Industriarbetarnas tidning

Jenny Wrangborg får Birger Normanpriset

1 augusti, 2022 - 13:16

Skrivet av

Poeten och fackliga utredaren Jenny Wrangborg, tidigare krönikör på Dagens Arbete, tilldelas årets Birger Norman-pris.

Foto: Joakim Mathiasson

Jenny Wrangborg

Ålder: 37 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Ja.

Gör: Facklig utredare och poet.

Jenny Wrangborgs första diktsamling Kallskänken kom 2010. Den följdes sedan upp med Vad ska vi göra med varandra fyra år senare. Men på senare tid har poesin fått stå tillbaka till förmån för fackligt engagemang. Att få årets Birger Norman-pris kom därför lite som en överraskning, berättar hon.

– Det känns fantastiskt, inte minst eftersom det var ganska länge sedan jag släppte en ny diktsamling. Att då ändå finnas i folks medvetande på det här sättet är en ynnest och en ära.

Men utöver äran, vad innebär detta pris?

– Det ingår en två dagars vistelse i Höga kusten, och det ser jag fram mot. Jag har varit i Härnösand får många år sedan i samband med en poesiläsning, men då fick jag mest se Höga kusten genom ett bussfönster.

Vad har du för förhållande till Birger Norman?

– Jag hade ingen jättekoll på honom, mer än att han hade några samarbeten med min favoritpoet Stig Sjödin. Men nu har jag förstås blivit nyfiken på hans övriga verk. Och ju mer jag tittat desto mer ser jag varför de valde att ge årets pris till mig. Mycket av det Birger Norman gjorde är sådant som jag själv gjort. Vi har båda skrivit poesi och krönikor, men även texter för fackföreningsrörelsen. Det är ju vad som just nu tar min största tid, som utredare på Handelsanställdas förbund.

Har man någon nytta av poesin som utredare?

– Ja, faktiskt. I mitt fall är det mycket av samma format och ämne, i form av debatt kring fackliga frågor. Då har man nytta av att kunna skriva kort och koncist.

Blir det några fler diktsamlingar?

– Jag svarade kaxigt ja på den frågan inför sommaren, men nu känns det inte lika nära. Det fackliga arbetet tar mycket kraft, och det är inte lika lätt att hitta tid att skriva som när jag var heltidsarbetande poet. Men det kommer en ny samling, den är på gång.

Dina senaste rapporter handlar om automatisering av jobben och om övervakning i på jobbet. Är de kommande dikterna inspirerade av dessa texter?

– Haha, kanske det. Det är avgörande frågor för den som är intresserad av arbetslivet.

Priset delades ut i samband med Birger Norman-dagen på Svanö på söndagen. Foto: Olof Carlsson

Birger Norman (1914–1995)

Birger Norman var författare, journalist och socialarbetare. I sin ungdom arbetade han på sågverk i Ångermanland. Han skrev lyrik, drama och prosa, men även krönikor under vinjetten Vinkelskott. En av de tidningar som Birger Norman skrev för var Dagens Arbetes föregångare Metallarbetaren. 

Ett av Normans mest kända verk är reportageboken Ådalen 31 (1968), som också låg till grund för Bo Widerbergs film med samma namn.

Birger Norman-sällskapet grundades 2004 och sedan 2011 delar sällskapet årligen ut ett pris i hans namn där mottagare ska ha ”verkat i Birger Normans anda”.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.