Industriarbetarnas tidning

Efter traumat – nu hjälper Annica andra

7 februari, 2022

Skrivet av

Stöttar andra Sexuella trakasserier och utfrysning på jobbet bröt sönder Annica Lindkvist. Det tog många år att bli sig själv igen. Nu hjälper hon människor att hantera sorger i livet.

Annica Lindkvist

Yrke: Pressare/svetsare på Linde maskiner.
Ålder: 49 år.
Familj: Tre barn och särbo.
Bor: Kopparberg.
Fritid: Trädgård och träning.

Annica Lindkvist i podden Liv & arbete:

Annica Lindkvist pratar också i vår nya podd Liv & arbete, där industriarbetare berättar om händelserna som format deras liv, och spelar musik de tycker om. Här ovan kan du lyssna på berättelsen, men för att höra musiken behöver du av rättighetsskäl lyssna på avsnittet i Spotify-appen.

Jargongen på industrigolvet var inget som störde svetsaren Annica Lindkvist. Hon kunde själv dra en fräckis och hade skinn på näsan. Men så blev en man för närgången, och gick till slut alldeles för långt. När Annica ställde honom mot väggen förnekade han allt och gick direkt till chefen och sa att det var hon som var förtjust i honom och inte lät honom vara i fred.

Vad hände sen?

– Han spred sina lögner bland arbetskamraterna. Många trodde på honom och vände sig emot mig. De tystnade när jag kom, ville inte jobba med mig. Tog bort mig som vän på Facebook.

Hur påverkade det dig?

– Först tänkte jag att jag inte ska låta honom vinna. Jag försökte jobba, men bröt ihop hela tiden. Privat isolerade jag mig och mådde allt sämre. Till slut, efter flera år, sökte jag ett annat jobb på en annan ort och sade upp mig.

Vad fick du för hjälp att må bra igen?

– Jag gick hos beteendevetare och kurator, mediterade, yogade och ryckte i varenda verktyg jag bara kunde. Men det var som att jag satt fast i måendet. Jag mådde fortfarande skit. Jag var ganska hård mot mig själv, tänkte att jag borde bita ihop och sluta böla. Att det var något fel på mig. Jag kände en sådan hopplöshet och grubblade mycket. Skulle det aldrig vända?

Vad var det som gjorde att du hittade ett sätt till slut?

– Jag fick tips om en terapeut som jobbar med sorgbearbetning. När jag började gå hos henne märkte jag skillnad jättefort. Det var som att jag för första gången fick tillåtelse att känna mina känslor, i stället för att bara jobba med intellektet för att hitta vägar framåt. Då först kunde det släppa. Det var som att stora kvarnstenar runt halsen lossade.

Hur mår du nu?

– Jag har fått tillbaka livsglädjen. Det är inte mycket som kan rubba den i dag. Är det något jag vill göra så ser jag till att det händer. Jag har fått så mycket hjälp och nu vill jag ge tillbaka.

På vilket sätt?

– Jag är volontär på kvinnojouren, och i somras certifierade jag mig som handledare i sorgbearbetning. Jag jobbar kvar i industrin, men har startat ett litet företag för att kunna hjälpa andra. Jag har lärt mig att lyssna och då kommer folk till mig. Det finns så många som bara behöver bli lyssnade på.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Annica Lindkvist: Så slog jag tillbaka efter sextrakasserierna

Annica Lindkvist: Så slog jag tillbaka efter sextrakasserierna

Svetsaren Annica Lindkvist blev sextrakasserad på jobbet. När hon kom till matsalen bytte arbetskamraterna bord. Tårar, fia med knuff och skumbad hjälpte henne att ta revansch.

Är jobbet farligt för fostret?

Är jobbet farligt för fostret?

Jag arbetar som svetsare och har nu fått veta att jag är gravid. Kan jag fortsätta jobba? undrar en läsare. Läkare Ulf Nordlund svarar.

”Alla måste stötta bättre”

”Alla måste stötta bättre”

”Det är nog bäst att du säger upp dig.” Det rådet får många kvinnor som söker stöd efter trakasserier på jobbet. Det duger inte, tycker Maria Höök, en av initiativtagarna till nybildade Industrikvinnors stödförening.

Samhall struntar i smittan

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Anställda på Samhall i Sörmland kritiserar att de skickats ut under coronapandemin utan rätt skyddsutrustning. Fredrik Nilsson, distriktschef Sörmland/Gotland, svarar.

Hon städar äldreboenden utan skydd

Hon städar äldreboenden utan skydd

Lulu städar flera olika äldreboenden. Utan skydd. Hon är orolig både för den egna hälsan och för att smitta de gamla.

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Samhalls bilar får under pandemin inte rengöras med något annat än en fuktad trasa. Medel förstör interiören.

Mer plats för mens på jobbet

Mer plats för mens på jobbet

En skyddsrond med mensperspektiv, en papperskorg på varje toalett och gratis mensskydd. Små insatser kan göra stor skillnad på jobbet. IF Metall kampanjar för ”Ett MENSkligare arbetsliv”.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.