Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Den som inte rör sig sjunker

25 augusti, 2022

Skrivet av

KRÖNIKA Den viktiga gröna omställningen kräver att facket är handlingskraftigt – och att vi vågar drömma om framtiden.

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

och runt massa- och pappersindustrin händer det mycket nu. Produktutveckling och den gröna omställningen tar stora steg. Det område inom vilket vi organiserar, alltså där vi värvar medlemmar och har rätten att teckna avtal, förändras. Förändringen innebär att nya arbetsplatser och nya produkter på befintliga arbetsplatser skapas.

På de nya arbetsplatserna finns inte den långa erfarenheten av samverkan och förhandling som vi är vana vid, vilket ställer andra krav på oss än tidigare.

För bara något år sedan omfattades alla arbetsplatser där Pappers medlemmar finns av kollektivavtal. Nu har det tillkommit arbetsplatser och vi vill och ska, likt andra förbund, värva medlemmar och teckna avtal där det finns möjlighet. Vi får fler medlemmar samtidigt som vi gör vår del som part på svensk arbetsmarknad.

Jag hoppas och tror att den här utvecklingen fortsätter.

Aldrig tidigare har företagen inom skogsindustrin fokuserat så hårt på hur miljön påverkas av verksamheten. Den globala uppvärmningen är en utmaning för oss alla. Nu utvecklas klimatneutrala biodrivmedel, fler och fler förpackningar som tillverkas är fossilfria och självförsörjningsgraden av el ökar hela tiden i branschen. Utvecklingstakten är hög och som Pappersmedlem är du mitt i den gröna industrins frammarsch.

Pappers, med medlemmar och förtroendevalda, ska också ha en rörelse framåt. Genom att svara på den medlemsundersökning som snart kommer har du chansen att vara med och påverka, peka ut riktningen. Se det som ett komplement till den ständigt pågående dialogen mellan medlemmar och förtroendevalda.

I november genomför vi förbundets 26:e kongress. Kongressombuden företräder medlemmarna i avdelningen. Vi tar med oss den nyfikna kraft som skapades i och med UNG2022.

Vi kommer att behandla förslag till nya stadgar. Då finns möjligheten att fatta beslut som gör att vi kan ta oss an de utmaningar vi ser i dag. Vi kan också skapa förutsättningar för kloka och strategiska beslut i framtiden.

Är vi en fackförening i tiden vill många av oss medlemmar vara kvar och nya kommer till. Vi ska vara bra på att se framåt och skapa förutsättningar för handlingskraft och tid för att drömma om hur en bra fackförening ska vara.

Drömma. Vad jag menar är att vi ska tillåta oss att tänka på hur vi får vår tradition och kultur att stärka oss och bidra till framgång i en ny tid. Det kommer att krävas mod hos förtroendevalda och vi är många som har ansvar här.

Den som inte rör sig sjunker eller så tror hundarna att du är en lyktstolpe.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Var lugn, återväxten är säkrad

Var lugn, återväxten är säkrad

är de unga engagerar sig i facket kommer hoppet om framtiden tillbaka, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Kunskap skyddar demokratin

Putins angrepp på Ukraina visar hur skör demokratin är. Vi behöver kunskap om hur den fungerar i praktiken, för att den ska stå stark, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Pappers unga tar oss framåt

Pappers unga tar oss framåt

Vi måste alla se till att våra unga arbetskamrater får ta plats, att de engagerar sig – och inspirerar oss, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Mångfaldens motsats är enfald

Övertygad om detta ska jag fortsätta arbetet för hela kollektivets styrka, skriver Pontus Georgsson

Bemanningsföretag eller fackförening?

Bemanningsföretag eller fackförening?

”Om de lokala verkstadsklubbarna skall överleva i framtiden måste splittringen genom inhyrning stoppas”, skriver en bemanningsanställd industriarbetare.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

Industrin viktigare än någonsin

Industrin viktigare än någonsin

När andra delar av samhället nu vill bli miljövänliga behöver de pappersindustrins gröna produkter, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Därför är de så nöjda på Figeholm

Därför är de så nöjda på Figeholm

En förtroendevald ska informera, vara synlig och stå på sig gentemot arbetsgivaren. Och bäst på det är man i avdelning 86 Figeholm, visar en medlemsundersökning som Pappers låtit göra.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

Industrifacken byter inte fot om SD

Industrifacken byter inte fot om SD

Man kan inte vara förtroendevald i fackförbunden IF Metall, Pappers eller GS om man samtidigt är aktiv i Sverigedemokraterna (SD). Det är inte heller aktuellt för förbunden att ompröva sin hållning.

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.