Industriarbetarnas tidning

”Jag fick samtal från arga medlemmar”

6 oktober, 2021

Skrivet av

DA möter | DARKO DAVIDOVIC I sista stund nådde IF Metall en lösning med medicinteknikföretaget Cytiva. Men medlemmar hörde av sig och tyckte att förbundsjuristen Darko Davidovic hade förstört för dem.

Darko Davidovic

Yrke: Förbunds­jurist på IF Metall.
Ålder: 51 år.
Familj: Fru och två barn samt två vuxna barn från tidigare förhållande.
Bakgrund: Började på Volvo i Eskils­tuna som 19-åring. Uppdrag i dåvarande Metallklubben ledde honom vidare till förhandlingsenheten i Stockholm. Utbildade sig till jurist parallellt med jobbet.
Fritiden: Familjen, båtliv och mecka – gärna en motor­cykel eller bil. ”Jag älskar att mecka.”

Det var den svenska modellen det kom att handla om. Den långvariga striden på amerikanskägda Cytiva i Umeå.

Under många år hade motsättningarna mellan den lokala IF Metallklubben och arbetsgivaren legat och pyrt. En fackordförande har tidigare köpts ut. För ett drygt år sedan eskalerade konflikten. Företaget började ifrågasätta när och om fackets representanter behövde sitta med på möten med medlemmar som arbetsgivaren kallat till.

– Rätten att få företräda våra medlemmar är en grundbult i den svenska modellen. Det funkar på de flesta arbetsplatser. Vad är vi om vi inte får göra det? Säger Darko Davidovic.

IF Metall tog strid och stämde i Arbetsdomstolen, AD, för flera fall av föreningsrättskränkning. Normalt brukar den här typen av motsättningar lösas genom att facket och arbetsgivarorganisationen träffas i en central förhandling. Och bara någon dag innan huvudförhandlingen i AD lyckades också parterna komma överens.
Varför?

– En förlikning var bättre än det bästa domslutet. Nu har vi rätt att företräda i alla situationer. Både vi och arbetsgivarna valde att värna den svenska modellen.

Varför har det varit så mycket problem på Cytiva?

– Ofta har företag med utländska ledningar svårt att förstå den svenska modellen, de vill inte göra saker i samförstånd med facket. Men här handlade det också om att båda parterna fokuserat på att hitta fel hos den andre. I stället för att fokusera på att lösa problem.

IF Metall anklagas ibland för att inte ta strid, om ni vunnit i AD hade ni fått skadestånd till utsatta medlemmar?

– Jag fick samtal från arga medlemmar på Cytiva som tyckte jag förstört möjligheten att sätta dit företaget. En domstolsprocess är alltid en risk som hade kunnat leda till försämringar för alla arbetsplatser i Sverige. När jag förklarat så höll de som ringde med mig.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Konflikt på väg till AD avvärjd – IF Metall överens med medicinföretag

Konflikt på väg till AD avvärjd – IF Metall överens med medicinföretag

IF Metall och medicinteknikföretaget Cytiva kommer inte att mötas i Arbetsdomstolen, AD. Fackförbundet hade stämt bolaget för flera fall av föreningsrättskränkning.

Facket stängs ute på Cytiva

Facket stängs ute på Cytiva

Facket portas från möten. Medlemmar får varningar. Skyddsombud stängs ute. Industriarbetare vägras flextid. På bioteknikföretaget Cytiva i Umeå pågår sju olika konflikter varav tre är på väg till Arbetsdomstolen.

Konflikt på Cytiva: ”Vi behandlas som boskap”

Konflikt på Cytiva: ”Vi behandlas som boskap”

Medicinteknikföretaget Cytiva i Umeå vill inte längre tillåta flextid och har sagt upp avtalet innan förhandlingarna med IF Metall slutförts. ”Så nära en otillåten stridsåtgärd man kan komma”, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

IF Metall stämmer företag som nekat facket vara med på möte

En IF Metallmedlem vägrades ta med ett fackligt ombud när cheferna kallade henne till möte. Nu stämmer förbundet bolaget Cytiva Sweden AB inför Arbetsdomstolen för föreningsrättskränkning.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

”Våra beslut påverkar alla medlemmar”

”Våra beslut påverkar alla medlemmar”

Avtalsförhandlingarna drar snart i gång igen och Lizette Lindqvist är en av dem som har makt över resultatet.

Vägrade betala skadestånd – stäms i AD

Ett Skåneföretag vägrade betala skadestånd till IF Metall för avtalsbrott. Nu stämmer facket bolaget inför arbetsdomstolen, AD och kräver 200 000 kronor i skadestånd.

Företag vägrade förhandla – döms i Arbetsdomstolen

Ett företag i Stockholmstrakten vägrade förhandla om kollektivavtal med IF Metall. Nu ger Arbetsdomstolen facket rätt: företaget har varit skyldigt att förhandla.

IF Metall stämmer Swed Handling

IF Metall stämmer Swed Handling

Åtta anställda på kemiföretaget Swed Handling har inte fått arbetstidsförkortning sedan 2010. Nu stämmer IF Metall bolaget och kräver totalt 617 522 kronor.

Tvist om helglön – nu stäms bemanningsföretag

Tvist om helglön – nu stäms bemanningsföretag

Anställda på bemanningsföretaget Adecco har gått miste om helgersättning, enligt IF Metall. Nu stämmer fackförbundet Adecco inför Arbetsdomstolen, AD. ”Ett pilotfall”, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.