Industriarbetarnas tidning

Tar Volvos nya rapport med ro

21 juli, 2009

Skrivet av ELINOR TORP

Volvos storförlust under andra kvartalet jagar inte upp facket. Lars Ask, ordförande på Volvoklubben i Skövde, lutar sig mot det avtal som tecknades i våras. Det blir inga fler uppsägningar de närmaste åtta månaderna.

Volvo presenterade på tisdagen sin rapport för andra kvartalet. Lastbilstillverkaren gjorde en betydligt större förlust än väntat – drygt 7,7 miljarder kronor före skatt. Första kvartalet stannade förlusten på 5,4 miljarder kronor.

Lars Ask garanterar att Volvoanställda som är kvar på fabrikerna i Skövde och Köping kan känna sig trygga, än så länge.

– Avtalet om arbetstidsförkortning och inkomstsänkning som vi tecknade i våras sträcker sig fram till 31 mars nästa år och kan inte sägas upp av någon av parterna, förklarar han.

Vad som händer sedan går inte att förutspå.

– Krisen slog ju till snabbt och brutalt i nedgången. Man kan alltid hoppas att vändningen kommer lika hastigt. Det tror jag i och för sig inte, men hoppas måste man göra, på att botten är nådd och att vi snart kan se ljuset i den här eländestunneln, säger Lars Ask.

I avtalet står också att facket ska jobba aktivt och se över lösningar för att göra besparingar och åtgärder och på så sätt förhindra fler uppsägningar.

Nu är det semestertider. Ingenting görs för tillfället. Lars Ask avvaktar och ser hur prognoserna ser ut efter sommaren.

Hans kommentar till kvartalsrapporten:

– Man kan ställa sig frågor om ägarnas agerande. Varför säger de inte nej tack till aktieutdelning när vi befinner oss i en kris. De skulle kunna säga: Detta år avstår vi. Använd pengarna i företaget.

Lars Ask anser:

– Aktieägarna har ett ännu större ansvar i ett sånt här läge än den operativa ledningen.

Även i Göteborg är Volvoanställda garanterade arbete fram till sista mars 2010. Mikael Sällström är så här i efterhand glad över att IF Metall skrev på avtalet i våras.

Du kanske också vill läsa…

Volvo Cars satsar på egna elmotorer i Skövde

Volvo Cars satsar på egna elmotorer i Skövde

Glenn Bergström: Sysselsättningen tryggad när företaget investerar 700 miljoner kronor i motorfabriken.

Skövde dör inte med bensinmotorn

Skövde dör inte med bensinmotorn

Harald Gatu: Beskedet från Volvo Cars är mer än vad tiotusentals anställda i Europas motorfabriker kunnat drömma om.

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

Volvo Cars har tillhört Geely i tio år och bilförsäljningen har slagit rekord på rekord. Det borde vara klang och jubel över jubileet.

Skövde­facket försiktigt positivt till nya motorbolaget

Skövde­facket försiktigt positivt till nya motorbolaget

Facket på Volvo Cars motorfabrik i Skövde är försiktigt positivt till Geelys planer på att lägga tillverkningen av förbränningsmotorer i ett eget bolag – ser möjligheter att växa. Men det finns en oro att man missar elektrifieringen.

Slopad bonus blev flextid

Slopad bonus blev flextid

På Volvo Powertrain i Skövde och Köping byttes bonusen mot flextid efter en omröstning bland medlemmarna. Det ger bättre skydd i dåliga tider, säger Lars Ask, klubbordförande i Skövde.

Vad har du för förmåner?

Vad har du för förmåner?

Fritidshus, tjänstebil eller flexibel arbetstid? Lyx för vissa, vardag för andra. DA har ställt samman en unik lista över alla förmåner på storföretagen.

Inget brott bakom dödsolycka

En 20-årig borrare på Cementa i Skövde omkom den 6 oktober. Nu har förundersökningen lagts ned:– Det finns ingen anledning att misstänka brott, säger kammaråklagare Jörgen P Lindberg. Olyckan inträffade i Cementas kalkstensbrott utanför Skövde. 20-åringen arbetade på kvällsskiftet ensam med borrning för att förbereda sprängning och hade meddelat arbetskamraterna att han inte skulle komma […]

”För tidigt att säga att krisen är över”

Ytterligare 70 personer på Volvo Powertrain i Skövde återanställs på visstid till semestern. Tillsammans med de tio som togs tillbaka i oktober förra året har ungefär tio procent av de anställda som miste jobbet under finanskrisen återvänt. Det är ökad efterfrågan på Volvolastbilar som ger fler anställda i Skövde. – Det är för tidigt att […]

Volvo varslar 1[ ]543 anställda

AB Volvo varslar ytterligare 1543 anställda. Varslet berör olika fabriker runt om i landet, däribland Volvo Powertrain i Skövde och Volvo Lastvagnar i Umeå. Varslet gäller 655 arbetare i på Volvo Lastvagnar i Göteborg och Umeå. 125 tjänstemän varslas vid Volvo Construction Equipement i Eskilstuna, Hallsberg och Braås. 108, varav 56 arbetare, varslas på Volvo […]

Volvovarsel dras tillbaka

Varslen för 600 anställda vid Volvo Powertrain i Köping och Skövde dras tillbaka. En stor majoritet av metallarbetarna säger ja till krisavtal i en omröstning. I Köping sa 93 procent och i Skövde 86 procent ja till krisavtalet. Valdeltagandet var mycket högt. 94 procent av de röstberättigade deltog i omröstningen i Köping, 86 i Skövde. […]

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

Sara Revell Ford svarar på kritiken mot Samhall och ger sin syn på det som kommit fram i Dagens Arbetes granskning.

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Riksdagen vill ha en oberoende utredning av Samhall

Samhall måste utredas, av någon utifrån. Det anser en samlad opposition som via riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en extern utredning.

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

De ansvariga ministrarna är djupt bekymrade över att unga med funktionsnedsättningar inte platsar på Samhall. Regeringen har nu gett ett tydligt besked om vilka grupper som ska slussas till företaget.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.