Här vilar Ture – som fick höra att arbetslivet var tryggt
Läsarberättelse: Om en man på ett sågverk som hoppades på livet och litade på Försäkringskassan och våra trygghetssystem.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt Regeringspartierna har lagt allt fokus på gängvåld och har varken koll på hur situationen ser ut eller en politik för att lösa alla de stora problem arbetslivet står inför, skriver Arvid Vikman Rindevall, (S).
Arvid Vikman Rindevall är heltidspolitiker i Stockholms stadshus med ansvar för arbetsmarknads-, personal-, och jämställdhetsfrågor.
När den nya jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsministern Paulina Brandberg (L) intervjuades i Dagens Arbete framkom det att hon studsat till när hon fått veta att antal dödsfall på jobbet i Sverige överstiger antal som mördas i gängkriminaliteten.
Det är inte chockerande att Brandberg är dåligt insatt i frågan om antalet dödsfall på svenska arbetsplatser. Regeringen och Sverigedemokraterna gick till val på att bara prata gängvåld och skjutningar, att de nu inser att det var fler som dog i arbetsplatsolyckor än i gängskjutningar i fjol är inte förvånande – utan mest pinsamt.
Liberalerna och regeringen har varken koll på hur situationen ser ut eller en politik för att lösa alla de stora problem arbetslivet står inför. Hur ska Brandberg och Pehrson komma till bukt med dödstalen, lönegapen mellan kvinnor och män eller den kommande lågkonjunkturen, som kommer slå hårt mot arbetsmarknaden?
Brandberg säger sig vilja prioritera arbetsmiljöfrågorna, men i intervjun lyser lösningarna med sin frånvaro. I egenskap av min tidigare fackliga roll vet jag hur viktigt det är med en regering som prioriterar arbetsmarknad- och arbetsmiljöområdet.
Liberalerna har lagt fram en budget med stöd av Sverigedemokraterna där arbetsmarknadspolitiken är otillräcklig och skyddsombudens roll på arbetsmarknaden försvagas. Det är svårt att ta Brandbergs ord på allvar när hon säger att arbetsmiljöfrågan ska prioriteras. Liberalerna står handfallna i arbetsmarknadspolitiken.
I Stockholms stad går den rödgröna majoriteten i bräschen med progressiv arbetsmarknadspolitik för både arbetare och tjänstemän. Alla som arbetar för Stockholms stad ska ha en säker arbetsmiljö och omfattas av en aktiv personalpolitik som präglas av jämställdhet.
Läs också
Antalet dödsfall på jobbet fick Paulina Brandberg att ”studsa till”. Och om lönegapet mellan könen fortsätter öka kommer hon att agera.
Vi kommer prioritera arbetet för rätt till heltid, tryggare anställningar och goda arbetsförhållanden med utgångspunkt i de villkor som formuleras i kollektivavtal. Tryggare arbetsvillkor i nivå med kollektivavtal ska också vara lika självklara i upphandlad verksamhet.
För att minska antalet arbetsplatsolyckor och skapa bra och trygga arbetsplatser har Stockholms stads bostadsbyggande bolag i flera år varit drivande i föreningen Rättvist byggande. Det är ett viktigt arbete som på ett proaktivt och strukturerat sätt motverkar oegentligheter på byggarbetsplatser.
Antalet arbetsplatsolyckor måste minska och arbetsmiljön måste komma högre upp på regeringens dagordning. Vi vet att en bra arbetsmiljö säkras i god samverkan med fackliga organisationer, men även att information om arbetsvillkor på arbetsmarknaden ges på yrkesutbildningar. För att värna en hållbar arbetsmiljö behöver skyddsombudens roll stärkas och kraven som ställs i kollektivavtal måste bli norm.