Industriarbetarnas tidning

Hoppet lever på Seskarö

17 september, 2010

Skrivet av

Sveaskog fortsätter samtalen med industriföretag som kan tänkas driva verksamhet i det nedlagda sågverket på Seskarö. Men det finns inga garantier för att själva sågen tas i bruk igen.

Det är nu två veckor sedan statliga Sveaskog bekräftade att de köpt Seskarö sågverk av sitt dotterbolag Setra. Sveaskog ska inte själva bedriva verksamhet utan planerar att hyra ut lokalerna till industriföretag.

– Samtal pågår fortfarande. Det är vår ambition att det ska vara verksamhet i gång så fort som möjligt, säger Sveaskogs informationschef Linda Andersson.

Tommy Österberg var en av cirka 60 anställda på Seskarösågen när den lades ner 2008. Han satt i fackets förhandlingsdelegation då och har fortsatt att arbeta aktivt för att få i gång en ny verksamhet efter nedläggningen.

– Vi har försökt övertyga Setra om att sälja och vi har försökt ragga hit företag. Det finns nog inte någon som vi inte har varit i kontakt med.

Han har aldrig förlorat tron på att något positivt skulle hända med sågverket, åtminstone så länge anläggningen står kvar. Nu hoppas han att det ska bli nya jobb ute på ön.

– Hoppet lever i allra högsta grad.

Tommy Österberg skulle helst se att sågen tas i drift igen och att träförädlingsföretag etablerar sig i lokalerna, så att det finns fler än ett ben att stå på.

Sveaskog avslöjar bara att det är industriföretag som samtalen förs med, men inte vilken typ av industri. Därför kan Linda Andersson inte kommentera om Seskarös såg kommer att tas i bruk igen.

Sveaskog är största ägare i Setra och stod bakom nedläggningen 2008. Nu köper ni sågen och vill ha verksamhet där igen. Har ni ångrat er?

– Nej, vi köper inte för att starta någon egen verksamhet. Den främsta anledningen är att vi har miljöåtaganden för området. När Setra skulle sälja sågen var det logiskt att vi köpte. Vi kände att vi ville påverka områdets utveckling och se till att det blir en industri av någon form. Ändras verksamheten och till exempel en skola byggs så ändras miljökraven.

Ni kan bli saneringsskyldiga?

– Ja, och det kan bli aktuellt ändå, men om vi arrenderar ut till industrin så kan vi kontrollerar processen mer.

Du kanske också vill läsa…

Lim och sand stoppar snytbaggen

Conniflex ska göra gifterna i skogsbruket onödiga. Lim och sand ersätter insekticider på gran- och tallplantor. – Äntligen en ljusning, säger Lennart Gunnarsson på GS. Efter sju sorger och åtta bedrövelser finns nu ett alternativ till giftdoppade skogsplantor mot snytbagge. Statens skogsbolag, Sveaskog, har utvecklat sitt plantskydd Conniflex så långt att det nu är färdigt […]

”Sveaskog driver upp priserna”

Pappers kräver tydligare direktiv för Sveaskog. Sex ordförande i norra Norrland anser att det statliga bolaget driver upp priset på massaved och detta är ett hot mot deras fabriker. Idag publicerades ett öppet brev till näringsminister Maud Olofsson på Dagens Arbetes debattsida på webben. Sex Pappers-avdelningar skriver att Sveaskog drivit upp priset på massaved i […]

20 000 kr efter sonens död

20 000 kr efter sonens död

Ett och ett halvt år efter trafikolyckan som tog två 
rumänska skogsarbetares liv i norra Sverige har de efterlevande nu fått delar av sin försäkringsersättning.

Adrians död – ingens ansvar

Adrians död – ingens ansvar

Fem män från Umbraresti i Rumänien kom till 
Sverige med en dröm. 18-årige Adrian Ojoc var 
en av dem.

Sveaskog trygg med sin kontroll

Sveaskog trygg med sin kontroll

Statliga Sveaskogs underentreprenör bryter mot kollektivavtalet och utreds för lagbrott. Och ett år efter dödsolyckan har inget av bolagen hjälpt rumänerna att få ut sina svenska försäkringspengar. Ansvaret ligger hos underentreprenören, säger Sveaskog.

Fler kvinnor ska ut i skogen

Fler kvinnor ska ut i skogen

Skogsbruket domineras av män. Men i Kalix finns det en grupp kvinnor som bryter mönstret. I morgon avslutar de sin utbildning och nu är de redo att ta jobb i skogen. För 23 år sedan läste Agneta Björkén till skogsmaskinsförare. Hon arbetade i några år men efter en olycka tvingades hon sluta. Det senaste året […]

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.