Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Därför ska vi jobba för en s-ledd regering”

7 mars, 2022

DEBATT När GS förra året frågade medlemmarna vilka politiska frågor som de ansåg viktigast att driva i valet är det trygga anställningar, höjda pensioner och en stark socialförsäkring. För att uppnå det behöver vi också engagera oss partipolitiskt, skriver fyra förtroendevalda i facket.

Om skribenterna

Dan Strängby, träindustriarbetare
Elvira Karlsson, virkesmätare
Vehid Stovrag, förpackningsindustriarbetare
Patrik T. Nilsson, förpackningsindustriarbetare

Samtliga har fackligt-politiska uppdrag i GS-facket.

Varför väljer arbetare inom skogs-, trä- och grafisk bransch att gå med i GS-facket? De flesta skulle nog svara att det handlar om trygghet på jobbet. Tryggheten i att veta att lönen som kommer varje månad är avtalsenlig och den bästa möjliga. Tryggheten i att ha någon att vända sig till om det blir problem med arbetsgivaren och få hjälp vid tvister. Tryggheten i att våra krav väger tyngre tillsammans än när vi förhandlar var och en för sig.

Tryggheten i att kunna påverka sin arbetsmiljö, i att du efter varje arbetsdag kommer helskinnad hem. Tryggheten i att veta att det finns försäkringar som skyddar mig när olyckan är framme och en bra avtalspension när arbetslivet är slut.

Det är önskan om ett tryggt arbetsliv som gör att nästan 40 000 arbetare betalar sin fackliga medlemsavgift på 1,6 procent av månadslönen, varje månad, år efter år.

För att uppnå målet om ett tryggt arbetsliv för våra medlemmar har vi flera verktyg att använda oss av.

 • Vi har kollektivavtalet, genom vilket vi sålt fredsplikt för att uppnå löneökningar, avtalspension, arbetstidsförkortning och inflytande.
 • Vi har alla våra ombudsmän och förtroendevalda förhandlingsombud som outtröttligt bevakar att kollektivavtalen följs och direkt agerar om brott mot kollektivavtalen sker.
 • Vi har en organisation för fackliga studier för att se till att så många arbetare som möjligt ska känna till sina rättigheter och sin fackliga historia samt att dessa rättigheter inte alltid varit lika självklara som vi upplever dem idag.
 • Vi har ett utarbetat och effektivt arbetsmiljöarbete för att säkerställa att det finns skyddsombud och regionala skyddsombud med modet att agera om de upptäcker faror på våra arbetsplatser, så att ingen ska skada sig på jobbet.

Men vi har också ett annat verktyg som oftast är i fokus för debatt, särskilt i ett politiskt klimat med höga tongångar, och det är vårt facklig-politiska verktyg.

Under 2021 genomförde GS en stor samtalskampanj där medlemmar fick ge sina medskick till vilka politiska frågor som de ansåg viktigast att driva i valet 2022. Det vi fick till oss är att medlemmarna vill att GS ska jobba för:

 • Trygghet i anställning
 • Höjda pensioner
 • En stark socialförsäkring

Våra medlemmar förväntar sig att vi som förbund ska arbeta för ett tryggt arbetsliv och det kan vi inte göra utan att engagera oss politiskt. Vår förmåga att vara en effektiv och stark facklig organisation hänger delvis ihop med vilka beslut som våra folkvalda politiker fattar.

Att påverka politiken är ett av våra viktigaste fackliga verktyg för att leverera trygghet för våra medlemmar och det bästa sättet att påverka politiken är att samarbeta med det parti som har styrkan och viljan att driva en politik som gynnar LO-medlemmar.

I dag består Sveriges riksdag av en stark högermajoritet (M, KD, L, C och SD samlar 58 procent av mandaten). Det är en av anledningarna till att regeringen tillsatte utredningen om las och varför skattereduktionen för ditt fackliga medlemskap försvann.

Detta är exempel på politiska beslut som gör det svårare för oss som fackförbund att leverera ett tryggt arbetsliv för våra medlemmar. För att värna arbetstagares rättigheter och trygghet i arbetslivet kommer GS jobba för att det parti som har LO-medlemmarnas bästa i åtanke får makten i Sverige. Vi vill också få möjlighet att förklara för så många som möjligt om vikten av att rösta på ett parti som värnar a-kassa, pensioner, socialförsäkring och fackliga rättigheter.

Därför kommer GS jobba för att fler ska rösta för en stark S-ledd regering. I den kommer vi fackligt förtroendevalda att ha bättre förutsättningar att leverera trygghet för de arbetare inom våra branscher, och för alla som valt att gå med i GS-facket.

Dan Strängby, träindustriarbetare
Elvira Karlsson, virkesmätare
Vehid Stovrag, förpackningsindustriarbetare
Patrik T. Nilsson, förpackningsindustriarbetare

Samtliga har fackligt-politiska uppdrag i GS-facket.

En kommentar till “Därför ska vi jobba för en s-ledd regering

 • Så här skriver ni om trygghet och villkor i medlemmarnas rättigheter;

  ”Under 2021 genomförde GS en stor samtalskampanj där medlemmar fick ge sina medskick till vilka politiska frågor som de ansåg viktigast att driva i valet 2022. Det vi fick till oss är att medlemmarna vill att GS ska jobba för:

  Trygghet i anställning
  Höjda pensioner
  En stark socialförsäkring
  Våra medlemmar förväntar sig att vi som förbund ska arbeta för ett tryggt arbetsliv och det kan vi inte göra utan att engagera oss politiskt. Vår förmåga att vara en effektiv och stark facklig organisation hänger delvis ihop med vilka beslut som våra folkvalda politiker fattar”.

  Men vad innebär dessa fina ord och trycksvärtan? Ingenting för mig som medlem och numera sjukpensionär. Den/dom försäkringar som tecknades med mig visade sig vara tomma ord och fraser när det väl kom till att villkoren skulle uppfyllas vid arbetsskada.

  Jag som enskild medlem fick driva mina egna processer mot arbetsgivaren och försäkringskassan, förvaltningsdomstolen och sedermera mot AFA – Försäkringar.

  Borde det inte vara mer klädsamt att LO och Facken stöder och hjälper enskilda medlemmar på ett mer kraftfullt sett än vad som varit fallet under decennierna som varit med urholkad köpkraft och horribelt dåliga villkor för alla oss 300.000 sjukpensionärer?

  Varför satsas det inte på socialförsäkringens uppfyllande vid tvister mot arbetsgivaren, försäkringskassa, förvaltningsdomstolarna och AFA???

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Vad innehåller den här platsen?

Vad innehåller den här platsen?

Krönika Att flytta från landet till Stockholm kan innebära att man är en svikare, skriver musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Reinfeldt-erans naivitet inför arbetslivskriminaliteten lever och frodas hos Moderaterna, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tillsammans med Tobias Baudin och Johan Danielsson (S).

Sorg över Almedalen

Almedalen har sorg. Onsdagen den 6 juli mördades Ing-Marie Wieselgren, SKR:s psykatrisamordnare mitt i Visby.

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

Mitt Almedalen

Mitt Almedalen

Helle Klein deltar i Almedalen igen efter två års uppehåll. Här är programmet.

”Därför är vi så tysta om lönekraven”

”Därför är vi så tysta om lönekraven”

Först när vi är överens om gemensamma avtalskrav och har en gedigen omvärldsanalys kan vi börja mejsla fram en siffra som ligger till grund för förhandlingarna, skriver GS Per-Olof Sjöö och Madelene Engman.

Grön politik ger motståndskraft

Grön politik ger motståndskraft

Om vi ska slippa slungas från den ena krisen till den andra behövs ett stabilt samhälle, skriver Kajsa Borgnäs.

Rösta på en industri­arbetare

Rösta på en industri­arbetare

En industriarbetare vet hur hårt jobb påverkar kroppen och hur en osäker anställning påverkar själen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Är det här vår kisspaus i avtalsrörelsen?

Är det här vår kisspaus i avtalsrörelsen?

Lika svårt som att neka busschaufförer rätten att gå på toa bör det vara att neka pappersarbetare rätten att få ut sin ledighet.

Lite vila innan utmaningarna

Lite vila innan utmaningarna

Efter en intensiv kongress kommer ett viktigt val och en ny avtalsrörelse. Nu samlar vi krafterna, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Du kanske också vill läsa…

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

Vi vill höja reseavdraget, och ändra så att det helt baseras på avstånd. Ni industriarbetare måste kunna fortsätta ta er till jobbet, skriver finansminister Mikael Damberg (S).

Är det här verkligen liberal politik?

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Rösta inte fram sämre villkor!

”Vi kan inte blunda för vilka konsekvenser ett regeringsskifte kan få för arbetslivet”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Bra arbetsmiljö ingen självklarhet

”Många av GS medlemmar får vika ner sig innan 65-årsdagen på grund av kroppens utslitning”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

”Varför är ett ökat inflytande dåligt?”

”Varför är ett ökat inflytande dåligt?”

”Låt oss ha en seriös debatt om hur den svenska modellen kan utvecklas i ett modernt samhälle”, skriver riksdagsledamoten Lars Beckman, M, i en replik till Tomas With och Veli-Pekka Säikkälä.

”Ett försök att försvaga löntagarna”

”Ett försök att försvaga löntagarna”

”Det är minst sagt provocerande att en folkvald politiker har så liten respekt för demokratiska spelregler.”  Tomas With och Veli-Pekka Säikkälä från IF Metall svarar Lars Beckman om förslaget på att kräva direktdemokrati i facket.

”Facken behöver direkt­demokrati”

Flera fackförbund motarbetar sina medlemmars intressen genom att sätta partipolitisk ideologi främst, skriver Lars Beckman, riksdagsledamot för Moderaterna.

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Reinfeldt-erans naivitet inför arbetslivskriminaliteten lever och frodas hos Moderaterna, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tillsammans med Tobias Baudin och Johan Danielsson (S).

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

Lite vila innan utmaningarna

Efter en intensiv kongress kommer ett viktigt val och en ny avtalsrörelse. Nu samlar vi krafterna, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.