Industriarbetarnas tidning

DA-krönikör får Karl Gerhard-stipendiet

26 oktober, 2011

Skrivet av

Dagens Arbetes krönikör Carl-Einar Häckner blir årets Karl Gerhard-stipendiat.
– Fantasiskt kul, jag är jättestolt.

Priset delas ut i samarbete mellan Karl Gerhardsällskapet och SKAP (Föreningen svenska kompositörer av populärmusik) och är på 40 000 kronor.

I motivering heter det bland annat att ”Häckner ser sin publik och låter publiken genomskåda honom. Därför berör han oss och lockar till skratt med en tår i ögonvrån”, vilket är helt i Karl Gerhards anda.

Carl-Einar Häckner, som är bosatt i Berlin, är för tillfället i hemstaden Göteborg med föreställningen ”Swedish Meatballs med lingon” på Teater Aftonstjärnan.

Han menar att det ligger mycket jobb bakom det skenbart enkla och att det är kul att nu uppmärksammas av etablissemanget.

– Jag tar tempen på samtiden varje gång jag gör en ny föreställning, säger han.

Carl-Einar är med sina 42 år den yngste stipendiaten sedan priset började delas ut 1993.

De första pristagarna var På Håret-gänget. Sedan dess har bland andra Povel Ramel, Ulla Skoog, Robban Broberg, Magnus Uggla och Sissela Kyle/Calle Norlén fått priset.

I fjol prisades Galenskaparnas Claes Ericsson och i år alltså ännu en göteborgare.

Priset delas ut vid en ceremoni i Stockholm nu på söndag den 30 oktober.

Karl Gerhard (Karl Emil Georg Johnson 1891-1964) var svensk revykung med starkt politiskt engagemang särskilt riktat mot nazismen.

Hans ”Den ökända hästen från Troja” vållade under den tyska ockupationen av Danmark och Norge stora protester från Tyskland. I Sverige förbjöds han att framföra sången efter ingripande av statsminister Per Albin Hansson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen