Industriarbetarnas tidning

Ändrad sjuk­försäkring imponerar inte

11 april, 2011

Skrivet av

Regeringen tar två steg tillbaka i sin sjukförsäkringsreform.
– Bara kosmetika för att gå den allmänna opinionen till mötes, säger GS vice ordförande Tommy Andersson.

I Dagens Nyheter föreslår socialförsäkringsminister Ulf Kristersson vissa förändringar i den av många kritiserade sjukförsäkringsreformen som nu har några år på nacken.

Bland annat anser han nu att folk som är för sjuka för att hamna på Arbetsförmedlingen ska kunna stanna kvar i sjukförsäkringen.

Moderaten Kristersson har utrett bristerna i Alliansens reformen sedan valet i fjol. Nu är han och de övriga regeringspartierna ense över tagen.

Det viktigaste förslaget är att möjligheterna till individuella bedömningar ska öka vid den bortre tidsgränsen.

– Det är rena leken med orden, säger Tommy Andersson (bilden).

– Detta utgick jag från att man redan gjorde. Det är väl en självklarhet att göra individuella bedömningar av sjuka?

Vidare vill Kristersson att sjuka personer även efter maxtiden 2,5 års sjukskrivning eller tidsbegränsad förtidspension kunna få fortsatt sjukförsäkring.

Regeringen vill också införa en särskild ersättning för dem som haft tidsbegränsad förtidspension eller som saknar försäkrad inkomst. Denna ersättning ska motsvara vad man får vid arbetslivsintroduktionen ALI.

– Bra att de säger att det handlar om en inkomstbortfallsförsäkring, säger Tommy Andersson.

Nytt bostadsstöd och tidigare insatta åtgärder från Försäkringskassan och arbetsförmedlingen är ett par andra åtgärder som förs fram.

Arbetsförmedlingen får också ytterligare pengar till 3 000 platser för personer med nedsatt arbetsförmåga.

– Vad är det för platser, undrar GS vice ordförande. Är det olika sorters arbetsmarknadspolitiska åtgärder eller ren förvaring?

Tommy Andersson menar att vad som behövs framöver är att människor ska känna tillit till försäkringen och att folk kan tillåtas vara sjuka utan att behöva känna oro.

– Jag tycker dessutom att man ska satsa mer resurser på Försäkringskassan för att få ner väntetiderna och dessutom se över Samhalls-verksamheten.

– Den har varit ett misslyckande.

Du kanske också vill läsa…

GS betalar kambodjaners rättshjälp

GS-facket har nu beslutat att hjälpa de säsongsanställda kambodjanska skogsarbetare som fick sin lönegaranti indragen och hamnade i tingsrätten. GS riktar samtidigt hård kritik mot de storbolag som anlitade den konkursmässiga arbetsgivaren.

”Tuff lönerörelse väntar i höst”

Tommy Andersson ”trappar ner” från förbundsordförande i Grafikerna till avtalssekreterare i det nya fackförbundet GS.Han räknar inte med någon enkel avtalsrörelse i höst. – Jag blir inte förvånad om arbetsgivarna kommer med krav på minskade löner, säger han minuterna efter det att kongressen förkunnat nedläggning av Grafiska fackförbundet. Det har den senaste tiden kommit energiska […]

Sveriges äldsta fackförbund lägger ner

Vemodigt, men spännande. Så sammanfattade Grafiska Fackförbundets ordförande känslorna inför förbundets allra sista kongress. I sitt öppningstal gick Tommy Andersson till angrepp mot både regering och högerkrafter. Grafiska Fackförbundets avslutande kongress drog i gång med fullt ös på måndagsförmiddagen. Sigge Hills orkester från Hälsingland fick fart på kongressledamöterna med ett gäng bluesiga rockabillynummer, innan det […]

Hårt arbete för att få nytt förtroende

Känslorna har fått styra mer än sakfrågorna under AMF-affären, tycker Grafikernas ordförande Tommy Andersson. Nu väntar hårt arbete för att bygga upp förtroendet för LO igen. Mediernas ensidiga fokus på Wanja Lundby-Wedins ansvar för pensionen till AMF:s förre vd Christer Elmehagen har flyttat fokus från sakfrågor till känslomässiga frågor. Det säger Tommy Andersson, ordförande för […]

”Förslaget saknade viktig del”

Även fackförbundet GS säger nej till budet från industrins medlare.– Vår stora fråga om rätten till återanställning fanns inte med alls, säger avtalssekreterare Tommy Andersson. Precis som övriga industriförbund har fackförbundet GS svarat på förslaget från industrins medlare, de opartiska ordförandena (opo), under söndagskvällen. GS säger nej av tre anledningar. Avtalsperioden på 18 månader är […]

Ett sista försök i eftermiddag

Fackförbundet GS och Pappers sätter sig i gemensamma förhandlingar med Skogsindustrierna i eftermiddag. Det är ett sista försök att lösa frågan om inhyrning innan industrins medlare går in. Fackförbundet GS har haft förhandlingar med Trä- och Möbelindustriförbundet (TMF) och Skogsindustrierna under hela helgen. Tommy Andersson, avtalssekreterare i GS, kan berätta att de har kommit långt […]

Mer flexibilitet inget för GS

Trygga anställningar och inflytande över arbetstiden blir viktiga frågor när GS går in i förhandlingar om de grafiska avtalen. Kravet på skyddad återanställningsrätt följer med, liksom utökad arbetstidsförkortning. Avtalsrörelsen är långt ifrån över. Den sista maj går avtalen för drygt 11 000 anställda inom den grafiska industrin ut. Krav och yrkanden har utväxlats mellan fackförbundet […]

Exit Grafiska Fackförbundet

Grafiska Fackförbundets sista kongress avslutades under måndagseftermiddagen. – Det här är ingen sorglig kongress, sade förbundsstyrelseledamot Stefan Granér. Grafiska Fackförbundets kongress beslutade med ett enhälligt ja att lägga ner förbundet för att gå samman med Skogs- och Träfacket. Efter beslutet tackade avgående ordförande Tommy Andersson hela förbundsstyrelsen för deras insats genom åren. Stefan Granér, ordförande […]

Inhyrning måste förhandlas

I GS bemanningslösning finns en spärr vid fem veckor. Längre än så kan inte företag, där företrädesrätt till återanställning finns, anlita bemanningsföretag utan att det godkänns av facket. Fackförbundet GS avtalssekreterare Tommy Andersson är nöjd med bemanningslösningen i avtalen med Skogsarbetsgivarna och Trä- och möbelindustriförbundet (TMF). Den arbetsgivare som har sagt upp personal på grund […]

GS utreds för diskriminering

Diskrimineringsombudsmannen, DO, ska utreda GS avdelning i Örebro. Det är fyra Uppsalabor som anmält fackförbundet för kränkande behandling. – Vi tillsätter en internutredning, säger GS vice ordförande Tommy Andersson. I övrigt vill han inte i nuläget kommentera skrivelsen förbundet fått från DO. De fyra anser att de blivit diskriminerade på grund av etnisk tillhörighet eftersom […]

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.