Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Tillsammans gör vi en stor insats

15 juni, 2023

Skrivet av

Krönika Du som är med i facket gör en viktig insats för hela samhället. Berätta det – och bjud in dina arbetskamrater som ännu inte är med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

De flesta människor bryr sig och vill göra något för andra. Somliga skänker pengar till hjälporganisationer, andra skickar förnödenheter till behövande. På Pappers kongress i höstas startade vi en insamling genom IndustriAlls insamling till fackföreningar i Ukraina och i februari skickade vi över nästan 400 000 kronor. Det finns många sätt att hjälpa och göra gott.

Själv har jag varit barnfotbollstränare och aktivt engagerad i barnens intressen. Det skänkte glädje och gav minnen för livet. Nätter i skolsalar med blöta kläder hängandes kors och tvärs. En gång höll jag en mörkrädd pojkes hand till han somnade. Det gjorde att han vågade följa med på läger igen.

Det finns en glädje i att tillsammans som grupp bli bättre och nå framgång. Jag har mött så många fantastiska människor och eldsjälar. Karatetränare, fotbollsmammor, domare och scoutledare. Folk som skjutsar, planerar träningar, vänder svettiga fotbollsstrumpor rätt inför tvätt. Alla gör de en insats och bidrar till ett fint samhälle.

Ditt medlemskap är en förutsättning för att det ska vara möjligt att förhandla om löner och villkor på arbetsplatser.

Under en period var jag aktiv i kommunpolitiken. Även där mötte jag många som ägnade timmar och åter timmar åt ideellt arbete för ett samhälle de tror på. Precis som de förtroendevalda inom Pappers.

Du som läser det här är antagligen redan medlem i en fackförening. Du är en hjälte och gör en stor insats för samhället och dem som lever i det.

Ditt medlemskap är en förutsättning för att det ska vara möjligt att förhandla om löner och villkor på arbetsplatser. Så har kollektivavtal åstadkommits. På en arbetsplats som omfattas av kollektivavtal betalas premier till avtalspensioner, du är försäkrad på jobbet och avtalet ger dig som medlem rätt till
inflytande genom din fackförening. Till skillnad från en arbetsplats där kollektivavtal saknas. Här kan arbetsgivaren i stället sänka din lön, att höja den finns det nämligen ingen skyldighet till.

I Sverige kan kollektivavtal och medlemskap i en fackförening betraktas som en norm. Det är denna norm som sätter nivån för spelreglerna på arbetsmarknaden och så länge den fortsätter göra det kommer arbetsgivare som ännu inte tecknat avtal få konkurrera om arbetskraft med arbetsgivare som har bra villkor. Föreningssverige är betydelsefullt och vackert.

Berätta därför nästa gång du möter någon, som inte är med i facket, att hen kan göra en samhällsinsats genom att bli medlem och bidra till den kollektiva styrkan som vi tillsammans skapar.  

Berätta därför nästa gång du möter någon, som inte är med i facket, att hen kan göra en samhällsinsats genom att bli medlem och bidra till den kollektiva styrkan som vi tillsammans skapar.  

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Den som inte rör sig sjunker

Den som inte rör sig sjunker

Den viktiga gröna omställningen kräver att facket är handlingskraftigt – och att vi vågar drömma om framtiden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Traditionell trygghet är trendigt

Vår fackliga gemenskap är gammal, men den är precis lika framåtblickande som den produktutveckling vi jobbar med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Kunskap skyddar demokratin

Putins angrepp på Ukraina visar hur skör demokratin är. Vi behöver kunskap om hur den fungerar i praktiken, för att den ska stå stark, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Pappers unga tar oss framåt

Pappers unga tar oss framåt

Vi måste alla se till att våra unga arbetskamrater får ta plats, att de engagerar sig – och inspirerar oss, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Mångfaldens motsats är enfald

Övertygad om detta ska jag fortsätta arbetet för hela kollektivets styrka, skriver Pontus Georgsson

Bemanningsföretag eller fackförening?

Bemanningsföretag eller fackförening?

”Om de lokala verkstadsklubbarna skall överleva i framtiden måste splittringen genom inhyrning stoppas”, skriver en bemanningsanställd industriarbetare.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Många ser inte vad som gjorts genom åren”

”Många ser inte vad som gjorts genom åren”

Det är inte bara inom Pappers som allt fler ifrågasätter fackets nytta. Så vad har facket egentligen åstadkommit och varför är det värt att betala avgiften?

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.