Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Därför ställer jag upp för C i riksdagen”

29 augusti, 2022

DEBATT En stark och självständig lokalpolitik som är en garant för jobben. Och yrkesutbildningen – som krävs för att kvalificerade industrijobb ska hålla bra ingångslöner, skriver Gustav Malm, som kandiderar till riksdagen för C.

Om skribenten:

Gustav Malm är 21, är verktygstekniker på Thule i Hillerstorp.
Kandiderar till riksdagen för C
Hjärtefråga: kollektivtrafik och infrastruktur.

Men också Mitt namn är Gustav Malm och jag är en verktygsmakare från Värnamo. Jag använder min demokratiska rätt att ställa upp till riksdagen för Centerpartiet. Varför gör jag det?

Som en person som är uppvuxen på landet på en bondgård så har tillgängligheten till diverse samhällstjänster varit viktigt. Allting från bra underlag till vägar till bra tillgänglighet till skola och vård.

Som tur är styrs dessa samhällstjänster lokalt av personer som kan sina kommuner och regioner och vet var skolor, vårdcentraler och sjukhus bör ligga för att få en maximal effekt och tillgänglighet.

Som centerpartist är det viktigt att beslut görs lokalt i stället för i Stockholm. En centralisering skulle i min mening stänga ner många ofta bra vårdcentraler och tandläkare på våra småorter. Detta gör att du kommer behöva ta mer tid från jobbet och betala dyrare resekostnader.

Det skulle även bli svårare för anställda inom vården (och skolan också för den delen) att löneförhandla, då löneförhandling brukar vara mer effektiv när man vet att man kan få ett bättre avtal hos en annan arbetsgivare. Det finns en anledning till att poliser i dag har så låga löner.

En annan anledning till att jag ställer upp är för att jag tror att en väl fungerande arbetsmarknad är en marknad där det finns många arbeten att söka. I dag uppmuntras inte arbetsgivare att anställa, vilket gör att konkurrensen för att locka löntagare blir sämre. Och det ger oss löntagare har ett begränsat utbud och ger arbetsgivaren en bättre position i förhandlingarna med både arbetstagare och fack.

Dagens arbetsmarknad är bra för dem som redan har jobb, tyvärr ser det inte ut så för dem som står utanför. I dag så står ca 335 000 personer (6,6 procent) utanför arbetsmarknaden. För personer mellan 18 och 24 år så är siffran ca 38 000 (8,1 procent). För att komma åt arbetslösheten bland unga bör man slopa arbetsgivaravgiften för personer under 20. Det är oftast en större risk att anställa unga och oerfarna arbetstagare, speciellt de som saknar högre utbildning – och det är ju något personer under 20 oftast inte har.

En annan sak jag anser att vi behöver se över är turordningsregeln. Eftersom allt mer jobb utövas vid en dator kommer turordningsregeln snart att ha spelat ut sin roll. Turordningsregeln hjälper bara lojala arbetstagare som har varit anställda längst.

Allt detta kommer tyvärr inte lösas på en natt, då det ändå är kompetens som är det viktiga på arbetsmarknaden och det får man bland annat i skolan. För trots den höga arbetslösheten har många industrier svårt att hitta kompetent arbetskraft.

Många yrkesprogram på både gymnasiet och Yrkeshögskolan har svårt att rekrytera elever. Dominoeffekten gör att vi i dag har många akademiker som jobbar utanför sin egentliga profession. Statsvetare jobbar därför i matbutiker och historiker på våra lacklinor. Akademiska program och kurser har helt enkelt gjort ett bättre jobb med att rekrytera. En av anledningarna till detta är vårat fyrkantiga syn på utbildning.

I dag får du oftast bara välja mellan två typer av program. Antingen är det högskoleförberedande eller yrkesförberedande. Detta gör att fler söker sig till de högskoleförberedande programmen då de är mer flexibla när det kommer till vad man ska göra efter studenten. Industriprogrammen har i stället ofta bara en inriktning, nämligen CNC-teknik. Många av de andra industritekniska inriktningarna har flyttats till Yrkeshögskolan.

Yrkesprogram ses tyvärr ofta bara som en linje där du ska vara helt färdigutbildad och ha jobb efter studenten. Detta då företagen skriker efter specifika yrkesgrupper som till exempel verktygsmakare. Företag tvingas att anställa personer utan erfarenhet och utbildning i yrket, vilket leder till att ingångslönerna blir lägre då många yrken förlorar sin prägel. Och sedan kommer facket in och börja sätta verktygsmakares löner i linje med personalen på lacklinan.

Det är viktigt att skolan tillsammans med näringslivet går in och satsar på yrkeshögskolor så att vi får flera kompetenta kollegor som kan kräva en högre ingångslön.

Därför vill jag vara med och driva på att skolan tillsammans med näringslivet går in och satsar på yrkeshögskolor så att vi får flera kompetenta kollegor – som kan kräva en högre ingångslön.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Att måla är som att kratta löv

Att måla är som att kratta löv

Livet är en konst men konsten har ett eget liv. Just nu vill jag bara måla, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Du kanske också vill läsa…

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.

Då kan det bli riktigt god stämning i LO-borgen

Det kan te sig lite märkligt att LO-basen inte kan välja mellan V och ett parti där den ansvariga för arbetsmarknadsfrågor prisats med en tavla av en brinnande LO-borg, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Hur farliga ska jobben bli innan Kristersson bryr sig?

Hur farliga ska jobben bli innan Kristersson bryr sig?

Det spelar roll vem som styr Sverige. För när högern regerar ökar risken för svenska arbetare att dö på jobbet, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Vallöften slaktas på löpande band

Det går inte att lägga ansvaret för kostnadskrisen på Sveriges löntagare. Politikerna måste ta sitt ansvar och bidra till att lindra den här svåra tiden, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Var är reformerna som utlovades?

Var är reformerna som utlovades?

Om inflationen ska kunna bekämpas är det inte bara löntagarna som ska ta ansvar. Vi behöver också få se vad arbetsgivarna och politikerna tänker bidra med, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Vi behöver en motbild till den högernationalistiska regeringens”

”Vi behöver en motbild till den högernationalistiska regeringens”

Det behövs en opposition som ser till alla arbetares behov, i både stad och glesbygd och oavsett vad vi har för ursprung, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

Vi fortsätter påverka politiken

När vi har en regering som inte prioriterar löntagarna är det ännu viktigare att vi är starka och driver våra frågor, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Oro och kval, efter detta val

Jag är uppriktigt oroad för de kommande fyra åren. Det blir alltid förändringar med en ny regering, men nu blir det nog mer än vi är vana vid – och bekväma med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.