Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Den som inte rör sig sjunker

25 augusti, 2022

Skrivet av

KRÖNIKA Den viktiga gröna omställningen kräver att facket är handlingskraftigt – och att vi vågar drömma om framtiden.

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

och runt massa- och pappersindustrin händer det mycket nu. Produktutveckling och den gröna omställningen tar stora steg. Det område inom vilket vi organiserar, alltså där vi värvar medlemmar och har rätten att teckna avtal, förändras. Förändringen innebär att nya arbetsplatser och nya produkter på befintliga arbetsplatser skapas.

På de nya arbetsplatserna finns inte den långa erfarenheten av samverkan och förhandling som vi är vana vid, vilket ställer andra krav på oss än tidigare.

För bara något år sedan omfattades alla arbetsplatser där Pappers medlemmar finns av kollektivavtal. Nu har det tillkommit arbetsplatser och vi vill och ska, likt andra förbund, värva medlemmar och teckna avtal där det finns möjlighet. Vi får fler medlemmar samtidigt som vi gör vår del som part på svensk arbetsmarknad.

Jag hoppas och tror att den här utvecklingen fortsätter.

Aldrig tidigare har företagen inom skogsindustrin fokuserat så hårt på hur miljön påverkas av verksamheten. Den globala uppvärmningen är en utmaning för oss alla. Nu utvecklas klimatneutrala biodrivmedel, fler och fler förpackningar som tillverkas är fossilfria och självförsörjningsgraden av el ökar hela tiden i branschen. Utvecklingstakten är hög och som Pappersmedlem är du mitt i den gröna industrins frammarsch.

Pappers, med medlemmar och förtroendevalda, ska också ha en rörelse framåt. Genom att svara på den medlemsundersökning som snart kommer har du chansen att vara med och påverka, peka ut riktningen. Se det som ett komplement till den ständigt pågående dialogen mellan medlemmar och förtroendevalda.

I november genomför vi förbundets 26:e kongress. Kongressombuden företräder medlemmarna i avdelningen. Vi tar med oss den nyfikna kraft som skapades i och med UNG2022.

Vi kommer att behandla förslag till nya stadgar. Då finns möjligheten att fatta beslut som gör att vi kan ta oss an de utmaningar vi ser i dag. Vi kan också skapa förutsättningar för kloka och strategiska beslut i framtiden.

Är vi en fackförening i tiden vill många av oss medlemmar vara kvar och nya kommer till. Vi ska vara bra på att se framåt och skapa förutsättningar för handlingskraft och tid för att drömma om hur en bra fackförening ska vara.

Drömma. Vad jag menar är att vi ska tillåta oss att tänka på hur vi får vår tradition och kultur att stärka oss och bidra till framgång i en ny tid. Det kommer att krävas mod hos förtroendevalda och vi är många som har ansvar här.

Den som inte rör sig sjunker eller så tror hundarna att du är en lyktstolpe.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Var lugn, återväxten är säkrad

Var lugn, återväxten är säkrad

är de unga engagerar sig i facket kommer hoppet om framtiden tillbaka, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Kunskap skyddar demokratin

Putins angrepp på Ukraina visar hur skör demokratin är. Vi behöver kunskap om hur den fungerar i praktiken, för att den ska stå stark, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Pappers unga tar oss framåt

Pappers unga tar oss framåt

Vi måste alla se till att våra unga arbetskamrater får ta plats, att de engagerar sig – och inspirerar oss, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Mångfaldens motsats är enfald

Övertygad om detta ska jag fortsätta arbetet för hela kollektivets styrka, skriver Pontus Georgsson

Bemanningsföretag eller fackförening?

Bemanningsföretag eller fackförening?

”Om de lokala verkstadsklubbarna skall överleva i framtiden måste splittringen genom inhyrning stoppas”, skriver en bemanningsanställd industriarbetare.

Utan facket står skyddsombudet ensamt

De som vill avskaffa skyddsombudens koppling till facket förstår inte hur arbetsmiljöarbetet går till, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Oro och kval, efter detta val

Jag är uppriktigt oroad för de kommande fyra åren. Det blir alltid förändringar med en ny regering, men nu blir det nog mer än vi är vana vid – och bekväma med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

Industrin viktigare än någonsin

Industrin viktigare än någonsin

När andra delar av samhället nu vill bli miljövänliga behöver de pappersindustrins gröna produkter, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.