Industriarbetarnas tidning

Chefer dömda för arbetsmiljöbrott

8 juli, 2005

Skrivet av JOHANNA THORELL

Två arbetsledare dömdes i dag i Värmlands tingsrätt till dagsböter för arbetsmiljöbrott. Rätten anser att de var ansvariga för en olycka då en 18-åring fick ström genom kroppen och brännskadades svårt.

För två år sedan inträffade en olycka på nuvarande Böhler Uddeholm Precision Steel AB i Munkfors. En 18-årig sommarjobbare brännskadades svårt då han av misstag kom emot en högspänningstransformator i samband med kabeldragning i ett trångt utrymme. Stark ström passerade genom hans kropp och orsakade svåra brännskador på båda armarna och ena låret.

I dag har tingsrätten kommit fram till att två arbetsledare bär ansvar för olyckan. En av dem var anställd av Uddeholm Strip Steel, USAB, som företaget tidigare hette.

Den andre var anställd av underleverantören ABB, som var med och utförde montagearbeten på anläggningen i Munkfors när olyckan inträffade. Ytterligare en åtalad arbetsledare friades helt.

Annika Rojas Wiberg, kammaråklagare i Karlstad, hävdade att arbetsmiljöbrotten skulle betraktas som grova eftersom hon ansåg att det var frågan om medvetet risktagande och allvarliga försummelser från de åtalade arbetsledarnas sida.

Men tingsrätten i Sunne betraktar inte brottet som grovt och anser inte att de åtalade har tagit några medvetna risker eller handlat avsiktligt. De två som fällts har dömts till 70 respektive 60 dagsböter på 250 kronor.

Den sommarjobbare som skadades vid olyckan fick, enligt domen, förutom ärr efter brännskadorna bestående men i form av bland annat nedsatt rörelseförmåga i ena axeln, försämrat immunförsvar och huvudvärksattacker. Han återvände året efter olyckan till USAB för att göra praktik.

Fotnot: Dagsböter är en vanlig form av straff, som utdöms vid mindre allvarliga brott. Beloppet beror av inkomst och försörjningsbörda, och är mellan 30 och 1000 kronor. Antalet dagsböter varierar mellan 30 och 150, beroende på hur svårt brott det rör sig om.

Du kanske också vill läsa…

Chef misstänks för dödsolycka

En arbetsledare har delgivits misstanke om arbetsmiljöbrott för dödsolyckan i LKAB:s gruva i Kiruna i maj förra året. Då omkom 27-årige gruvarbetaren Teemu Saarensilta. Olyckan inträffade när Teemu Saarensilta tillsammans med en arbetskamrat arbetade med att ladda en tunnelsalva på 907 meters djup. Saarensilta stod i en lyftkorg när det plötsligt rasade ned sten på […]

Två månader under jord

Två månader under jord

Sammanhållningen höll de 33 instängda gruvarbetarna vid liv. De lyftes upp till jordytan med löften om pengar och kändisskap. Tio år senare är de fattiga och besvikna.

”Vi måste samarbeta bättre”

”Vi måste samarbeta bättre”

Aspa bruk vill knyta räddningstjänsten närmare, och utbilda anställda som kan lotsa dem inne på bruket om en olycka inträffar igen.

Han räddade sin arbetskamrat undan gasen

Han räddade sin arbetskamrat undan gasen

Thomas Sedig satt i kontrollrummet när larmen gick. I höga halter dödar svavelväte direkt.
”Men ligger någon där, då tvekar man inte. Då gör man allt för att rädda människans liv.”

Tre tillbaka på jobbet efter gasolyckan

Tre tillbaka på jobbet efter gasolyckan

Livsfarligt svavelväte läckte ut på massafabriken i Olshammar. Huvudskyddsombudet Sonny Johansson får frågor från hela Sverige om olyckan.

Pappers­arbetare andades in livsfarlig gas

Pappers­arbetare andades in livsfarlig gas

Aspa bruk i Olshammar står still sedan gasläckan på söndagen.
– Det är mycket som snurrar i huvudet på folk, säger Sonny Johansson, arbetsställets huvudskyddsombud.

Judo kan mildra fallet

Judo kan mildra fallet

Lär dig falla som en kampsportare, och du kan slippa göra dig illa. Ny forskning visar att fallträning genom judo kraftigt ökar deltagarnas förmåga att falla på rätt sätt.

Gasutsläppet höll på att ta Claes liv

Gasutsläppet höll på att ta Claes liv

Skyddsmasken hjälpte inte. Claes Karlsson fick ingen luft och sprang för sitt liv.
– Jag tänkte bara bort, bort, bort, säger han.

Han ser varför döds­olyckorna sker

Han ser varför döds­olyckorna sker

Michael Nilsson ser mönstret. Varför döds­olyckor sker. Han är inspektör på Arbetsmiljöverket och har i mer än tjugo år utrett vad som leder fram till tragedin i just industrin.

Riskerna som skapar dödsolyckor

Riskerna som skapar dödsolyckor

När de högsta riskerna för alla åtta faktorer sammanfaller ökar sannolikheten att skadas och dö på jobbet 25 gånger.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.