Industriarbetarnas tidning

Fredrik räddar traktorerna till eftervärlden

21 september, 2022

Skrivet av Eric Bengtsson

Profilen Till vardags är Fredrik ­Hargefors servicetekniker i Torsby. När han stämplar ut startar nästa pass – att skruva på sina trettio veteranmaskiner.

Hur allt började

Jag var väl fyra eller fem år gammal när jag fick min första traktor, som jag delade med min lillebror.
Det var väl mest att sitta på skärmen när jag var så liten, men så småningom lärde jag mig att köra.
När pappa jobbade som grävmaskinist i Norge var jag kvar hemma och skötte gården och hjälpte mamma. Som tack fick jag en egen traktor, en Volvo BM T55. ­Eftersom pappa var borta ­under veckorna fick jag lära mig svetsa och laga själv. Det var väl så det började alltihop.

De böljande formerna

De traktorer jag skaffar har ofta nåt litet fel, som jag fixar för att få dem körbara. Jag ser det som en kulturgärning att rädda dem till eftervärlden. Jag föredrar den okomplicerade mekaniken i äldre maskiner, som på många vis är den samma i dag. Och 60-talets böljande former är så mycket vackrare än dagens dataritade, tycker jag. Jag har mina traktorer till både nytta och nöje. Jag markbereder med dem, hämtar saker och plogar åt grannar på vintern.

Kolla oljan ingår i checklistan när en Svedala veteranväghyvel startas. Foto: Eric Bengtsson.

Att tänka på miljön

Det är inte alla som förstår vad jag ser i min samling och hur jag orkar. En del tycker det är dåligt för miljön, men det tycker inte jag. Jag tar till vara gamla maskiner och gör så att de kan brukas på nytt. De klarar det mesta som dagens maskiner kan. Hur kan det vara dåligt för miljön?

Men jag får väldigt många positiva reaktioner. På träffar händer det ofta att äldre män får en tår i ögat när de minns de gamla maskinerna. De som faktiskt byggde landet.
Text och foto: Eric Bengtsson

Foto: Eric Bengtsson.

Fredrik ­Hargefors

Ålder: 26 år.
Bor: Josefsberg i Värmland.
Familj: Sambo Elin, 20 år, och katten Nisse.
Jobb: Servicetekniker och alltiallo på Komatsu Forest.
Intressen: Samlar på äldre maskiner, främst veterantraktorer, men äger också ett antal lastbilar och tre gamla grävmaskiner. Medlem i ett antal föreningar som anordnar träffar. I höst väntar veteranplöjning i Bjälverud.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”En speciell känsla på två hjul”

”En speciell känsla på två hjul”

Andreas ”Hubbe” Lundberg har cyklat BMX sedan han var elva. ”Det kan ta så många timmar att lära sig ett trick och det är så jävla skönt när man sätter det”, säger han.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

På jobbet tillverkar Sofia Lod möbler i småländska Totebo. På fritiden kör hon folkrace så ofta hon kan och hinner.

”När mamma gråter är texten bra”

”När mamma gråter är texten bra”

Hennes ord nålar fast Malmfälten på Lapplands horisont. Med samma ord vann gruvarbetaren Wilma Saga Persson Poetry slam Norrbotten. Här kan du se henne framföra dikten Vi är Verkligheten.

”Jakt är som semester för mig”

”Jakt är som semester för mig”

Till vardags jobbar Claes Werninger som processoperatör på massabruket i Vaggeryd. På fritiden jagar han och tävlar i prickskytte.

Teatern tände Tony

Teatern tände Tony

Kvartersteatern tog honom med storm. Nu varvar truckföraren Tony Könberg jobbet på fabriken med skådespelandet.

Kajsa svarar på snapchat-signaler

Kajsa svarar på snapchat-signaler

Att Jeff Bernysson har en hund, två minigrisar, tre katter och fyra vaktlar kanske inte är så udda. Men så har han ett dussin papegojor också.

Gert-Inge vill cykla till Paris

Gert-Inge vill cykla till Paris

Cykling har alltid varit en stor del av Gert-Inge Ridells liv. Tre Vättern-rundor har det blivit, men det är inte loppen som har varit det viktiga.

Katter, bananer och rockstjärnor

Katter, bananer och rockstjärnor

Till vardags arbetar Isabella Borgström på Stora Enso i Nymölla. Övrig tid målar hon tavlor och skapar konst under artistnamnet Rockerlicious.

”Kände mig som Clint Eastwood”

”Kände mig som Clint Eastwood”

Rolf Mylläri är kapten för det ­svenska landslaget i flugfiske. ­

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.