Kampen om din arbetstid
Tiden står på spel i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill ha större makt över när och hur länge du arbetar. Facket säger nej.
Industriarbetarnas tidning
20 december, 2019
Skrivet av Marie Edholm
Flexibilitet eller förutsägbarhet. Det är makten över arbetstiden som blir den heta frågan i GS-fackets förhandlingar.
GS-facket har växlat avtalskrav på sammanlagt sju olika avtalsområden med fyra olika arbetsgivarmotparter i dag. Gemensamt för alla är att den stora motsättningen finns kring bestämmelserna om hur arbetstiden förläggs.
Generellt vill arbetsgivarna se större flexibilitet i arbetstiden, alltså möjlighet att gå upp eller ner i arbetstid.
– Vi vill att det ska vara en mer tydlig koppling mellan produktionens behov och tillgången till arbetskraft, säger Trä- och Möbelföretagens vd David Johnsson.
Reglerna i till exempel träindustriavtalet gör det i dag möjligt att med två veckors varsel variera arbetstiden med drygt 45 minuter per dag. Den tiden vill TMF utöka till 1,5 timme.
Bland GS-fackets krav finns bland annat att deras medlemmar behöver bättre förutsägbarhet när det gäller arbetstiderna, till exempel genom en längre varselperiod innan arbetstiden förändras.
– Man måste kunna planera sitt liv vid sidan av jobbet och då gäller det att man får tid att förbereda sig för en förändrad arbetstid, säger Madelene Engman, avtalssekreterare på GS-facket.
TMF vill även gifta ihop de två olika modellerna för arbetstidsförkortning som finns i dag. Dels den arbetstidsförkortning (ATK) som är definierad i kollektivavtalen som en nedsättning av årsarbetstiden med ett visst antal timmar, dels systemet med deltidspension som innebär en möjlighet att gå ner i arbetstid vid 60 års ålder.
(Texten fortsätter nedan)
I dag har de flesta möjlighet att välja hur de vill använda sin ATK, antingen genom ledig tid, extra lön eller extra inbetalning till avtalspensionen.
– Vi vill att åtminstone en del av ATK:n styrs mot pension. Vi vill skapa en möjlighet att förkorta livsarbetstiden, men öka årsarbetstiden, säger David Johnsson.
För GS medlemmar är frågan om ATK en väldigt viktig fråga, och kraven från medlemmarna är att systemet ska bevaras som det ser ut i dag.
– Det är en ”rör-du-så dör-du-fråga”, säger Madelene Engman.
Att ta bort det fria valet är otänkbart. Däremot är GS inte främmande för att förstärka pensionsvalet till exempel genom att ett pensionsval skulle innebära att värdet på den extra pensionspremien höjs jämfört med om tiden tas ut i lön eller ledighet.