Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Digitalisering för framtiden är viktigt, men det är inte allt”

Peter Larsson om att grundläggande kunskaper kommer att behövas även i framtiden.

Vår. Då ska Louise Andersson ut på vägarna. Hon har lagt många timmar på att fixa till den röda Cadillacen. På den tiden när Louise fortfarande hette Bosse var mekandet i garaget en flykt från verkligheten i fel kropp. Numera mekar hon för att skapa. Foto: MAGNUS BERGSTRÖM

När Bosse blev Louise

Bosse Andersson var länge en av 
grabbarna på bilmeken i Hallsta-
hammar. En morgon kunde han inte 
fortsätta att ljuga för sig själv. Bosse 
bestämde sig. Samtidigt kom rädslan: skulle det lilla samhället acceptera 
honom som kvinna?

Louise Andersson

  • Är 50 år gammal och jobbar sedan 1984 som biltekniker på Bilia i Hallstahammar.
  • Fördelar med att vara kvinna: Det är så mycket så det är inte lätt att säga. Man är bara så glad att få vara sig själv. Jag är en lyckligare person som kvinna
  • Nackdelar: Man kan bli lite mindre betrodd. Möta fördomar om vad kvinnor kan och inte
  • Den största skillnaden: Humöret förändrades, jag blev en lugnare människa. Det kan bero både på hormonerna och att jag känner mig mer tillfreds med livet.
  • Just nu i mitt garage: En Cadillac från 1971, en Corvette från 1992, en Chevelle från 1969, en DeSoto från 1960, och en Chevy coupé från 1939. Chevyn är det stora projektet inför sommaren.

Byta kön – så går det till

  • Att vara transsexuell innebär att man upplever en könstillhörighet som är motsatt det biologiska kön man har fötts till. Ordet har alltså ingenting med sexualitet att göra. Man kan vara transsexuell och hetero-, homo- eller bisexuell, precis som alla andra.
  • Runt 60 personer i Sverige byter kön varje år. De måste vara 18 år, ogifta svenska medborgare och sterila. Lagen om sterilisering är omdebatterad.
  • Forskning har visat att psykisk ohälsa är vanlig bland transsexuella som inte har opererat sig. De flesta får ett bättre liv efter operationen, men förändringen är ofta psykiskt påfrestande och risken för självmord är fortfarande högre än bland befolkningen i övrigt
  • Den som går igenom en så kallad könskorrigering utreds under minst två år. Den som ska opereras till kvinna får ta hormonet östrogen, som får brösten att växa och kroppsbehåringen att minska, underhudsfettet att öka och gör hyn mjukare.
  • Personen ska leva i den nya könsrollen under minst ett år före operationen. Då skapas ett kvinnligt könsorgan genom att ”man vänder ut och in på det man redan har”, säger Louise. En slida skapas av penisens hud. Nerverna från ollonet görs till klitoris. Om allt funkar går det fortfarande att få orgasm.

Harald Gössing hade hunnit jobba i 20 år när Bosse Andersson klev in i verkstan. Bosse var 23 år då, redan gift och blivande far till två små barn. En snäll kille, men en som höll sig i bakgrunden. Långsmal, mustaschprydd och kortklippt. Lågmäld. Fåordig.

Och så var det något som Haralds fruga sa: ”Bosse. Nä, det stämmer inte. Det är nåt som är fel där.” Han förstod inte vad hon menade.

– Och efter en nyårshelg kom så Bosse med en massa öronringar.

Harald, nu 61, sitter inne på lagret med armarna i kors och vaggar på stolen. Han funderar över hur Gunvor kunde veta så säkert. Öronringarna var bara början. Sen: hormontabletter, läppstift, laser mot skäggväxt, hårförlängning, plockade ögonbryn, rakade ben och en mycket komplicerad plastikoperation.

Nu finns inte Bosse mer. I stället jobbar Harald med Louise. Hon som i denna stund står med blåstället på ute i verkstan i Hallstahammar. Självsäkert småpratar med kunden och byter bromsolja på en blågrå Volvo V70 T.

Man kan säga att Bosses tid tog slut. Att det var oundvikligt. Ibland kallar Louise honom för ”brorsan”. För att skilja på före och efter. ”Brorsan var ingen muntergök direkt.” ”Brorsan var en riktig tråkmåns.” Hon saknar honom inte. Har aldrig velat ha honom tillbaka. Han var en notorisk lögnhals, lurade sig själv i tjugo år.

Bosses barndom var väl okej. Idolen över alla andra: Pippi Långstrump. Stark och rödhårig. Han förstod inte sin avundsjuka på flickorna. Drömde inte om att vara flicka. Jo, kanske långt inne i hjärtat, men det var ungefär som att vilja bli ett rådjur. Lika mystiskt.

Lika omöjligt.

I tonåren förstod han att det var något konstigt med honom. Han väntade på att känslan skulle gå över, men insåg att kroppen drog iväg i fel riktning. Den motarbetade honom, fick honom att gå ner sig i en osäkerhet som bara bilarna kunde lindra. Meka. Hitta delar. Köpa vrak att fixa till. Han lade all ledig tid i garaget. Gömde och befriades från sig själv, några timmar åt gången. Hängde annars med grabbarna. Drack bärs och raggade brudar. Nitton år gammal träffade han en kvinna, blev förälskad och gifte sig. Med henne ville han glömma sin hemlöshet och leva lycklig livet ut.

Så vad hände? Minnet är lite grumligt. Endera dagen började Bosse gå i sin frus garderob. Och det märkte frun. Men stod pall. Blev inte arg. I stället drog frun iväg Bosse till Stockholm för att träffa likasinnade. Hon såg att han mådde bra av det.

Han kunde läsa i tidningarna att nuförtiden gick det att bli ett rådjur, nästan. Människor kunde få hjälp, äta hormoner och operera den kropp som inte alltid stämde med hjärnan. Han visste att sådana behandlingar var till för hans sort men tänkte att det var för sent. Så pågick livet i några år. Hon som fick namnet Louise hade en utekväll i Stockholm då och då, Bosse tog hand om vardagen i Hallstahammar. Han åkte, klädde om, hon levde upp, reste hem, klädde av sig och sjönk. Lite djupare för varje gång.

Och en morgon kom inte Bosse ur sängen. Han gick sönder av att vakna upp till verkligheten och kunde inte få bitarna att fästa en gång till.

”Det kanske bara är att inse att du måste göra det här fullt ut.”

Så sa hon ungefär, hans fru. Och han insåg, och hon hjälpte honom att slåss mot vårdapparaten i två år. Sedan lämnade hon honom. Han stod ensam kvar med växande bröst och krossat hjärta.

Louise stängde dörren till deras gemensamma hus och liv en vårdag i april. När hon flyttade in i den lilla lägenheten några hundra meter från jobbet var hon rädd. En del av vännerna hade redan dragit sig undan, oförstående.

Hon var livrädd för ensamheten. För att så många inte skulle acceptera henne att hon måste flytta ännu längre, till Stockholm som de flesta transsexuella tvangs göra, för att inte barnen skulle fara illa. Barnen var viktigast. Om de blev lidande måste hon lämna stan.

”Det gör inget, du är min pappa i alla fall”, hade dottern sagt, men vem kunde veta vad andra sa till dem? De kom varannan helg. Flyttade hon skulle de inte ses lika ofta, och hon måste sluta på jobbet där hon trivdes så bra.

Visst hade de väl alla varit lite spända inför den där julfesten. Hon hade berättat att hon skulle klä om, komma dit som sig själv. Alla var beredda, utom en, berättar säljchefen Hasse Karlsson. På den tiden var han verkmästare.

– Hon kom och hon såg nästan för kvinnlig ut, tyckte vi. Röd klänning, urringat, mycket smink, högklackat. Hade hon peruk, jag minns inte. Så var det en kille som inte jobbade i våra lokaler som skulle vara med på festen. Och han blev lite chockad.

– Alla bara nickade, men så fick jag syn på honom, säger Louise. Hans ögon var som tallrikar. ”Visst fanken, han vet ju inget.” Och sen när han hämtat sig lite kom han fram. ”Duee …Vad skulle jag säga, har du hållt på länge med det här?”

Ute på lagret vaggar Harald på sin stol.

– Ja, jag kommer ihåg att cheferna frågade ”hur vi tog det” på golvet. Jag undrade hur de ”tog det”. Om cheferna tänkt efter lite hade de kunnat ta det så här: ”I Hallsta har vi Sveriges bästa bilmekaniker – och hon är kvinna”, nånting sånt. Men vadå, vi hade jobbat länge ihop. Det kanske hade blivit en annan grej om hon varit nyanställd. Men det är faktiskt ingen skillnad, hon är samma skrot och korn.

Ledningen diskuterade om Louise skulle gömmas någonstans för att inte störa kunderna.

”Ska vi gå på utseendet när vi bestämmer vilka som får ha kundkontakt tror jag att vi får problem med flera”, sa hon då.

Harald minns också när allt var klart – hur känslig hon var i början. Han kunde gå i verkstan och ropa ”kom hit killar”, och då satt hon kvar och surade i ett hörn.

– Jag menade inget illa mä’t, alltså, jag menade ju henne med.

Kanske var det inte konstigt att Louise var lättstött som tunt porslin. Hon proppade i sig kvinnohormoner och skickades tillbaka i tiden, in i en andra känslosam pubertet.

År 2002 hade hon enligt reglerna levt som kvinna i ett år, och slutligen fått tillståndet. Vaknat upp efter att legat sövd i sex timmar på ett operationsbord på Karolinska. Undrat om det verkligen var sant och insett att ingreppet var gjort.

Hon kände en brusande lycka, inte bara utsänd av bedövningsmedlen som rann in i kroppen från en droppställning vid sängens huvudända, utan också över att vara färdig, hel.

Hon läkte ihop, levde ut i klänningar, spetsar och högklackat. Allt var bra. Om det inte varit för den tomhet som trängde sig på, den som kan drabba dem som har turen att få uppfylla sin högsta önskan: Vad ska jag drömma om nu?

En Stefan från Tornedalen kanske. Ett gult hus på landet. En Chevrolet –39 coupé i garaget att fixa om till en hot rod innan sommaren kommer.

Någon sa till Louise att hon måste sluta med bilar nu när hon fått sin nya kropp. Meka var inget för kvinnor. Hon tänkte ett tag att det kanske stämde. Försökte fundera ut nya intressen. Sen insåg hon att hon gillade att meka. Men hon ville göra det på ett nytt sätt; inte för att fly undan, mer för att skapa.

Huset har flera garage, hon köpte det tillsammans med Stefan för några år sedan. Han fanns på internet. Undrade allmänt och frustrerat: ”Finns det inga biltokiga kvinnor här i världen?” ”Jo.” Vid tredje telefonsamtalet berättade hon om könsbytet.

”Du har din bakgrund. Jag har min”, sa Stefan efter en stunds fundering. ”Det där bryr jag mig inte om.”

Alla tänker inte som Stefan. Ibland träffar de folk som känner igen Bosse och säger elaka saker till Louise.

– Jag har väl dragit en och annan efter golvet, konstaterar Stefan när vi träffas i en paus från lyftkranen som är hans jobb.

– Fast Louise är rätt bra på att bita ifrån själv, så det är inte ofta det behövs.

– Alltså, Louise är en kvinna jag har träffat.Och hon är som vilket fruntimmer som helst.

I verkstaden i Hallstahammar är Louise klar med att serva den blågrå Volvon. Kunden är nöjd. Hon har åkt hela vägen från Stockholm för hon litar inte på mekarna där.

– Hos Louise blir allt riktigt gjort, säger hon.

Stamkunderna är bra. En del andra (”karlar”) kan komma in när hon är ensam i lokalen och fråga var alla mekaniker håller hus. Sånt hände aldrig Bosse. Överhuvudtaget sorteras hon snabbare in bland de okunniga nuförtiden.

Hon har funnit sig sittande i baren på motorkryssningar, snällt lyssnat när männen skryter över sina bilar och i rätt stund ställt frågan som avslöjar överdrifterna. Vissa blir sura. Andra förtjusta. En blev så till sig över hennes motorkunskap att han hängde efter henne i månader med kärleksbetygelser, trots att hon försökte förklara att hon inte var intresserad. Den killen fick så småningom höra talas om Louises historia. Blev han arg? ”Nej, oxtokig!” En sån måste man retas lite med, förklarar Louise, hon hälsar alltid förtjusande om de ses på en bilträff.

Tio år har passerat sedan Bosses tid oundvikligen måste ta slut. Gamla kunder kan fortfarande säga fel, men nu har hon högre tolerans.

Andra vill inte ha med henne att göra. Hon vet att hon är en omtalad person, inte bara i Hallsta, utan inom hela Biliakoncernen.

Men en del av de vänner som tog avstånd har börjat komma tillbaka. De är välkomna, säger hon. ”Det var inte så lätt för dem heller.” Och att det snackas. Den som har bestämt sig för att sluta ljuga kan inte bry sig om sånt. Louise har blivit som Bosses barndomsidol på de här tio åren: stark. Rödhårig med för den delen.

Inne på lagret berättar Harald att hans eget minne av den osäkre yngling som klev in på verkstan 1984 är rätt urblekt vid det här laget. Det enda som finns kvar är en viss försiktighet.

– Nu brukar jag säga ”gomorron flickor och pojkar!”, när jag kommer. Hälsa på Louise först, alltså. Eller så säger jag bara ”gomorron!”. Och det är enda gången på dagen jag tänker på det.

Läs mer: Reportage


at@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Coronakrisen

Jesper Johansson är tjugosex år och har varit huvudskyddsombud i mer än två år. Foto: Åke Ericson

Sätter stopp för smittan

Nya risker.Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

På vissa arbetsplatser har de anställda eget gym, andra egen bagarstuga. På bruket i Husum har man både och. Foto: Lina Larsson

”Kul att göra något tillsammans”

BRÖDFÖDA.På pappersbruket i Husum kan de anställda baka tunnbröd om de vill. En gammal bagarstuga står öppen för dem året om.

Ångesten tog över Tommys liv

LEVA MED DIAGNOSMänniskor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren Tommy Jeansson alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.

1

Tryggare med jobb hos bolagen

TRENDBROTT.Länge har många maskinförare varit anställda av entreprenörer som kör för skogsbolagen. Nu startar bolagen återigen egna maskinlag. 

Skiftschemat delar Grycksbo

Avtal 2020Nattarbete är tufft och tär på sömnen. Därför vill Pappers avdelning i Grycksbo dra ner på arbetstiden och ändra på skiftschemat. Men alla medlemmar tycker inte att det är en bra idé.

1

Läderindustrin i Bangladesh

Miljökata­strofen som flyttade

REPORTAGELädergarverierna i Bangladesh blev ökända för att ha förorenat en flod och en stadsdel. Staten tvingade dem att flytta från huvud­staden Dhaka. Nu förgiftas ytterligare en flod.

1

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Mitt i miljökatastrofen finns en strimma av hopp. Tulin Hossain drömmer om att skapa världens miljö­vänligaste garveri i sin hemby, med maskiner från svenska Bölebyn.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Bortstädad: Mannen som försvann

BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Äntligen! Nu öppnar sågen på Seskarö igen

För tolv år sedan lades sågen ner. Men Seskaröborna gav aldrig upp. Tillsammans har de kämpat för att väcka den till liv igen.

Med satiren som livsstil

EWK-vinnareKarin Sunvisson är grundli­g i sitt arbete. I Stockholm kan hon inte bo. Det är för dyrt. Hon har valt en livsstil som ger henne frihete­n att låta bilderna ta den tid de behöver.

Susanna Alakoski. Foto: Lisa Arfwidson

Mormors liv i bomullsfabriken

KVINNORNA I FOKUSFörfattaren Susanna Alakoski visste att hennes mormors liv var en stor, oberättad historia. Ändå tog det henne flera decennier att skriva om de tusentals kvinnor som arbetade i bomullsfabriken.

Pappersfeber

Inifrån Swedpapers fabrik.

Swedpaper rider på klimatvågen

Fler ratar plastSuget efter papper är enormt. Särskilt när allt fler företag nu väljer förnyelsebart material i stället för miljöfarlig plast i sina produkter. På Swedpaper i Gävle råder rena rama guldfebern.

Modellbyggen på bord

En framtid byggd av skräp

SteampunkHemma i enplansvillan i Falun föreställer sig pappersarbetaren Magnus Johansson en värld där industrialismen aldrig ägde rum. Hans många modellbyggen löser upp gränsen mellan historia och framtid.

Återväxten i industrin

Tommy Ölund och Johan Östman

Ont om tid när nya pappersarbetare ska läras upp

ÅterväxtHusum anställer och lär upp nya. Men fack och anställda är kritiska till på vilket sätt det görs. ”Ledningen verkar ta lite lättvindigt på den tid som det tar”, säger operatören Johan Östman.

I en enkel maskinverkstad i Ulvsunda i västra Stockholm tillverkar Pheenix Alpha vinylpressar. Foto: Adam Daver

Ny snurr på vinylskivan

Älskade plattaDen var dödförklarad för bara lite drygt 10 år sedan, men sedan har försäljningen av vinylskivor exploderat. DA:s Ricardo Burrows har skrivit och läst in ett reportage om diskjockeys, kultförklarade skivbutiker och vinylpressfabrikanter.

1

ljudbok

Med en bok i örat i 30 år

LjudböckerPå Woolpower i Östersund är ljudböcker inget nytt – här har sömmerskorna lyssnat på böcker under arbetstid sedan kassettbandens era. Du kan förstås också lyssna på reportaget här.

Rullarna med etiketter som ska lyftas ur maskinen och packas i kartonger väger 14 kilo. Det låter inte så tungt – men 60 rullar på en dag blir 840 kilo. Foto: Anna Sigge

Ett lyft för Stefans rygg

ReportageI vintras trodde Stefan Svensson att det var kört med jobbet på Boxon etikettryckeri i Borås. Ryggen var trasig efter alla år på industrigolvet. Men arbetsgivaren ville annat.

poäng och nya världar ska ge arbetslust.

Skutskär blir till tv-spel

GamificationBruket i Skutskär har byggt upp en dataspelsvärld av sin arbetsplats, tanken är att göra jobbet mer lockande för unga. Med spelen får operatören bättre överblick, och beröm när läckan är tätad. Lyckas försöket kan det spridas till andra fabriker inom Stora Enso.

"Det går inte att beskriva ruset jag känner.” säger Angelica Larsson. Foto: David Lundmark

Kärleken till stora motorer

LYSSNA PÅ DAAngelica Larsson har farten i blodet, från barndomens raggarträffar och biltävlingar. Nu tävlar hon själv i dragracing i bilar som gör 400 meter på nio sekunder och som servas av pappa Lollo. Läs eller lyssna på reportaget om den motorfrälsta familjen från Mora.

Välkommen in till neonmuseet. Foto: Linn Bergbrant

Följ med till Londons neontempel

SKYLTMAKAREFamiljen Bracey har varit neonets mästare i flera generationer, deras färgglada skyltar finns i butiker över hela världen och har använts i modereportage och storfilmer. Läs eller lyssna till reportaget om det självlysande museet i London.

Ellinor Johansson och Sebastian Sedell följer med sin produkt hela vägen längs med banan. Foto: Ylva Bergman

Ökad vinst och ­minskad värk

ROTATIONMeritor har vässat sig till lönsam världsklass genom att effektivisera monteringen av hjulaxlar. Ständig förändring tryggar jobben – men flera anställda klagar på den ökande stressen.

Paul Hansen har arbetat på olika lager i över 20 år. Han trivs på Förlagssystem: ”Det flyter på ganska bra, inga problem.” Foto: David Lundmark

Så lyftes stämningen på boklagret

ARBETSMILJÖTrakasserier, orättvisa arbetsledare, en känsla av att vara utbytbar – stämningen på Förlagssystem var usel. Efter ett omfattande förändringsarbete är situationen mycket bättre, en viktig orsak är minskad inhyrning.

”Jag var såld direkt” Carol Dahlberg ställer sina steelpans i rätt ordning inför en repetition med Panoply Steelband. Efter att en provapåkväll är hon helt såld på instrumentet och den västindiska musiken. Foto: David Lundmark

Carol är såld på slagverk

BAS PÅ FRITIDENOnsdagarna är heliga för Scaniamontören Carol Dahlberg. Då ställer hon upp sina basoljefat för repetition med The Panoply Steelband, vars västindiska rytmer omfamnar såväl Rihanna som Ack värmeland, du sköna.

Framtidslandet

Uppdrag: Rädda bygden!

ReportageAck Värmeland, du sköra. Nedlagda butiker, stängda bankkontor och ingen som tar över småföretagen när ägarna pensioneras. I Värmland har folkrörelserna bestämt sig för att vända den negativa trenden.

6

En annorlunda pappersarbetare

KnivskarpHennes verktyg är bland annat skalpell, tång och limpistol. I papper viker hon till elefanter, krukväxter - och till med sig själv. Möt konstnären Fideli Sundqvist, och se DA:s film där hon visar hur du själv kan skapa ett löv.

”Drömmen är ett eget plan”

Fastspänd i en leksak av plast en halv kilometer upp i luften med en surrande propeller framför ansiktet. Exakt där finner pappersarbetaren Rejhan Fejzovic lugnet och njutningen.

Svingar klot efter jobbet

När barnen bodde hemma fanns varken tid eller pengar. Men så fick Elisabeth Ringqvist jobb inom industrin, barnen flyttade ut och hon köpte klot och skor igen. Nu spelar hon i klubb och den 21 maj är det hennes tur i bowling-SM för metallare.

Gäddfiske och pissväder

FiskeMontören Conny Lekmyr älskar att fiska, men avskyr fisk. DA följde honom på jakt efter gäddan, den "svenska sötvattenskrokodilen". Det är lugnt och varmt - "svenneväder", fnyser Conny.

Att vara ung på jobbet

Reportage"När det snackas politik på rasterna, märks det helt klart att man är yngst", säger 25-årige Pierre Kronberg på Holmen Hallstavik.

Carina Johansson granskar utlåningen. Foto: David Lundmark

När kommer Zlatan tillbaka?

EGET BIBLIOTEKSå fick eldsjälen Carina Johansson fart på läsningen på Nobia i Tidaholm.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.