Betald friskvård – så funkar det
Friskvårdsbidraget måste inte användas till ett gymkort – en träningsapp eller massage kan också godkännas.
Industriarbetarnas tidning
27 december, 2021
Skrivet av Oscar Stomberg
KOLL PÅ Regeringen vill göra reseavdraget bättre och enklare att förstå. Men hur kommer det nya reseavdraget att se ut i verkligheten, och vem är det som tjänar mest på ändringen?
Det nya förslaget är baserat på avstånd och inte på tid som det varit tidigare. Det kortaste tillåtna avståndet för att få ta del av skattereduktionen är tre mil. Det kommer inte heller att ha någon betydelse hur du tar dig till jobbet.
När det gäller bilkörning tar man bort villkoret om en tidsvinst på två timmar för att få göra avdrag, liksom kravet på att endast utgifter över 11 000 kronor får räknas in. För att ta del av skattereduktionen kommer man att behöva ha minst 30 resdagar om året och man kan göra avdrag för upp till 210 resdagar per år.
Den skattereduktion som nu föreslås är 50 öre per kilometer – eller fem kronor per mil. Den börjar gälla om avståndet för resan överstiger 30 kilometer enkel väg i storstadskommuner, och om den överstiger 15 kilometer i övriga kommuner, räknat på kortast möjliga körsträcka med bil mellan hemmet och arbetsplatsen.
Sedan tillkommer det en övre gräns på 80 kilometer. Om du har nio mil till jobbet får du alltså bara skattereduktion för åtta av dessa.
De som kommer att spara mest är de som väljer billiga färdmedel, som att samåka eller cykla, eller som kan resa med kollektivtrafik. Enligt finansdepartementet uppskattas runt 1 160 000 personer kunna ta del av skattereduktionen år 2023, vilket är 260 000 fler än de som tar del av reseavdraget i dag.
För dem som inte kan samåka och som behöver ta sin egen bil till jobbet kan ändringen bli till det sämre. Den exakta storleken på resereduktionen är dock inte bestämd än, så det är svårt att säga exakt vem som blir vinnare och förlorare.
Ursprungsplanen var att det nya reseavdraget skulle ha börjat gälla redan den 1 januari 2021 men det sköts fram på grund av pandemin. När förslaget nu går ut på remiss ska finansdepartementet ha fått in svar senast i januari 2022 för att lagändringarna ska kunna börja gälla tidigast den 1 januari 2023. Det är alltså först i deklarationen 2024 som man kommer att börja se förändringarna.
Enligt förslaget ska reseavdraget inte längre vara ett avdrag, utan en skattereduktion. Det innebär att det inte längre är baserat på din inkomst. En person med högre inkomst får generellt sett en större skattelättnad av ett avdrag än någon som har lägre inkomst. En skattereduktion har i stället ett fast värde som är lika för alla.
Fotnot: Texten uppdaterad 2022-03-22. Den innehöll tidigare ett felaktigt räkneexempel. Vi beklagar det.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.