Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Därför ska vi jobba för en s-ledd regering”

7 mars, 2022

DEBATT När GS förra året frågade medlemmarna vilka politiska frågor som de ansåg viktigast att driva i valet är det trygga anställningar, höjda pensioner och en stark socialförsäkring. För att uppnå det behöver vi också engagera oss partipolitiskt, skriver fyra förtroendevalda i facket.

Om skribenterna

Dan Strängby, träindustriarbetare
Elvira Karlsson, virkesmätare
Vehid Stovrag, förpackningsindustriarbetare
Patrik T. Nilsson, förpackningsindustriarbetare

Samtliga har fackligt-politiska uppdrag i GS-facket.

Varför väljer arbetare inom skogs-, trä- och grafisk bransch att gå med i GS-facket? De flesta skulle nog svara att det handlar om trygghet på jobbet. Tryggheten i att veta att lönen som kommer varje månad är avtalsenlig och den bästa möjliga. Tryggheten i att ha någon att vända sig till om det blir problem med arbetsgivaren och få hjälp vid tvister. Tryggheten i att våra krav väger tyngre tillsammans än när vi förhandlar var och en för sig.

Tryggheten i att kunna påverka sin arbetsmiljö, i att du efter varje arbetsdag kommer helskinnad hem. Tryggheten i att veta att det finns försäkringar som skyddar mig när olyckan är framme och en bra avtalspension när arbetslivet är slut.

Det är önskan om ett tryggt arbetsliv som gör att nästan 40 000 arbetare betalar sin fackliga medlemsavgift på 1,6 procent av månadslönen, varje månad, år efter år.

För att uppnå målet om ett tryggt arbetsliv för våra medlemmar har vi flera verktyg att använda oss av.

 • Vi har kollektivavtalet, genom vilket vi sålt fredsplikt för att uppnå löneökningar, avtalspension, arbetstidsförkortning och inflytande.
 • Vi har alla våra ombudsmän och förtroendevalda förhandlingsombud som outtröttligt bevakar att kollektivavtalen följs och direkt agerar om brott mot kollektivavtalen sker.
 • Vi har en organisation för fackliga studier för att se till att så många arbetare som möjligt ska känna till sina rättigheter och sin fackliga historia samt att dessa rättigheter inte alltid varit lika självklara som vi upplever dem idag.
 • Vi har ett utarbetat och effektivt arbetsmiljöarbete för att säkerställa att det finns skyddsombud och regionala skyddsombud med modet att agera om de upptäcker faror på våra arbetsplatser, så att ingen ska skada sig på jobbet.

Men vi har också ett annat verktyg som oftast är i fokus för debatt, särskilt i ett politiskt klimat med höga tongångar, och det är vårt facklig-politiska verktyg.

Under 2021 genomförde GS en stor samtalskampanj där medlemmar fick ge sina medskick till vilka politiska frågor som de ansåg viktigast att driva i valet 2022. Det vi fick till oss är att medlemmarna vill att GS ska jobba för:

 • Trygghet i anställning
 • Höjda pensioner
 • En stark socialförsäkring

Våra medlemmar förväntar sig att vi som förbund ska arbeta för ett tryggt arbetsliv och det kan vi inte göra utan att engagera oss politiskt. Vår förmåga att vara en effektiv och stark facklig organisation hänger delvis ihop med vilka beslut som våra folkvalda politiker fattar.

Att påverka politiken är ett av våra viktigaste fackliga verktyg för att leverera trygghet för våra medlemmar och det bästa sättet att påverka politiken är att samarbeta med det parti som har styrkan och viljan att driva en politik som gynnar LO-medlemmar.

I dag består Sveriges riksdag av en stark högermajoritet (M, KD, L, C och SD samlar 58 procent av mandaten). Det är en av anledningarna till att regeringen tillsatte utredningen om las och varför skattereduktionen för ditt fackliga medlemskap försvann.

Detta är exempel på politiska beslut som gör det svårare för oss som fackförbund att leverera ett tryggt arbetsliv för våra medlemmar. För att värna arbetstagares rättigheter och trygghet i arbetslivet kommer GS jobba för att det parti som har LO-medlemmarnas bästa i åtanke får makten i Sverige. Vi vill också få möjlighet att förklara för så många som möjligt om vikten av att rösta på ett parti som värnar a-kassa, pensioner, socialförsäkring och fackliga rättigheter.

Därför kommer GS jobba för att fler ska rösta för en stark S-ledd regering. I den kommer vi fackligt förtroendevalda att ha bättre förutsättningar att leverera trygghet för de arbetare inom våra branscher, och för alla som valt att gå med i GS-facket.

Dan Strängby, träindustriarbetare
Elvira Karlsson, virkesmätare
Vehid Stovrag, förpackningsindustriarbetare
Patrik T. Nilsson, förpackningsindustriarbetare

Samtliga har fackligt-politiska uppdrag i GS-facket.

En kommentar till “Därför ska vi jobba för en s-ledd regering

 • Så här skriver ni om trygghet och villkor i medlemmarnas rättigheter;

  ”Under 2021 genomförde GS en stor samtalskampanj där medlemmar fick ge sina medskick till vilka politiska frågor som de ansåg viktigast att driva i valet 2022. Det vi fick till oss är att medlemmarna vill att GS ska jobba för:

  Trygghet i anställning
  Höjda pensioner
  En stark socialförsäkring
  Våra medlemmar förväntar sig att vi som förbund ska arbeta för ett tryggt arbetsliv och det kan vi inte göra utan att engagera oss politiskt. Vår förmåga att vara en effektiv och stark facklig organisation hänger delvis ihop med vilka beslut som våra folkvalda politiker fattar”.

  Men vad innebär dessa fina ord och trycksvärtan? Ingenting för mig som medlem och numera sjukpensionär. Den/dom försäkringar som tecknades med mig visade sig vara tomma ord och fraser när det väl kom till att villkoren skulle uppfyllas vid arbetsskada.

  Jag som enskild medlem fick driva mina egna processer mot arbetsgivaren och försäkringskassan, förvaltningsdomstolen och sedermera mot AFA – Försäkringar.

  Borde det inte vara mer klädsamt att LO och Facken stöder och hjälper enskilda medlemmar på ett mer kraftfullt sett än vad som varit fallet under decennierna som varit med urholkad köpkraft och horribelt dåliga villkor för alla oss 300.000 sjukpensionärer?

  Varför satsas det inte på socialförsäkringens uppfyllande vid tvister mot arbetsgivaren, försäkringskassa, förvaltningsdomstolarna och AFA???

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Fackens viktiga arbete i kriget

Fackens viktiga arbete i kriget

Krönika Det är svårt att ta in allt, när våra ukrainska kollegor berättar om hur det fackliga arbetet påverkas av kriget, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Staten måste sluta göda skugg­samhället

Staten måste sluta göda skugg­samhället

Att arbetslivskriminaliteten frodas även på statsministerns arbetsplats, i Rosenbad, är absurt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Ett medlemskap i Nato behöver inte betyda att vårt arbete för fred och mot kärnvapen behöver tystna. I bästa fall kan det bli tvärt om, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Du är också en del av företaget

Du är också en del av företaget

Emma Eriksson: Att köra på ”vi mot dem” gynnar inte det fackliga arbetet.

Pengarna finns i första klass

Pengarna finns i första klass

Är det verkligen de som kroppsarbetat hela livet som ska rädda våra pensioner, frågar sig författaren Sven-Olof Karlsson.

Kärleken har inga gränser

Kärleken har inga gränser

Vi möttes genom ett kulturutbyte, det ryska blandades med det svenska. Vad blev det av henne?, skriver Carl-Einar Häckner.

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

Vi vill höja reseavdraget, och ändra så att det helt baseras på avstånd. Ni industriarbetare måste kunna fortsätta ta er till jobbet, skriver finansminister Mikael Damberg (S).

Ett Natobeslut måste tas i största möjliga samförstånd

Framförallt måste frågan kunna problematiseras utan att Natomotståndare ska kallas Putinister eller Natoförespråkare kallas militarister, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Så kan vi i arbetarrörelsen jobba mot vapnen

Så kan vi i arbetarrörelsen jobba mot vapnen

Även om frågor om krig och fred är något av de svåraste arbetarrörelsen har att handskas med kan vi inte lämna över dem till militärallianser, vapenlobbyister och statsrepresentanter, skriver skribenten och volvoarbetaren Lars Henriksson.

Kunskap skyddar demokratin

Kunskap skyddar demokratin

Putins angrepp på Ukraina visar hur skör demokratin är. Vi behöver kunskap om hur den fungerar i praktiken, för att den ska stå stark, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Du kanske också vill läsa…

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

Vi vill höja reseavdraget, och ändra så att det helt baseras på avstånd. Ni industriarbetare måste kunna fortsätta ta er till jobbet, skriver finansminister Mikael Damberg (S).

Är det här verkligen liberal politik?

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Rösta inte fram sämre villkor!

”Vi kan inte blunda för vilka konsekvenser ett regeringsskifte kan få för arbetslivet”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Bra arbetsmiljö ingen självklarhet

”Många av GS medlemmar får vika ner sig innan 65-årsdagen på grund av kroppens utslitning”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

”Varför är ett ökat inflytande dåligt?”

”Varför är ett ökat inflytande dåligt?”

”Låt oss ha en seriös debatt om hur den svenska modellen kan utvecklas i ett modernt samhälle”, skriver riksdagsledamoten Lars Beckman, M, i en replik till Tomas With och Veli-Pekka Säikkälä.

”Ett försök att försvaga löntagarna”

”Ett försök att försvaga löntagarna”

”Det är minst sagt provocerande att en folkvald politiker har så liten respekt för demokratiska spelregler.”  Tomas With och Veli-Pekka Säikkälä från IF Metall svarar Lars Beckman om förslaget på att kräva direktdemokrati i facket.

”Facken behöver direkt­demokrati”

Flera fackförbund motarbetar sina medlemmars intressen genom att sätta partipolitisk ideologi främst, skriver Lars Beckman, riksdagsledamot för Moderaterna.

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

Nationell folkräkning, mer resurser till gränspolisen och krafttag mot fusket. Så kan vi stoppa skuggsamhället, skriver Liberalernas Roger Haddad och Malin Danielsson.

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Svartarbete i offentlig verksamhet är vanligt. Med hjälp av den här checklistan kan upphandlare få bättre koll.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.