Industriarbetarnas tidning

Dagens Arbete kan vinna flera priser

3 maj, 2022 - 15:59

Skrivet av

Inom kort delar Fackförbundspressen ut årets journalistpriser. Dagens Arbetes medarbetare finns bland de nominerade i tre olika kategorier.

Granskningen av falska truckkort har möjlighet att få pris för bästa avslöjande. Reporter Johanna Edström utgav sig för att vara en ung kille som precis fått anställning och snabbt måste få ett truckkort. Trots varken erfarenhet eller vanligt körkort erbjöds ”Jonas” snart ett truckkort av utbildningsföretagen.

Sedan 2005 delar föreningen Fackförbundspressen ut priser för årets bästa journalistiska insatser. Pristagarna offentliggörs i samband med årligen återkommande Fackförbundspressens dag. I år sker detta femte maj.

Priserna delas ut i åtta olika klasser, och inför årets utdelning återfinns tre av Dagens Arbetes medarbetare bland de nominerade.

I klassen ”Bästa avslöjande” är Johanna Edström en av tre nominerade, med sin artikelserie kring falska truckkort.

– Det känns otroligt roligt och viktigt att granskningen om truckbranschen lyfts, där vi kunde avslöja ett hittills okänt och livsfarligt fusk i en av landets mest olycksdrabbade branscher, säger hon och fortsätter:

– Förhoppningsvis får fler upp ögonen för det omfattande fusket i truckbranschen. Varje dag inträffar tre allvarliga olyckor med truckar.

Hur kom artikeln till?

– Jag förvånades över hur en av Sveriges mest skadedrabbade branscher inte är hårdare reglerad. När vi förstod att det pågick ett fusk med korten ville jag ta reda på vad som krävdes för att komma över ett. Efter bara ett par timmar hade jag fått truckkort utan att ens ha varit i närheten av en truck eller gått någon utbildning. Vår granskning visar att ute på arbetsplatserna kör många truck utan att veta hur, säger Johanna Edström.

Vidare är Dagens Arbetes Harald Gatu nominerad i kategorin ”Bästa förklarande text” med en artikel om bristen på halvledare.

I klassen ”Bästa berättande text” återfinns Elinor Torp bland de tre som har chans att få priset. Hon är nominerad med en artikel om huvudskyddsombudet på Samhall som publicerades i Dagens Arbetes systertidning Dagens Arbetsmiljö.

Läs de nominerade artiklarna

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Vinstfest för Dagens Arbetes journalistik

Vinstfest för Dagens Arbetes journalistik

Dagens Arbetes redaktion tog hem tre av åtta priser på Fackförbundspressens dag på tisdagen.

Chans till prisregn för Dagens Arbetes redaktion

Chans till prisregn för Dagens Arbetes redaktion

Dagens Arbete och Dagens Arbetsmiljö är nominerade till inte mindre än fyra av Fackförbundspressens journalistpriser. Rasmus Lygner är nominerad till två av dem.

Pris till Elinor Torp och Dagens Arbetsmiljö

Pris till Elinor Torp och Dagens Arbetsmiljö

Elinor Torp vann pris för ”bästa berättande text” när fackförbundspressen samlades på torsdagen. Reportaget om skyddsombudet Maj-Len Holmquist på Samhall lämnar ingen oberörd, menade en enhällig jury.

Skrev om farfar – kan få pris

Skrev om farfar – kan få pris

Dagens Arbete uppmärksammas med två nomineringar till Fackförbundspressens journalistpriser: Bästa berättande text och Bästa digitala satsning.

Två journalistpriser till Dagens Arbete

Två journalistpriser till Dagens Arbete

Det blev två vinster till Dagens Arbete, för bästa förklarande text och bästa fotografi, när Fackförbundspressen delade ut sina årliga utmärkelser.Dagens Arbetes redaktion var nominerad i fyra av de åtta priskategorierna. Harald Gatu prisades för sin perspektivtext ”Vinsten framför allt” i kategorin Årets bästa förklarande text. Juryns motivering lyder: “I en ambitiös, detaljerad och levande […]

Flera vinstchanser för DA:s journalistik

Flera vinstchanser för DA:s journalistik

Fyra nomineringar av åtta möjliga. Dagens Arbete och Dagens Arbetsmiljö har chans att vinna flera priser på Fackförbundspressens dag.

Dagens Arbete kan vinna en guldspade

Dagens Arbete kan vinna en guldspade

Dagens Arbete har fått två nomineringar till Sveriges finaste pris för grävande journalistik. Granskningarna Mordet på facktopparna och Den stora modebluffen kan vinna Guldspaden.

DA:s podd fick pris på tidskriftsgala

DA:s podd fick pris på tidskriftsgala

Mordet på facktopparna är den bästa satsning på ljud och rörligt som gjorts av svenska tidskrifter det senaste året. På onsdagskvällen prisades Dagens Arbetes podd på Tidskriftsgalan.

DA:s reporter nominerad till dubbla priser

DA:s reporter nominerad till dubbla priser

Dagens Arbetes Mikael Färnbo kan bli årets journalist vid årets Tidskriftsgala. Han är dessutom nominerad i ljudklassen för sin podd Mordet på facktopparna.

Dagens Arbete kan vinna Europas finaste radiopris

Dagens Arbete kan vinna Europas finaste radiopris

DA-podden Mordet på facktopparna har nominerats till årets granskning på Europas största tv- och radiogala: Prix Europa.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.