50 anställda får gå på Volvo – tar in bemanning
I torsdags gjorde över 50 visstidsanställda sin sista dag på Volvo Lastvagnar i Umeå. Varför? De vet de inte riktigt själva.
Industriarbetarnas tidning
Åtalet mot ett skyddsombud i Umeå har väckt starka känslor. Närmare 1 200 protester mot åtalet har strömmat in till Dagens Arbete. På måndagen överlämnade chefredaktör Hans Larsson protestskrivelserna till åklagarmyndigheten i Umeå.
– Åklagaren har alldeles uppenbart misstolkat lagen när han åtalar ett skyddsombud för en arbetsplatsolycka, säger Hans Larsson.
– Det är ju arbetsgivaren som enligt lag är ansvarig för säkerheten på arbetsplatserna. Hur åklagaren kan komma på idén att åtala ett skyddsombud är obegripligt.
Åtalet handlar om en arbetsplatsolycka vid Tegs kyrka i Umeå för tre och ett halvt år sedan. Vid grävning av en avloppsledning rasade schaktmassor och begravde en byggnadsarbetare upp till midjan.
Arbetsmiljöverket gjorde en åtalsanmälan mot byggherren Peab. Men kammaråklagare Kjell Jannesson i Umeå åtalade inte bara företagets platschef, utan även arbetaren som fått rasmassorna över sig – eftersom han var skyddsombud.
Detta har fått känslorna att svalla och reaktionerna har varit starka från många håll.
– När vi startade en protestkampanj mot åtalet fick vi ett enormt gensvar. Även många utanför den fackliga kretsen har hört av sig och protesterat, eftersom de inser att åtalet vilar på helt felaktig grund, säger Dagens Arbetes chefredaktör Hans Larsson.
Hela LO-ledningen har skrivit på protestlistorna. LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin har uttalat skarp kritik mot åtalet:
– Hur ska någon orka ta på sig ett uppdrag att skydda sina arbetskamrater om det samtidigt innebär att man riskerar att åtalas? Åtalet är ett slag mot hela fackets idé, att man ska kunna företräda varandra.
Åtalet har fått kritik även från jurister. Maria Steinberg, som är juris doktor i arbetsmiljörätt och har forskat kring skyddsombudens ställning i 30 år, har uttryckt stor förvåning över åklagarens beslut:
– I vare sig lagtexterna eller förarbetena till dessa lagar kan man finna att lagstiftaren hävdar att skyddsombuden ska ha ett juridiskt ansvar för arbetsmiljön.
De närmare 1 200 protestskrivelserna överlämnades till åklagarmyndigheten i Umeå, eftersom kammaråklagare Kjell Jannesson vägrade ta emot dem, med motiveringen att han inte ville delta i ”Dagens Arbetes sensationer”.
– Men den stora sensationen har Jannesson själv skapat genom ett helt orimligt åtal, säger Dagens Arbetes chefredaktör Hans Larsson.
Åklagaren meddelar att han inte har några planer på att dra tillbaka åtalet. Rättegång i målet blir det den 14 maj.