Industriarbetarnas tidning

Jenny Wrangborg får Birger Normanpriset

1 augusti, 2022 - 13:16

Skrivet av

Poeten och fackliga utredaren Jenny Wrangborg, tidigare krönikör på Dagens Arbete, tilldelas årets Birger Norman-pris.

Foto: Joakim Mathiasson

Jenny Wrangborg

Ålder: 37 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Ja.

Gör: Facklig utredare och poet.

Jenny Wrangborgs första diktsamling Kallskänken kom 2010. Den följdes sedan upp med Vad ska vi göra med varandra fyra år senare. Men på senare tid har poesin fått stå tillbaka till förmån för fackligt engagemang. Att få årets Birger Norman-pris kom därför lite som en överraskning, berättar hon.

– Det känns fantastiskt, inte minst eftersom det var ganska länge sedan jag släppte en ny diktsamling. Att då ändå finnas i folks medvetande på det här sättet är en ynnest och en ära.

Men utöver äran, vad innebär detta pris?

– Det ingår en två dagars vistelse i Höga kusten, och det ser jag fram mot. Jag har varit i Härnösand får många år sedan i samband med en poesiläsning, men då fick jag mest se Höga kusten genom ett bussfönster.

Vad har du för förhållande till Birger Norman?

– Jag hade ingen jättekoll på honom, mer än att han hade några samarbeten med min favoritpoet Stig Sjödin. Men nu har jag förstås blivit nyfiken på hans övriga verk. Och ju mer jag tittat desto mer ser jag varför de valde att ge årets pris till mig. Mycket av det Birger Norman gjorde är sådant som jag själv gjort. Vi har båda skrivit poesi och krönikor, men även texter för fackföreningsrörelsen. Det är ju vad som just nu tar min största tid, som utredare på Handelsanställdas förbund.

Har man någon nytta av poesin som utredare?

– Ja, faktiskt. I mitt fall är det mycket av samma format och ämne, i form av debatt kring fackliga frågor. Då har man nytta av att kunna skriva kort och koncist.

Blir det några fler diktsamlingar?

– Jag svarade kaxigt ja på den frågan inför sommaren, men nu känns det inte lika nära. Det fackliga arbetet tar mycket kraft, och det är inte lika lätt att hitta tid att skriva som när jag var heltidsarbetande poet. Men det kommer en ny samling, den är på gång.

Dina senaste rapporter handlar om automatisering av jobben och om övervakning i på jobbet. Är de kommande dikterna inspirerade av dessa texter?

– Haha, kanske det. Det är avgörande frågor för den som är intresserad av arbetslivet.

Priset delades ut i samband med Birger Norman-dagen på Svanö på söndagen. Foto: Olof Carlsson

Birger Norman (1914–1995)

Birger Norman var författare, journalist och socialarbetare. I sin ungdom arbetade han på sågverk i Ångermanland. Han skrev lyrik, drama och prosa, men även krönikor under vinjetten Vinkelskott. En av de tidningar som Birger Norman skrev för var Dagens Arbetes föregångare Metallarbetaren. 

Ett av Normans mest kända verk är reportageboken Ådalen 31 (1968), som också låg till grund för Bo Widerbergs film med samma namn.

Birger Norman-sällskapet grundades 2004 och sedan 2011 delar sällskapet årligen ut ett pris i hans namn där mottagare ska ha ”verkat i Birger Normans anda”.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för facken för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.