Industriarbetarnas tidning

Arne Anka är tillbaka

28 februari, 2005

Skrivet av

Arne Anka är tillbaka! I Dagens Arbetes marsnummer återuppstår allas vår Arne ur sin självvalda exil i bättre form än någonsin.

– Det var faktiskt lite mot min egen vilja, om jag ska vara helt ärlig. Men Arne smög sig liksom på, och tog helt enkelt över Konrad K, säger seriens skapare Charlie Christensen.

Sen ett drygt år tillbaka har Charlie Christensen tecknat serien Konrad K i Dagens Arbete.

I tidningens decembernummer dyker plötsligt Arne upp vid bardisken i Konrads sällskap. I januari- och februarinumren är han plötsligt huvudperson igen. Och nu tar hans tecknare steget fullt ut och döper om serien.

-Känns som att träffa en gammal polare igen, säger Charlie Christensen.

Du tecknade din sista Arne Anka i november 1995. Då var du hjärtligt trött på honom. Vad har fått dig att tänka om?

– Tacka George Bush och Gudrun Schyman för det! Jag hade nog mer språkrör i Arne än jag själv trodde. Med Konrad K ville jag göra en mer renodlad politisk satir, men något saknades, serien blev lite för opersonlig.

– När jag tröttnade på Arne handlade det helt enkelt om trötthet. I tolv år hade jag gjort samma serie och kände mig mogen för nya äventyr. Sen var jag också trött på vissa idiotier som uppstod kring figuren.

Som exempel?

– Problemet med Arne har varit att många velat se serien som ett slags livstilsserie. Det är den inte. Arne har för mig alltid varit ett instrument för att göra politisk satir eller samtidskommentarer.

– Jag har alltid förhållit mig till Arne som Bellman förhöll sig till Fredman eller Movitz, medan folk ofta tror att det är nåt slags självporträtt. Så ligger det inte till.

– Arne är underdogens röst i den politiska korrekthetens motbjudande åsiktsfascism. Blådårar som George Bush och 2-öres feminister som Gudrun Schyman får åtminstone min anknäbb att växa.

Har Arne mognat sen sist eller är han samma gamla cyniker som låter ironin flöda?

– Han är frånskild och har tre barn, betalar underhåll och har om möjligt ännu sämre ekonomi än förr. Om det kan kallas mognad, så… Vad gäller ironin så är det med den som det är med snuskhumrar. Förr ung, nu äldre, men det är samma jävla snuskhummer.

Kommer även Krille Krokodil och de andra vännerna att dyka upp igen?

– Krille kommer garanterat dyka upp vid tillfälle, men just nu är jag väldigt fäst vid Arnes nyfunne vän Dr. Flash.

Vad händer med Konrad K?

– Han tar över gamle Alexander Barks roll och blir Arnes berättarröst, också för att markera en tids- och epokskillnad.

Du kanske också vill läsa…

Arne Ankas skapare får prestigefyllt satirpris

Arne Ankas skapare får prestigefyllt satirpris

DA:s tecknare Charlie Christensen får den finaste svenska satirmärkelsen, EWK-priset, för sitt 30-åriga arbete med Arne Anka. Christensen är en vass bevakare av vår samtid, om Donald Trump säger han: Det är svårt att göra satir på honom eftersom det går inte att överträffa honom.

”Satir är ett vapen mot alla auktoriteter”

”Satir är ett vapen mot alla auktoriteter”

DA:s bildredaktör Göran Widerberg om hur vi i 20 år stått på det vassa ritstiftets sida.

Arne Anka

Arne Anka

DA-tecknaren Charlie Christensen i Dagens Arbete.

Arne Ankas skapare prisas

Charlie Christensen, som ritar Arne Anka-serien i Dagens Arbete, har fått en prestigefull utmärkelse av organisationen Svenska Tecknare.

Arne Anka

Arne Anka

Charlie Christensen tecknar Arne Anka i varje nummer av Dagens Arbete. Fler serier hittar du här och på vår Youtubekanal. Arne Anka

”Jag kommer jobba på som vanligt”

”Jag kommer jobba på som vanligt”

Charlie Christensen kommenterar attentatet mot Charlie Hebdo med en teckning som inte kan uppröra någon.

Med ankan som instrument

Med ankan som instrument

Ända sedan Dagens Arbetes föregångare Metallarbetaren återupplivade Arne Anka 1987 har Charlie Christensens figurer varit välkända i tidningen. Här kan du följa ankans vingliga väg genom Dagens Arbetes historia.

Arne Anka blir frimärke

Den 25 september släpper posten åtta nya frimärken på temat tecknade serier. Dagens Arbetes seriefigur Arne Anka är en av dem som får vara med. – Skitkul. Jag känner mig djupt hedrad, säger Ankans skapare Charlie Christensen. Arne Anka har tecknats i Dagens Arbetes föregångare Metallarbetaren sedan 1987 och det var nog ingen som då […]

Arne Ankas skapare gör det igen

Arne Ankas skapare gör comeback! Den här gången med en figur en bit bort från bardisken på Prinsen. Nu vill jag göra satir på storpolitiken, säger Charlie Christensen. Konrad K heter nytillskottet i det Christensenska seriegalleriet. Utrikesreporter med hela världen som arbetsfält. Lika åsiktsmässigt yvig, satiriskt hårdslående och frustrerad som någonsin Arne Anka. Sen Arne […]

30 år med Arne Anka

30 år med Arne Anka

I trettio år har han diskuterat världens stora och små problem från bardiskens kant. Arne Ankas skapare firar nu tre årtionden som tecknare.

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Svartarbete i offentlig verksamhet är vanligt. Med hjälp av den här checklistan kan upphandlare få bättre koll.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.