden om industriarbetarnas historia

Genombrottet 1905 – det första landsomfattande avtalet

Genombrottet 1905 – det första landsomfattande avtalet

Harald Gatu och Anna Julius om industriarbetarnas historia. Avsnitt 1: Allt började på Hvilans gjuteri och mekaniska verkstad i Kristianstad.

Den längsta striden 1945 – om strejken som inte ville ta slut

Den längsta striden 1945 – om strejken som inte ville ta slut

Lön & makt, avsnitt 2: Harald Gatu och Anna Julius om den längsta striden, metallstrejken 1945.

Den stora oredan 1983 – när den svenska modellen (nästan) föll

Den stora oredan 1983 – när den svenska modellen (nästan) föll

Harald Gatu och Anna Julius om det glada 80-talet, som var allt annat än glatt för fackföreningsrörelsen.

Vändningen 1995 – konflikten om kollektivavtalets kärna

Vändningen 1995 – konflikten om kollektivavtalets kärna

Harald Gatu och Anna Julius om övertidsblockaden som gav facket fördel efter 90-talskrisen.

Den svåra prövningen 2009 – finanskris och förtroendekris

Den svåra prövningen 2009 – finanskris och förtroendekris

Harald Gatu och Anna Julius om striden om kollektivavtalet under finanskrisen.

Dagens Arbete startar historiepodd

Dagens Arbete startar historiepodd

Dagens Arbete startar en ny podd om industriarbetarnas historia. I Lön & makt lyfter Harald Gatu och Anna Julius fram fem viktiga årtal som format din lön och dina villkor i dag.