Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Återupprätta Arbetsförmedlingen

5 mars, 2014

Skrivet av

I förra veckan skrev DA om att antalet arbetslösa som når fas 3 fortsätter att öka. I mars väntas en toppnotering på nästan 36 000 personer. Detta trots att riksdagen har röstat för att stoppa inskrivningen till fas 3.

Regeringen har lovat utreda hur hanteringen av de arbetslösa ska bli bättre men i väntan på bättre tider hamnar alltfler i fas 3.

Att den starkt kritiserade passiva fas 3-modellen fortfarande används som förvaringsplats för ungdomar och människor med funktionshinder är ett tecken på arbetsmarknadspolitikens haveri. I stället för aktiv omställning med utbildningar och nya jobb sätter regeringens politik människor i passiva åtgärder. Det är ett mänskligt och samhälleligt resursslöseri av stora mått.

Moderaterna tillsatte sin favorit Angeles Bermudez Svankvist som generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Det blev milt sagt katastrofalt. Till slut kunde inte ens Reinfeldt blunda längre. Generaldirektören avsattes och arbetsmarknadsministern byttes ut. Nu har regeringen utsett en ny generaldirektör – Mikael Sjöberg.

Valet av Sjöberg var överraskande ur politisk synvinkel då Moderaterna brukat håna Arbetsförmedlingens chefer historiskt för att ha varit S-märkta. Att deras egen Bermudez Svankvist visade sig vara en underdånig regeringslakej försökte Reinfeldt o Co. prata bort i det längsta. Denna gång har regeringen emellertid struntat i det partipolitiska och gått på kompetens. Det är bra. Sjöberg har lång erfarenhet från arbete i regeringskansliet och som myndighetschef. Han kommer närmast som generaldirektör för Arbetsmiljöverket.

Sjöberg har en stor och svår uppgift framför sig. Förtroendet för Arbetsförmedlingen är kört i botten hos både allmänheten och personalen, för att inte tala om i näringslivet. I stället för att vara det nav som en aktiv arbetsmarknadspolitik behöver har AF kommit att bli ett socialkontor som jagar arbetslösa med hot om att dra in ersättningar eller sköter integrationen av flyktingar.

Frågan är vad Sjöberg kan göra åt saken. Det är regeringens direktiv till Arbetsförmedlingen som styr verksamheten och i grunden handlar detta om politik. Regeringen Reinfeldts så kallade arbetslinjeprojekt har gjort arbetslösheten till ett individuellt problem, inte längre ett samhälleligt. Matchningen mellan arbetssökande och jobben fungerar inte men i stället för att satsa på angelägna utbildningar och kompetensutveckling ska de arbetslösa coachas i positivt tänkande.

Det sistnämnda kanske den nye generaldirektören skulle behöva då han tar sig an det svåra uppdraget han har framför sig. En sak är säker: det kan nog inte bli värre.

Läs äldre ledare här.

Du kanske också vill läsa…

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Valets stora ideologiska strid gäller arbetslivet

I utfrågningen av Centerledaren Annie Lööf härom kvällen i SVT blev det tydligt att hon inte greppade detta med LAS och turordningsreglerna. Centern vill kraftigt försvaga anställningstryggheten men Annie Lööf deklarerade samtidigt att det inte skulle innebära så mycket i praktiken för fack och arbetsgivare gör ju ändå upp. Jaha, vad är då problemet? Det […]

Ett helt sjukt system

Sjukpenning. Regeringen måste ändra reglerna för sjukförsäkringen. Begreppet ”normalt förekommande arbete” leder till rättsosäkra och omänskliga beslut.

Utbildningskaos hotar industrin

Utbildningskaos hotar industrin

”Att allianspartierna inte i första hand tänker på arbetarnas väl och ve är inget att förvånas över men att de så uppenbart struntar i företagens bästa är uppseendeväckande”, skriver Helle Klein.

Alliansens farliga arbetsmarknadspolitik

Det avgörande problemet är att företag skriker efter arbetskraft men inte rätt utbildad sådan. Det löses inte med sänkta löner, skriver Helle Klein i en ledarkommentar till Alliansens nya förslag om inträdesjobb för nyanlända. Kan någon i Svenskt Näringsliv förklara för allianspartierna att de ska ge sjutton i att politisera lönebildningen.

Ändra lagen, Ylva Johansson

Ändra lagen, Ylva Johansson

Avskaffa aktivitetsrapporterna och se till att bidragsbrottslagen också omfattar företag.

Höstbudget på rätt väg

Höstbudget på rätt väg

Höstbudgeten är lovande och väcker framtidstro. Nu måste de rödgröna måste fortsätta reformagendan för ett öppet, jämlikt och solidariskt Sverige.

”Människor i fas 3 har inte tid att vänta längre”

”Människor i fas 3 har inte tid att vänta längre”

Arbetsmarknadspolitiken i landet har gått i stå. I den begynnande sommaren 2015 är vi väldigt många som står till arbetsmarknadens förfogande, skriver Nike Markelius.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen