Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Den som inte rör sig sjunker

25 augusti, 2022

Skrivet av

KRÖNIKA Den viktiga gröna omställningen kräver att facket är handlingskraftigt – och att vi vågar drömma om framtiden.

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

och runt massa- och pappersindustrin händer det mycket nu. Produktutveckling och den gröna omställningen tar stora steg. Det område inom vilket vi organiserar, alltså där vi värvar medlemmar och har rätten att teckna avtal, förändras. Förändringen innebär att nya arbetsplatser och nya produkter på befintliga arbetsplatser skapas.

På de nya arbetsplatserna finns inte den långa erfarenheten av samverkan och förhandling som vi är vana vid, vilket ställer andra krav på oss än tidigare.

För bara något år sedan omfattades alla arbetsplatser där Pappers medlemmar finns av kollektivavtal. Nu har det tillkommit arbetsplatser och vi vill och ska, likt andra förbund, värva medlemmar och teckna avtal där det finns möjlighet. Vi får fler medlemmar samtidigt som vi gör vår del som part på svensk arbetsmarknad.

Jag hoppas och tror att den här utvecklingen fortsätter.

Aldrig tidigare har företagen inom skogsindustrin fokuserat så hårt på hur miljön påverkas av verksamheten. Den globala uppvärmningen är en utmaning för oss alla. Nu utvecklas klimatneutrala biodrivmedel, fler och fler förpackningar som tillverkas är fossilfria och självförsörjningsgraden av el ökar hela tiden i branschen. Utvecklingstakten är hög och som Pappersmedlem är du mitt i den gröna industrins frammarsch.

Pappers, med medlemmar och förtroendevalda, ska också ha en rörelse framåt. Genom att svara på den medlemsundersökning som snart kommer har du chansen att vara med och påverka, peka ut riktningen. Se det som ett komplement till den ständigt pågående dialogen mellan medlemmar och förtroendevalda.

I november genomför vi förbundets 26:e kongress. Kongressombuden företräder medlemmarna i avdelningen. Vi tar med oss den nyfikna kraft som skapades i och med UNG2022.

Vi kommer att behandla förslag till nya stadgar. Då finns möjligheten att fatta beslut som gör att vi kan ta oss an de utmaningar vi ser i dag. Vi kan också skapa förutsättningar för kloka och strategiska beslut i framtiden.

Är vi en fackförening i tiden vill många av oss medlemmar vara kvar och nya kommer till. Vi ska vara bra på att se framåt och skapa förutsättningar för handlingskraft och tid för att drömma om hur en bra fackförening ska vara.

Drömma. Vad jag menar är att vi ska tillåta oss att tänka på hur vi får vår tradition och kultur att stärka oss och bidra till framgång i en ny tid. Det kommer att krävas mod hos förtroendevalda och vi är många som har ansvar här.

Den som inte rör sig sjunker eller så tror hundarna att du är en lyktstolpe.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Var lugn, återväxten är säkrad

Var lugn, återväxten är säkrad

är de unga engagerar sig i facket kommer hoppet om framtiden tillbaka, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Kunskap skyddar demokratin

Putins angrepp på Ukraina visar hur skör demokratin är. Vi behöver kunskap om hur den fungerar i praktiken, för att den ska stå stark, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Pappers unga tar oss framåt

Pappers unga tar oss framåt

Vi måste alla se till att våra unga arbetskamrater får ta plats, att de engagerar sig – och inspirerar oss, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Mångfaldens motsats är enfald

Övertygad om detta ska jag fortsätta arbetet för hela kollektivets styrka, skriver Pontus Georgsson

Bemanningsföretag eller fackförening?

Bemanningsföretag eller fackförening?

”Om de lokala verkstadsklubbarna skall överleva i framtiden måste splittringen genom inhyrning stoppas”, skriver en bemanningsanställd industriarbetare.

Vi kräver mer makt över tiden

Arbetsgivarnas krav visar att de helst ser anställda som livegna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

De vill ha makt över din tid – igen

Jag kan inte låta bli att förvånas över arbetsgivarnas ovilja att ta oss på allvar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Vår framgång hänger på ditt stöd

Vår framgång hänger på ditt stöd

Att förhandla om avtal är en maktkamp och det går inte att vara neutral. Krasst uttryckt: den som inte är med i facket stöttar arbetsgivaren, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Fortsätt att ställa frågor och krav

Mika har ett stort hjärta som slår för alla och accepterar inte orättvisor. Hen är påläst och vet att vi tillsammans kan göra skillnad, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för facken för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.