Därför får vi inte missa att ställa om
Klimatomställningen är helt avgörande för våra jobb, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
5 september, 2022
Skrivet av Per-Olof Sjöö
Krönika Trots S-regering har det under lång tid varit en borgerlig majoritet i riksdagen. Det har inte varit till löntagarnas fördel.
Om några dagar är det dags för val i Sverige. Med vår hyfsat långa period av demokrati är det lätt att ta rösträtten för given. Ibland kan det dock vara bra att påminnas om att det inte alls är självklart.
I många länder offrar människor sina liv i kampen för demokrati och undersökningar visar att graden av demokrati sjunker i världen. Därför är det viktigt att reflektera över vad rösträtten egentligen betyder.
Många ser det som en medborgerlig rättighet vilket naturligtvis är korrekt. Samtidigt är det också en skyldighet att medverka till att demokratin fungerar och utvecklas. Med detta sagt vill jag gärna uppmana dig att gå till vallokalen och lägga din röst.
Politiken lägger också grunden för vilket arbetsliv vi ska ha. Även om vi tecknar kollektivavtal som reglerar många frågor så har det stor betydelse för oss löntagare hur politiken utformas.
Sakpolitiskt har förbundet haft en medlemsdialog där vi diskuterat vilka politiska frågor som GS medlemmar tycker är viktigast i valrörelsen. Det är tre frågor som sticker ut: Bättre pensionssystem, en tryggare sjukförsäkring och trygga anställningar.
Detta är frågor som vi nu jobbat med i valrörelsen och vårt uppdrag är naturligtvis att hålla i dessa prioriterade områden oavsett hur valresultatet blir. Mycket talar för att det blir ett jämnt val och att regeringsbildningen blir minst lika komplicerad som vid förra valet.
Det är förvisso viktigt vem som får regeringsmakten, men ibland tycker jag det läggs för mycket fokus på just den frågan. Det är sammansättningen i riksdagen som är avgörande för vilken politik som får genomslag. I 16 år har riksdagen haft en högermajoritet och det har sannerligen inte varit till löntagarnas fördel. Vi har under lång tid varit indragna i en försvarskamp mot försämringar av våra villkor.
Min slutsats är att Sveriges löntagare nu måste hjälpas åt att bryta den här borgerliga majoriteten i riksdagen. Då kan löntagarnas perspektiv få en mer framskjuten position hos de politiska beslutsfattarna. Det blir, helt enkelt, lättare att få igenom de politiska förändringar som GS medlemmar har prioriterat.
Det här är mina funderingar utifrån ett arbetsmarknadsperspektiv. Det kan finnas andra frågor som du tycker är viktigare, men min förhoppning är ändå att du lägger det här i vågskålen innan du bestämmer dig för vem som ska få din röst.
Låt oss hoppas på ett högt valdeltagande och på en valrörelse där vanliga människor står i centrum!