Nära samarbete med regionala skyddsombud på takfabriken
På takfabriken i Västerås flyter samarbetet med fackets regionala skyddsombud. Maina Bejefalk önskar att hon även fick besöka arbetsplatser utan GS-medlemmar.
Industriarbetarnas tidning
2 september, 2022 - 12:17
Skrivet av Jonas Nordling
De regionala skyddsombuden ska få tillträde till fler arbetsplatser än i dag. Det föreslår regeringens utredare. Det blir den tredje utredningen som föreslår samma sak.
Verksamheten med regionala skyddsombud uppfyller sitt syfte. Det menar regeringens utredare Magnus Sverke som även slår fast att det inte finns några skäl att vänta med beslut om utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud. Därför föreslås i utredningen att skyddsombudens befogenheter ska utökas, så de även kan besöka arbetsplatser där det saknas medlemmar i fackförbund. Utredning föreslår även att det statliga anslaget till den regionala skyddsombudsverksamheten höjs 10 miljoner kronor årligen under en treårsperiod, totalt 30 miljoner kronor.
Sedan millennieskiftet har flera förslag lagts om att utöka de regionala skyddsombudens befogenheter. En statlig utredning kom 2017 fram till att RSO borde ges ökad tillträdesrätt, liknande förslag hade också lagts av en annan utredning tio år tidigare.
Utifrån detta lade därför regeringen en proposition 2020 som skulle göra det möjligt för RSO att besöka företag även om medlemmar saknades, så länge de omfattades av kollektivavtal. Men propositionen röstades ner i riksdagen. De dåvarande samarbetspartierna Centern och Liberalerna valde i stället samma sida som M, KD och SD.
Oppositionen enades dessutom om att dagens system ska ses över och regeringen tvingades tillsätta den utredning som nu alltså överlämnats till biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (S).
– Regeringen ser positivt på att systemet med regionala skyddsombud inte bara bevaras utan också stärks och utvecklas. De regionala skyddsombudens verksamhet är en central del av den svenska modellen för arbetsmiljöarbetet. De kan också motverka arbetslivskriminalitet. Jag ser nu fram emot att sätta mig in i utredningens förslag närmare, säger Johan Danielsson i ett pressmeddelande.
infördes möjligheten att utse regionala skyddsombud i arbetarskyddslagen. Genom ändringar i arbetarskyddslagen 1974 utvidgades möjligheten till alla branscher. Bland annat angavs att det inom en liten krets anställda är svårt att få fram lämpliga och villiga skyddsombud. Men även att arbetstagare vid mindre arbetsställen kan känna sig så bundna till arbetsgivaren att det är svårt att med kraft verka för förbättringar i arbetsmiljön.
”För ett arbetsställe där skyddskommitté inte har tillsatts får en lokal avdelning inom ett förbund eller en med sådan avdelning jämförlig sammanslutning av arbetstagare utse ett skyddsombud utanför kretsen av arbetstagarna på arbetsstället (regionalt skyddsombud). Rätten att utse ett regionalt skyddsombud gäller endast om avdelningen eller sammanslutningen har någon medlem på arbetsstället.”
År 2017 var det 1 676.
280 är den sammanlagda årsarbetskraften. 2017 var det 311.
45 304 besök gjordes pandemiåret 2020. Under 2017 gjordes 56 495 besök.
betalar staten årligen ut i bidrag för RSO-verksamheten.
Så här fördelas pengarna:
Även den syndikalistiska organisationen SAC utser regionala skyddsombud, men uppbär inget statligt stöd för detta arbete.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.