Industriarbetarnas tidning

GS: Arbetstiden måste bli mer förutsägbar

20 december, 2019

Skrivet av

Flexibilitet eller förutsägbarhet. Det är makten över arbetstiden som blir den heta frågan i GS-fackets förhandlingar.

GS-facket har växlat avtalskrav på sammanlagt sju olika avtalsområden med fyra olika arbetsgivarmotparter i dag. Gemensamt för alla är att den stora motsättningen finns kring bestämmelserna om hur arbetstiden förläggs.

Generellt vill arbetsgivarna se större flexibilitet i arbetstiden, alltså möjlighet att gå upp eller ner i arbetstid.

– Vi vill att det ska vara en mer tydlig koppling mellan produktionens behov och tillgången till arbetskraft, säger Trä- och Möbelföretagens vd David Johnsson.

Reglerna i till exempel träindustriavtalet gör det i dag möjligt att med två veckors varsel variera arbetstiden med drygt 45 minuter per dag. Den tiden vill TMF utöka till 1,5 timme.

Bland GS-fackets krav finns bland annat att deras medlemmar behöver bättre förutsägbarhet när det gäller arbetstiderna, till exempel genom en längre varselperiod innan arbetstiden förändras.

– Man måste kunna planera sitt liv vid sidan av jobbet och då gäller det att man får tid att förbereda sig för en förändrad arbetstid, säger Madelene Engman, avtalssekreterare på GS-facket.

TMF vill även gifta ihop de två olika modellerna för arbetstidsförkortning som finns i dag. Dels den arbetstidsförkortning (ATK) som är definierad i kollektivavtalen som en nedsättning av årsarbetstiden med ett visst antal timmar, dels systemet med deltidspension som innebär en möjlighet att gå ner i arbetstid vid 60 års ålder.

(Texten fortsätter nedan)

Kampen om flexibiliteten har börjat – igen

I dag har de flesta möjlighet att välja hur de vill använda sin ATK, antingen genom ledig tid, extra lön eller extra inbetalning till avtalspensionen.

– Vi vill att åtminstone en del av ATK:n styrs mot pension. Vi vill skapa en möjlighet att förkorta livsarbetstiden, men öka årsarbetstiden, säger David Johnsson.

För GS medlemmar är frågan om ATK en väldigt viktig fråga, och kraven från medlemmarna är att systemet ska bevaras som det ser ut i dag.

– Det är en ”rör-du-så dör-du-fråga”, säger Madelene Engman.

Att ta bort det fria valet är otänkbart. Däremot är GS inte främmande för att förstärka pensionsvalet till exempel genom att ett pensionsval skulle innebära att värdet på den extra pensionspremien höjs jämfört med om tiden tas ut i lön eller ledighet.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Kampen om din arbetstid

Kampen om din arbetstid

Tiden står på spel i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill ha större makt över när och hur länge du arbetar. Facket säger nej.

Avtalsrörelsen från a till ö

Avtalsrörelsen från a till ö

Vad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

”Känns bra med delpensionen”

”Känns bra med delpensionen”

GS:s ordförande Per-Olof Sjöö är nöjd med det treåriga avtalet och betonar delpensionen och låglönesatsningen. Arbetsgivarna fick igenom ett antal ändringar när det gäller arbetstider och skiftscheman.

Läsarnas frågor om avtalen

Läsarnas frågor om avtalen

Avtalsrörelsen är inne i sista fasen, den 1 april ska nya avtal vara på plats. Vi bad våra läsare om åsikter och frågor kring avtalen, förhandlingarna och villkoren i arbetslivet. Här får de svar från IF Metall, GS och Pappers.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Opo vill skjuta upp löneförhandlingarna

På grund av det osäkra läget i och med Coronakrisen har Opartiska ordföranden bett parterna att skjuta upp förhandlingarna om avtalen fram till den 1 oktober.

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

Ett längre avtal måste fyllas med bra innehåll, säger GS:s ordförande Per-Olof Sjöö, om att Facken inom industrin kan vara beredda att teckna ett treårigt avtal.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.