Industriarbetarnas tidning

Fredrik räddar traktorerna till eftervärlden

21 september, 2022

Skrivet av Eric Bengtsson

Profilen Till vardags är Fredrik ­Hargefors servicetekniker i Torsby. När han stämplar ut startar nästa pass – att skruva på sina trettio veteranmaskiner.

Hur allt började

Jag var väl fyra eller fem år gammal när jag fick min första traktor, som jag delade med min lillebror.
Det var väl mest att sitta på skärmen när jag var så liten, men så småningom lärde jag mig att köra.
När pappa jobbade som grävmaskinist i Norge var jag kvar hemma och skötte gården och hjälpte mamma. Som tack fick jag en egen traktor, en Volvo BM T55. ­Eftersom pappa var borta ­under veckorna fick jag lära mig svetsa och laga själv. Det var väl så det började alltihop.

De böljande formerna

De traktorer jag skaffar har ofta nåt litet fel, som jag fixar för att få dem körbara. Jag ser det som en kulturgärning att rädda dem till eftervärlden. Jag föredrar den okomplicerade mekaniken i äldre maskiner, som på många vis är den samma i dag. Och 60-talets böljande former är så mycket vackrare än dagens dataritade, tycker jag. Jag har mina traktorer till både nytta och nöje. Jag markbereder med dem, hämtar saker och plogar åt grannar på vintern.

Kolla oljan ingår i checklistan när en Svedala veteranväghyvel startas. Foto: Eric Bengtsson.

Att tänka på miljön

Det är inte alla som förstår vad jag ser i min samling och hur jag orkar. En del tycker det är dåligt för miljön, men det tycker inte jag. Jag tar till vara gamla maskiner och gör så att de kan brukas på nytt. De klarar det mesta som dagens maskiner kan. Hur kan det vara dåligt för miljön?

Men jag får väldigt många positiva reaktioner. På träffar händer det ofta att äldre män får en tår i ögat när de minns de gamla maskinerna. De som faktiskt byggde landet.
Text och foto: Eric Bengtsson

Foto: Eric Bengtsson.

Fredrik ­Hargefors

Ålder: 26 år.
Bor: Josefsberg i Värmland.
Familj: Sambo Elin, 20 år, och katten Nisse.
Jobb: Servicetekniker och alltiallo på Komatsu Forest.
Intressen: Samlar på äldre maskiner, främst veterantraktorer, men äger också ett antal lastbilar och tre gamla grävmaskiner. Medlem i ett antal föreningar som anordnar träffar. I höst väntar veteranplöjning i Bjälverud.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Teatern tände Tony

Teatern tände Tony

Kvartersteatern tog honom med storm. Nu varvar truckföraren Tony Könberg jobbet på fabriken med skådespelandet.

Kajsa svarar på snapchat-signaler

Kajsa svarar på snapchat-signaler

Att Jeff Bernysson har en hund, två minigrisar, tre katter och fyra vaktlar kanske inte är så udda. Men så har han ett dussin papegojor också. Här berättar han om  … …  hur det började Jag tycker om alla djur, men särskilt fåglar och i synnerhet papegojor. Min farbror hade en blågul ara i många år och det […]

Gert-Inge vill cykla till Paris

Gert-Inge vill cykla till Paris

Cykling har alltid varit en stor del av Gert-Inge Ridells liv. Tre Vättern-rundor har det blivit, men det är inte loppen som har varit det viktiga.

Katter, bananer och rockstjärnor

Katter, bananer och rockstjärnor

Till vardags arbetar Isabella Borgström på Stora Enso i Nymölla. Övrig tid målar hon tavlor och skapar konst under artistnamnet Rockerlicious.

”Kände mig som Clint Eastwood”

”Kände mig som Clint Eastwood”

Rolf Mylläri är kapten för det ­svenska landslaget i flugfiske. ­

Jobbskräp blir unika julkort

Jobbskräp blir unika julkort

Sandra Särnholm har ett eget rum för skapande. Med julmusik och uppvärmd glögg hamnar hon i julkortsstämning.

”Vill någon se våra nakna kroppar är det ju bra”

”Vill någon se våra nakna kroppar är det ju bra”

Efter jobbet slänger pappersarbetarna Kristoffer Juvas och Daniel Strand av sig kläderna för den goda sakens skull. Här berättar de varför.

”Det svåra är alla hinder”

”Det svåra är alla hinder”

Göran Larsson trodde att discgolf var samma sak som att kasta frisbee på stranden på 80-talet.

”Skiftjobbet ger mig egentid”

”Skiftjobbet ger mig egentid”

Nattarbete kan slita på hälsan. Eller ge möjlighet att bygga en stark kropp. Sodapannebrännare Sara Lind jobbar på det senare.

”Materialet kom från en pansarvagn”

”Materialet kom från en pansarvagn”

Till vardags tillverkar smeden Robert Björk yxor, men efter jobbet går han vidare till nästa smedja.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.