Kampen om din arbetstid
Tiden står på spel i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill ha större makt över när och hur länge du arbetar. Facket säger nej.
Industriarbetarnas tidning
16 februari, 2010
Skrivet av Marie Edholm
GS avtalssekreterare Tommy Andersson skulle helst ha avtalen klara innan de opartiska ordförandena (opo), industrins egna medlare, går in för att lösa upp knutarna. Men det ser kärvt ut. Det är de stora ideologiska frågorna som bromsar.
Kalendern för fackförbundet GS avtalssekreterare Tommy Andersson är fulltecknad de närmaste veckorna. Varje dag pågår förhandlingar mellan GS och arbetsgivarförbunden. Den sista mars går sex av GS femton avtal ut, bland annat träindustriavtalet, sågverksavtalet och skogsavtalet.
De ryms under det så kallade industriavtalet som omfattar 59 olika avtalsområden inom industrin. Det innebär bland annat att opartiska ordföranden (opo) går in för att bistå parterna i förhandlingarna om ingen överenskommelse har gjorts när det är en månad kvar tills de gamla avtalen går ut.
– Vi vill försöka hitta ett avtal innan opo kommer in, men det ser kärvt ut, säger Tommy Andersson.
Det står inte helt stilla. I de rent avtalsspecifika kraven finns det öppningar, säger Tommy Andersson.
– Men i de stora frågorna av mer ideologisk karaktär har vi motsatta uppfattningar.
Där är det stopp just nu, och det gäller inte bara GS. Det ser likadant ut för alla förhandlande parter.
De stora frågorna är framför allt fackens krav på en begränsning av arbetsgivarnas rätt att hyra in arbetskraft efter uppsägningar samt arbetsgivarnas krav på så kallade dispositiva avtal, alltså att de centrala kollektivavtalen ska kunna förhandlas bort lokalt.
Innan dessa knutar har lösts upp är förhandlingarna om nivån på löneökningarna något nedprioriterade.
– Vi har inte ens nuddat vid lönefrågan än, säger Tommy Andersson.
Där står parterna också långt ifrån varandra. Arbetsgivarna bjuder noll i centrala avtal. Facken anser att det finns ett utrymme på 2,6 procent.
Har GS inte nått en överenskommelse med arbetsgivarförbunden TMF (Trä- och Möbelindustriförbundet), Skogsindustrierna och SLA (Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet) den första mars kliver Gunnar Högberg och Göte Larsson in som opo.