Nu vänder vi blad – men inte helt va?
En tid för eftertanke, vare sig du jobbar eller inte genom alla helgdagar. Vad var det som hände 2022 egentligen?
Industriarbetarnas tidning
25 februari, 2022 - 11:26
Skrivet av Rasmus Lygner
I ett gemensamt uttalande fördömer de tre stora fackliga paraplyorganisationerna LO, TCO och Saco Rysslands krig i Ukraina. ”Vi håller Ryssland ensamt ansvarigt för den förödelse och det lidande det Ukrainska folket nu kommer att få utstå”, skriver de.
GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö kallar det ”en mörk dag för Europa”. I sina sociala mediekanaler skriver han: ”Två världskrig har lärt oss att varje väpnad konflikt ställer arbetare mot arbetare. Varför ska vi döda varandra? Vår gemenskap är större än den med maktens män som ställer oss mot varandra.”
– Det är förfärligt det som sker nu. Det är ett fruktansvärt brott mot folkrätten och mot Ukrainas folks rätt till självständighet och frihet, säger han.
GS-facket har kontakter med kollegor i Ukraina via fackets internationella federation. För tillfället diskuteras på vilket sätt de kan stötta landet.
– Vi står beredda att bidra med det vi kan. Det är en dialog som pågår nu. Vår internationella federation håller på och sätta upp någon typ av stödfond, säger han.
Pappers ordförande Pontus Georgsson famlar efter orden.
– Hur går mina tankar i dag? Det är hemskt sorgligt. Jag vet inte, det är svårt att hitta några ord. Men det är klart, allt annat runtomkring blir ganska smått. Putin är en galning helt enkelt.
Facket följer utvecklingen, men ser ingen anledning till oro för sina medlemmar än.
– Såklart påverkar det handelsflöden i Europa och i förlängningen kan det påverka våra medlemmar. Men det är inget jag har sett nu, säger han.
IF Metalls ordförande Marie Nilsson är djupt berörd av utvecklingen i Ukraina.
– Andra saker i den fackliga vardagen får helt plötsligt en helt annan dignitet. Detta överskuggar allt annat såklart. Inte minst handlar det nu om att vi tillsammans måste stå upp för och försvara demokratin och de mänskliga rättigheterna, säger hon.
Men hon känner också en oro för hur det kommer att slå mot svenska arbetsplatser, och hur det kommer att påverka den gröna omställning som svensk industri står inför.
– Vad som gör det ännu mer kännbart är att vi är ett litet exportberoende land. Det här är inget som kommer att blåsa över på ett par veckor. Och då är jag naturligtvis orolig för hur detta påverkar våra möjligheter att fortsätta med klimatomställningen.