Kan chefen tvinga mig att betala?
Vad gäller om du slarvar på jobbet och råkar tappa något så att det förstörs? Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd, reder ut vad som gäller.
Industriarbetarnas tidning
25 juli, 2003
Skrivet av Anna Tiberg
När cheferna är okunniga kan konkreta argument ersättas av auktoritära metoder. Det kan gå så långt att arbetstagare får sparken för att de inte håller med sina chefer, tror Gunnar Aronsson på arbetslivsinstitutet.
Listan över lumpet behandlade arbetstagare som Dagens Arbete skrivit om kan bli lång. Här är några fall från de senaste månaderna:
• Eddie Morén anklagades för illojalitet och anstiftan till produktionsstörningar och sades upp från DNEX-tryckeriet. Några bevis på att Eddie varit illojal eller anstiftat har inte dykt upp.
• Ali (fingerat namn) hade frågor om lönen och fick stryk av chefen på verkstadsföretaget. Ali vågade inte gå tillbaka till jobbet.
• Kaj Nilsson ringde facket från sin praktikplats. Då blev chefen upprörd. Ams gick på chefens linje och Kaj åkte ur aktivitetsgarantin.
• Els-Marie Johansson blev efter 25 prickfria år på handpappersbruket i Lessebo anklagad för att missköta sig och stjäla. Hur hon har gjort detta har inte arbetsgivaren kunnat ge några konkreta exempel på. Hon sjukskrevs till följd av konflikten.
Gunnar Aronsson är professor i psykologi på arbetslivsinstitutet.
Ökar kränkningar i arbetslivet?
– Det är svårt att veta hur trenden ser ut totalt.
Aronsson berättar att det i tidigare undersökningar från arbetslivsinstitutet har visat sig att många människor tiger om missförhållanden på sin arbetsplats, eftersom de är rädda att bli av med jobbet. Kritik mot ledningens sätt att behandla företaget och de anställda är något som många håller för sig själva.
– När det gäller konflikter av den här typen kan det vara så att människor låter sig tystas mindre än tidigare. De ger svar på tal, och det leder till fler öppna konflikter.
I allmänhet tror Gunnar Aronsson att den förändring av arbetslivet som skett under de senaste åren leder till att de öppna konflikterna ökar.
– Utvecklingen går mot slimmade organisationer, underbemanning, hårdare styre uppifrån och mobila chefer som inte är insatta i sakfrågorna. När den verksamhetsspecifika sakkunskapen saknas hos cheferna tryter de konkreta argumenten, och ersätts av auktoritära metoder.
Han tror att denna mentalitet, i sin mest extrema form, kan leda till att chefen kallar de anställda för illojala och avskedar dem. Eftersom de inte drar jämnt med ledningen.
Dan Holke är chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd.
Kan du tänka dig någon förbättring av arbetsrätten för att undvika att arbetstagare blir kränkta?
– Det skulle i så fall vara att arbetsgivarna i större utsträckning måste visa sakliga skäl till varför de agerar på ett visst sätt. Varför arbetet fördelas som det gör, och så vidare.
Som det är nu har arbetsgivaren rätt stor frihet att särbehandla en impopulär arbetstagare, förklarar Holke.
När det gäller diskriminering är lagen skarpare, något som inte enbart är av godo, tycker han.
– Diskrimineringslagarna skyddar den ena gruppen efter den andra. Ålder, kön och så vidare. Det blir rätt snårigt rent lagtekniskt. Man kanske skulle kunna tänka sig en lagstiftning som säger att alla måste behandlas på ett bra och rättvist sätt i stället.