Industriarbetarnas tidning

Dagens Arbete kan vinna flera priser

3 maj, 2022 - 15:59

Skrivet av

Inom kort delar Fackförbundspressen ut årets journalistpriser. Dagens Arbetes medarbetare finns bland de nominerade i tre olika kategorier.

Granskningen av falska truckkort har möjlighet att få pris för bästa avslöjande. Reporter Johanna Edström utgav sig för att vara en ung kille som precis fått anställning och snabbt måste få ett truckkort. Trots varken erfarenhet eller vanligt körkort erbjöds ”Jonas” snart ett truckkort av utbildningsföretagen.

Sedan 2005 delar föreningen Fackförbundspressen ut priser för årets bästa journalistiska insatser. Pristagarna offentliggörs i samband med årligen återkommande Fackförbundspressens dag. I år sker detta femte maj.

Priserna delas ut i åtta olika klasser, och inför årets utdelning återfinns tre av Dagens Arbetes medarbetare bland de nominerade.

I klassen ”Bästa avslöjande” är Johanna Edström en av tre nominerade, med sin artikelserie kring falska truckkort.

– Det känns otroligt roligt och viktigt att granskningen om truckbranschen lyfts, där vi kunde avslöja ett hittills okänt och livsfarligt fusk i en av landets mest olycksdrabbade branscher, säger hon och fortsätter:

– Förhoppningsvis får fler upp ögonen för det omfattande fusket i truckbranschen. Varje dag inträffar tre allvarliga olyckor med truckar.

Hur kom artikeln till?

– Jag förvånades över hur en av Sveriges mest skadedrabbade branscher inte är hårdare reglerad. När vi förstod att det pågick ett fusk med korten ville jag ta reda på vad som krävdes för att komma över ett. Efter bara ett par timmar hade jag fått truckkort utan att ens ha varit i närheten av en truck eller gått någon utbildning. Vår granskning visar att ute på arbetsplatserna kör många truck utan att veta hur, säger Johanna Edström.

Vidare är Dagens Arbetes Harald Gatu nominerad i kategorin ”Bästa förklarande text” med en artikel om bristen på halvledare.

I klassen ”Bästa berättande text” återfinns Elinor Torp bland de tre som har chans att få priset. Hon är nominerad med en artikel om huvudskyddsombudet på Samhall som publicerades i Dagens Arbetes systertidning Dagens Arbetsmiljö.

Läs de nominerade artiklarna

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Pris till Elinor Torp och Dagens Arbetsmiljö

Pris till Elinor Torp och Dagens Arbetsmiljö

Elinor Torp vann pris för ”bästa berättande text” när fackförbundspressen samlades på torsdagen. Reportaget om skyddsombudet Maj-Len Holmquist på Samhall lämnar ingen oberörd, menade en enhällig jury.

Skrev om farfar – kan få pris

Skrev om farfar – kan få pris

Dagens Arbete uppmärksammas med två nomineringar till Fackförbundspressens journalistpriser: Bästa berättande text och Bästa digitala satsning.

Två journalistpriser till Dagens Arbete

Två journalistpriser till Dagens Arbete

Det blev två vinster till Dagens Arbete, för bästa förklarande text och bästa fotografi, när Fackförbundspressen delade ut sina årliga utmärkelser.Dagens Arbetes redaktion var nominerad i fyra av de åtta priskategorierna. Harald Gatu prisades för sin perspektivtext ”Vinsten framför allt” i kategorin Årets bästa förklarande text. Juryns motivering lyder: “I en ambitiös, detaljerad och levande […]

Flera vinstchanser för DA:s journalistik

Flera vinstchanser för DA:s journalistik

Fyra nomineringar av åtta möjliga. Dagens Arbete och Dagens Arbetsmiljö har chans att vinna flera priser på Fackförbundspressens dag.

DA:s podd fick pris på tidskriftsgala

DA:s podd fick pris på tidskriftsgala

Mordet på facktopparna är den bästa satsning på ljud och rörligt som gjorts av svenska tidskrifter det senaste året. På onsdagskvällen prisades Dagens Arbetes podd på Tidskriftsgalan.

DA:s reporter nominerad till dubbla priser

DA:s reporter nominerad till dubbla priser

Dagens Arbetes Mikael Färnbo kan bli årets journalist vid årets Tidskriftsgala. Han är dessutom nominerad i ljudklassen för sin podd Mordet på facktopparna.

Dagens Arbete kan vinna Europas finaste radiopris

Dagens Arbete kan vinna Europas finaste radiopris

DA-podden Mordet på facktopparna har nominerats till årets granskning på Europas största tv- och radiogala: Prix Europa.

Granskningen av Samhall kan få Guldspaden

Granskningen av Samhall kan få Guldspaden

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp har nominerats till Guldspaden i magasinsklassen för granskningen Sjuka Samhall.

Elinor Torp är Årets journalist

Elinor Torp är Årets journalist

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp vinner Tidskriftspriset inom kategorin Årets journalist för sin gedigna arbetsmiljöjournalistik.

Två priser till Dagens Arbete

Två priser till Dagens Arbete

PRISER Pontus Ohlin skrev Bästa berättande text och hela Dagens Arbetes redaktion fick pris för Bästa digitala satsning när Fackförbundspressen delade ut sina årliga journalistpriser. Prisutdelningen var helt digital, så redaktionen följde den i en livestreamad sändning. När det stod klart att båda de nominerade bidragen kammat hem segern blev det stort jubel. Chefredaktör Helle […]