Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Livet på landet – så lätt är det inte

22 december, 2021

Skrivet av

Krönika Kan man som klyschig stockholmare få svära över sin övergivna åkerlapp, frågar sig författaren Sven-Olof Karlsson.

Sven Olov Karlsson är författare.

Stad kontra land-debatten har haft ett himla bra år. Berömda journalister har skrivit massor om sitt agg mot Stockholm (staden som låtit dem utbilda sig, göra spikraka karriärer, odla ädla vänskaper, bilda präktiga familjer och bli stenrika genom att bara bo).

Nu har de tröttnat. Och längtar till sin föreställning om glesbygdens frid. Till en välsignad frånvaro av dumma och otrevliga. Andra tyckande har gått all in. Verkligen flyttat ut på landet. Skrivit böcker om sin mustiga tillvaro bland täppor och tuppar. Arbetsamt men genuint och givande, sägs det vara.

Jag har fnyst. Otacksamt och självupptaget att bre ut sig om romantiska fantasier, eller lajva bonde, bah!

Nå, stadsbo lika med avsky stan och hjärta landet. Ändå bra med ett samtalsämne som både centrum och periferi kan vara helt överens i: att Stockholm är för jävligt, och att alla är så jävliga där. Den idén är en svensk klassiker. Exempelvis ogillade på sin tid Norrlandsförfattaren Albert Viksten hängivet huvudstaden. Och ”för att nära sitt hat och underhålla det besökte han ofta Stockholm”, kommenterade Ivar Lo Johansson.

Hatar jag då? Nja, svagt. Barn- och ungdomen satt jag av på landet, drömmande om storstaden. Vuxenlivet har genomlidits i stan – medan jag längtat till landet och varje ledig stund skyndat tillbaka just dit. Så gör utflyttare som är fästa vid sina föräldragårdar.

Erfarenheter? Att den som prompt ska sitta på två stolar inte har det bekvämt någonstans. Att man kan vara lika stressad, besviken och förbannad på en lagårdsbacke som på ett kontor. Att man i den grönaste natur kan reta sig på dumhet och elakhet lika mycket som i vilken hip bostadsrättsförening som helst.

Visst kan landsbygden ge lugn och ro. Då och då. Om du har det skapligt ställt. Och begriper att sätta gränser. Precis som i stan.

Med åldern tippar känslan över till landets favör. Stugan som pojken fann trång syns för gubben som ett palats. Och det är gött att peka på utarrenderade åkrar och skryta. Där jobbade jag! Vilket slit, aldrig igen. Tänk de som frivilligt blir småbönder, frustade jag. Obegripligt!

Men förakta något, och du ska själv råka ut för det. Arrendatorn fick inte ihop kalkylerna. Sade upp kontraktet i våras. Åkrarna blev mina att sköta igen. Plöja, harva, så vete, slå gräs.

I grödornas dofter och traktorns dieselrök sniffar jag efter den där omtalade harmonin. Inser att jag blivit ännu en stockholmsskribent som leker bonde. En enda klyscha återstår: att skriva en massa lösa åsikter om det. Så det gjorde jag här.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vi står beredda att bygga husen

Vi står beredda att bygga husen

Samtidigt som bostadsbristen gör det svårt att få människor att flytta till jobben i norra Sverige, står många trähusbyggare utan arbete. Nu måste politikerna kliva fram, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

En plats att vara bara lagom i fred

En plats att vara bara lagom i fred

På Ingmar Bergmans stiftelse är det vördnadsfullt. Jag undrar hur det skulle vara om jag hade en, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Där rötter aldrig brinner

Där rötter aldrig brinner

Se gruvarbetaren och poeten Wilma Saga Persson läsa sin nya dikt Där rötter aldrig brinner.

”Därför ställer jag upp för C i riksdagen”

”Därför ställer jag upp för C i riksdagen”

En stark och självständig lokalpolitik som är en garant för jobben. Och yrkesutbildningen – som krävs för att kvalificerade industrijobb ska hålla bra ingångslöner, skriver Gustav Malm, som kandiderar till riksdagen för C.

El är inte dyrt – det är slöseriet som är det

El är inte dyrt – det är slöseriet som är det

Kan vi inte debattera hur vi kunde hamna med uppvärmda utomhusbad och två bilar var i stället, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

”Min dröm var att få en novell publicerad i KA”

”Min dröm var att få en novell publicerad i KA”

Författaren Sven Olov Karlsson är inte bara tidningen VI:s litteraturpristagare 2020, utan också ny krönikör i DA. Vi frågar om stad och land, lönearbete och författardrömmar.

Så blev jag ett original

Med mer i backspegeln än i framrutan kan man undra vad jobbet har gjort med en, skriver Sven Olov Karlsson.

”Skogsbruket har en nyckelroll i klimatomställningen”

”Skogsbruket har en nyckelroll i klimatomställningen”

Ett ökat brukande av skogen gynnar klimatet och gör klimatomställningen mer rättvis då det ger försörjning och framtidstro till glesbygden, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Att säga att det handlar om överlevnad är verkligen att ta i”

”Att säga att det handlar om överlevnad är verkligen att ta i”

”I stället för att stödja ett lyxuppror som vill sänka bensinpriset, stöd ett som vill öka möjligheten till avdrag för jobbresor eller sänka fordonsskatten för dem som bor i glesbygd. Där finns det dessutom en reell möjlighet att påverka lagstiftaren och förändra”, skriver Kennet Bergqvist.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.