Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Det blev så rätt, det blev så fel

7 januari, 2011

Skrivet av Susanna Alakoski

Krönika januari 2011

Våra viktigaste gränser heter Danmark och Norge. Finlands heter Ryssland. Stor skillnad. I synnerhet på den tiden när Ryssland ville göra Finland till en av sina många öststater. Finlands motstånd känner vi till, och Finlands hårt förvärvade frihet.

I Gdansk påminns jag om hur snabbt vi skriver historia. Där ligger det berömda Leninvarvet, 15 000 anställda under kommunisttiden. Det var här elektrikern Lech Walesa fick i gång den berömda strejken 1980, som ledde till den fria fackförenings- och demokratirörelsen ”Solidaritet” – och den polska kommunismens kollaps nio år senare.

Hur min familj satt framför teven, hur vi höll andan, där i Skåne, på andra sidan havet. Skulle denne man av folket välta en kommunistisk regering? Som vi jublade när det hände. Därefter, dominoeffekten, kommunismens upplösning i land efter land. Ungern, Tjeckoslovakien, Estland, Lettland, Litauen … Berlinmuren hackades sönder. Nyss och så länge sedan. Från planekonomi till marknadsekonomi. Kranarna i Gdansk är idag en kulturarvsfråga.

På universitetet möter jag unga som läser svensk litteratur. Lärarna som visar mig området var små barn när brödköerna var långa, bensinen, plastkassen och toalettpapperet åtråvärda lyxvaror. En visumansökan tog ett dygn. Passkontrollerna för oss turister tog timmar, i tullen tungt beväpnade vakter, obehaglig stämning.

Frågar, vad är det bästa med Polen i dag? Friheten, det omedelbara svaret. Vi får resa, vi får starta ett företag, vi kan påverka vår livssituation. Svårt för mig som svensk att förstå, vaddå inte resa?

Promenerar i sträng kyla. Husen uppbyggda efter krigets bombningar, plundringar och bränder i samma stil som före kriget. Det är som att spatsera i sent 1800-tal. Helt nya stadsdelar finns också. ”Efter 1989” kallar lärarna sitt liv. Deras barn minns inte tiden före 1989, men de berättar om brödet, det byråkratiska krånglet.
Jag går ut på träpiren i Sopot – Europas längsta. Snöskimrande sanddyner, iskristaller i luften. Det grymma Östeuropa känns sannerligen avlägset.

Gdansk ockuperas av sovjetiska styrkor, Gdansks befolkning flyr, deporteras eller dödas, 1950 levde 285 000 tyska danzigbor i exil.
Svårt att fatta.

Liksom att kommunismen tvingade så många människor i så många länder på knä.

Kommunismens fall medförde frihet – ja! Men också svårigheter. Länderna hamnade på u-landsnivå, människor gick under, tvingades nu att spara pengar för barnens skolor, sjukvård och ålderdomen. Att ställa om till kapitalisttemperatur, inte så lätt som det kan verka. För på Gdansks gator – samma tiggare, i samma minusgrader, här som där – tvingade ner på knä.

Det är detta jag inte kan förstå när allt annat verkar vara på så rätt väg och både turismen och demokratin är på frammarsch i hela Östeuropa. Med vilken rätt ska människor någonsin tvingas ner på knä, frysa, svälta, dö, oavsett vad det politiska systemet kallas?

Du kanske också vill läsa…

Leka med rallybilar och blingbling

Leka med rallybilar och blingbling

Overkliga Mr. T tar över makten i USA efter en lång politisk cirkus. Kan motgången vrida världen i rätt riktning igen?

Oändliga möjligheter i en global värld

Vi måste samarbeta över gränserna i stället för spilla energi på att försöka lösa allt var för sig.

Livet går – tack och lov – vidare

Krönika, Susanna Alakoski.

”Äntligen kanske vi får en massrörelse”

Susanna Alakoski.

Hur man blir kär i ett skitord

Hur man blir kär i ett skitord

”Jag förstår plötsligt hur det går att bli kär i ett litet skitord som ty.”

Vad ska vi ha konsten till?

Vad ska vi ha konsten till?

Kultur är resor. Den förflyttar våra tankar. Vi upptäcker världen. När kulturföraktet sipprar tänker jag mig tillvaron utan konst.

Hellre dagens dikt än dagens katt

Facebook är både hemskt och underbart.

Den hårda blicken skrämmer skiten ur mig

Arbogamötet år 1435. Adel, präster, borgare och bönder. Riksdagen som ett lydigt redskap i kungens händer. Hattar och mössor. Tvåkammarsystemet. Allmän rösträtt för män 1909, tolv år senare även för kvinnor. Och slutligen 1945, gamla, sjuka, handikappade, som försörjs av fattigvården, får också rösträtt.

Social sjuka viktigare än fossiler

Kära vetenskapsradion! Jag lyssnar då och då på era program. Senast i dag, om rävar, sorkar, bandmaskhot. Mycket intressanta bildande program, tusen tack! Nu vill jag önska ett program som jag saknat länge.

Håll de kalla vindarna borta

Skräckdokumentären American Winter visar hur vanliga hyggliga familjer effektivt kvaddas ”over there”. Du blir arbetslös eller sjuk. Du genomgår en skilsmässa eller drabbas av ett dödsfall. Ett av dina barn har kanske särskilda behov. Så räcker inte pengarna, så stryps elen. 

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.