Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Därför ska vi jobba för en s-ledd regering”

7 mars, 2022

DEBATT När GS förra året frågade medlemmarna vilka politiska frågor som de ansåg viktigast att driva i valet är det trygga anställningar, höjda pensioner och en stark socialförsäkring. För att uppnå det behöver vi också engagera oss partipolitiskt, skriver fyra förtroendevalda i facket.

Om skribenterna

Dan Strängby, träindustriarbetare
Elvira Karlsson, virkesmätare
Vehid Stovrag, förpackningsindustriarbetare
Patrik T. Nilsson, förpackningsindustriarbetare

Samtliga har fackligt-politiska uppdrag i GS-facket.

Varför väljer arbetare inom skogs-, trä- och grafisk bransch att gå med i GS-facket? De flesta skulle nog svara att det handlar om trygghet på jobbet. Tryggheten i att veta att lönen som kommer varje månad är avtalsenlig och den bästa möjliga. Tryggheten i att ha någon att vända sig till om det blir problem med arbetsgivaren och få hjälp vid tvister. Tryggheten i att våra krav väger tyngre tillsammans än när vi förhandlar var och en för sig.

Tryggheten i att kunna påverka sin arbetsmiljö, i att du efter varje arbetsdag kommer helskinnad hem. Tryggheten i att veta att det finns försäkringar som skyddar mig när olyckan är framme och en bra avtalspension när arbetslivet är slut.

Det är önskan om ett tryggt arbetsliv som gör att nästan 40 000 arbetare betalar sin fackliga medlemsavgift på 1,6 procent av månadslönen, varje månad, år efter år.

För att uppnå målet om ett tryggt arbetsliv för våra medlemmar har vi flera verktyg att använda oss av.

  • Vi har kollektivavtalet, genom vilket vi sålt fredsplikt för att uppnå löneökningar, avtalspension, arbetstidsförkortning och inflytande.
  • Vi har alla våra ombudsmän och förtroendevalda förhandlingsombud som outtröttligt bevakar att kollektivavtalen följs och direkt agerar om brott mot kollektivavtalen sker.
  • Vi har en organisation för fackliga studier för att se till att så många arbetare som möjligt ska känna till sina rättigheter och sin fackliga historia samt att dessa rättigheter inte alltid varit lika självklara som vi upplever dem idag.
  • Vi har ett utarbetat och effektivt arbetsmiljöarbete för att säkerställa att det finns skyddsombud och regionala skyddsombud med modet att agera om de upptäcker faror på våra arbetsplatser, så att ingen ska skada sig på jobbet.

Men vi har också ett annat verktyg som oftast är i fokus för debatt, särskilt i ett politiskt klimat med höga tongångar, och det är vårt facklig-politiska verktyg.

Under 2021 genomförde GS en stor samtalskampanj där medlemmar fick ge sina medskick till vilka politiska frågor som de ansåg viktigast att driva i valet 2022. Det vi fick till oss är att medlemmarna vill att GS ska jobba för:

  • Trygghet i anställning
  • Höjda pensioner
  • En stark socialförsäkring

Våra medlemmar förväntar sig att vi som förbund ska arbeta för ett tryggt arbetsliv och det kan vi inte göra utan att engagera oss politiskt. Vår förmåga att vara en effektiv och stark facklig organisation hänger delvis ihop med vilka beslut som våra folkvalda politiker fattar.

Att påverka politiken är ett av våra viktigaste fackliga verktyg för att leverera trygghet för våra medlemmar och det bästa sättet att påverka politiken är att samarbeta med det parti som har styrkan och viljan att driva en politik som gynnar LO-medlemmar.

I dag består Sveriges riksdag av en stark högermajoritet (M, KD, L, C och SD samlar 58 procent av mandaten). Det är en av anledningarna till att regeringen tillsatte utredningen om las och varför skattereduktionen för ditt fackliga medlemskap försvann.

Detta är exempel på politiska beslut som gör det svårare för oss som fackförbund att leverera ett tryggt arbetsliv för våra medlemmar. För att värna arbetstagares rättigheter och trygghet i arbetslivet kommer GS jobba för att det parti som har LO-medlemmarnas bästa i åtanke får makten i Sverige. Vi vill också få möjlighet att förklara för så många som möjligt om vikten av att rösta på ett parti som värnar a-kassa, pensioner, socialförsäkring och fackliga rättigheter.

Därför kommer GS jobba för att fler ska rösta för en stark S-ledd regering. I den kommer vi fackligt förtroendevalda att ha bättre förutsättningar att leverera trygghet för de arbetare inom våra branscher, och för alla som valt att gå med i GS-facket.

Dan Strängby, träindustriarbetare
Elvira Karlsson, virkesmätare
Vehid Stovrag, förpackningsindustriarbetare
Patrik T. Nilsson, förpackningsindustriarbetare

Samtliga har fackligt-politiska uppdrag i GS-facket.

En kommentar till “Därför ska vi jobba för en s-ledd regering

  • Så här skriver ni om trygghet och villkor i medlemmarnas rättigheter;

    ”Under 2021 genomförde GS en stor samtalskampanj där medlemmar fick ge sina medskick till vilka politiska frågor som de ansåg viktigast att driva i valet 2022. Det vi fick till oss är att medlemmarna vill att GS ska jobba för:

    Trygghet i anställning
    Höjda pensioner
    En stark socialförsäkring
    Våra medlemmar förväntar sig att vi som förbund ska arbeta för ett tryggt arbetsliv och det kan vi inte göra utan att engagera oss politiskt. Vår förmåga att vara en effektiv och stark facklig organisation hänger delvis ihop med vilka beslut som våra folkvalda politiker fattar”.

    Men vad innebär dessa fina ord och trycksvärtan? Ingenting för mig som medlem och numera sjukpensionär. Den/dom försäkringar som tecknades med mig visade sig vara tomma ord och fraser när det väl kom till att villkoren skulle uppfyllas vid arbetsskada.

    Jag som enskild medlem fick driva mina egna processer mot arbetsgivaren och försäkringskassan, förvaltningsdomstolen och sedermera mot AFA – Försäkringar.

    Borde det inte vara mer klädsamt att LO och Facken stöder och hjälper enskilda medlemmar på ett mer kraftfullt sett än vad som varit fallet under decennierna som varit med urholkad köpkraft och horribelt dåliga villkor för alla oss 300.000 sjukpensionärer?

    Varför satsas det inte på socialförsäkringens uppfyllande vid tvister mot arbetsgivaren, försäkringskassa, förvaltningsdomstolarna och AFA???

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Spökstäderna fylls med paket

Spökstäderna fylls med paket

I centrumen byts affärerna ut mot mäklarkontor och boxar där vi hämtar våra varor, skriver författaren Anneli Jordahl.

Du kanske också vill läsa…

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

Vi vill höja reseavdraget, och ändra så att det helt baseras på avstånd. Ni industriarbetare måste kunna fortsätta ta er till jobbet, skriver finansminister Mikael Damberg (S).

Är det här verkligen liberal politik?

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Rösta inte fram sämre villkor!

”Vi kan inte blunda för vilka konsekvenser ett regeringsskifte kan få för arbetslivet”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Bra arbetsmiljö ingen självklarhet

”Många av GS medlemmar får vika ner sig innan 65-årsdagen på grund av kroppens utslitning”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

”Varför är ett ökat inflytande dåligt?”

”Varför är ett ökat inflytande dåligt?”

”Låt oss ha en seriös debatt om hur den svenska modellen kan utvecklas i ett modernt samhälle”, skriver riksdagsledamoten Lars Beckman, M, i en replik till Tomas With och Veli-Pekka Säikkälä.

”Ett försök att försvaga löntagarna”

”Ett försök att försvaga löntagarna”

”Det är minst sagt provocerande att en folkvald politiker har så liten respekt för demokratiska spelregler.”  Tomas With och Veli-Pekka Säikkälä från IF Metall svarar Lars Beckman om förslaget på att kräva direktdemokrati i facket.

”Facken behöver direkt­demokrati”

Flera fackförbund motarbetar sina medlemmars intressen genom att sätta partipolitisk ideologi främst, skriver Lars Beckman, riksdagsledamot för Moderaterna.

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi står beredda att bygga husen

Samtidigt som bostadsbristen gör det svårt att få människor att flytta till jobben i norra Sverige, står många trähusbyggare utan arbete. Nu måste politikerna kliva fram, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.