”Vi måste hjälpas åt att skruva ner tempot”
Det var inte vi som beslutat om den schemalagda underbemanningen. Som sett till att timmarna inte räckte till alltsom skulle göras.
Industriarbetarnas tidning
1 augusti, 2022 - 13:16
Skrivet av Jonas Nordling
Poeten och fackliga utredaren Jenny Wrangborg, tidigare krönikör på Dagens Arbete, tilldelas årets Birger Norman-pris.
Ålder: 37 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Ja.
Gör: Facklig utredare och poet.
Jenny Wrangborgs första diktsamling Kallskänken kom 2010. Den följdes sedan upp med Vad ska vi göra med varandra fyra år senare. Men på senare tid har poesin fått stå tillbaka till förmån för fackligt engagemang. Att få årets Birger Norman-pris kom därför lite som en överraskning, berättar hon.
– Det känns fantastiskt, inte minst eftersom det var ganska länge sedan jag släppte en ny diktsamling. Att då ändå finnas i folks medvetande på det här sättet är en ynnest och en ära.
Men utöver äran, vad innebär detta pris?
– Det ingår en två dagars vistelse i Höga kusten, och det ser jag fram mot. Jag har varit i Härnösand får många år sedan i samband med en poesiläsning, men då fick jag mest se Höga kusten genom ett bussfönster.
Vad har du för förhållande till Birger Norman?
– Jag hade ingen jättekoll på honom, mer än att han hade några samarbeten med min favoritpoet Stig Sjödin. Men nu har jag förstås blivit nyfiken på hans övriga verk. Och ju mer jag tittat desto mer ser jag varför de valde att ge årets pris till mig. Mycket av det Birger Norman gjorde är sådant som jag själv gjort. Vi har båda skrivit poesi och krönikor, men även texter för fackföreningsrörelsen. Det är ju vad som just nu tar min största tid, som utredare på Handelsanställdas förbund.
Har man någon nytta av poesin som utredare?
– Ja, faktiskt. I mitt fall är det mycket av samma format och ämne, i form av debatt kring fackliga frågor. Då har man nytta av att kunna skriva kort och koncist.
Blir det några fler diktsamlingar?
– Jag svarade kaxigt ja på den frågan inför sommaren, men nu känns det inte lika nära. Det fackliga arbetet tar mycket kraft, och det är inte lika lätt att hitta tid att skriva som när jag var heltidsarbetande poet. Men det kommer en ny samling, den är på gång.
Dina senaste rapporter handlar om automatisering av jobben och om övervakning i på jobbet. Är de kommande dikterna inspirerade av dessa texter?
– Haha, kanske det. Det är avgörande frågor för den som är intresserad av arbetslivet.
Birger Norman var författare, journalist och socialarbetare. I sin ungdom arbetade han på sågverk i Ångermanland. Han skrev lyrik, drama och prosa, men även krönikor under vinjetten Vinkelskott. En av de tidningar som Birger Norman skrev för var Dagens Arbetes föregångare Metallarbetaren.
Ett av Normans mest kända verk är reportageboken Ådalen 31 (1968), som också låg till grund för Bo Widerbergs film med samma namn.
Birger Norman-sällskapet grundades 2004 och sedan 2011 delar sällskapet årligen ut ett pris i hans namn där mottagare ska ha ”verkat i Birger Normans anda”.