Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vi är lika i mycket, jag och jag på nätet

11 januari, 2022

Skrivet av

Krönika Min nya vän på internet är precis som jag. Precis som jag, skriver Carl-Einar Häckner.

Carl-Einar Häckner är trollkarl och artist.

De har kapat min identitet på internet och startat olika såna där Instagram-konton. Det är inte jag som är mig, som de utger sig för att vara.

Nu är det så att en av de kapade identiteterna, som inte är jag som de utger sig för att vara, ville bli vän med mig.
Jag tyckte det var jobbigt. Jag har varit lite trevande sista halvåret. Hela världen har haft dåligt självförtroende.

Tyckte det var svårt. Visste inte om jag ville bli vän med mig själv. Vill jag bli vän med Carl-Einar Häckner? Det är ju ändå jag som frågar, så jag borde ju veta vad jag tycker om mig själv.

Jag har känt mig utanför ett tag. Frågade hur han fick tag på mig?
”Internet”, svarade han.

Vi började skriva till varandra. Jag och mig själv. Det var ganska intressant det han skrev. Han undrade lite om livet, det här med kärleken och relationer, livet i stort, hur det ska gå och hur det ska bli i framtiden.

Jag tyckte synd om killen. Jag måste hjälpa honom. Jag försökte komma med positiva råd om att ta dan som den kommer. Fånga nuet. Carpe Diem och inte tänka mer än i dag och planera möjligtvis vad som ska hända i morgon.
Det räcker, för vad som helst kan hända.

Då sa han att en sten kan falla ner från skyn på en när man är ute och går. Fattade inte vad jag menade när han skrev så.

Eller ett hus som du går in i kan plötsligt implodera. Det är oerhört långsökt. I Sverige åtminstone. Sen skrev han: Himlen kan trilla ner. Eller att en stor tjock kedja hamnar runt halsen på dig när du är ute och går.

Då tyckte jag ännu mer synd om honom. Så jag tryckte ja på den där ”bekräfta-knappen”. Nu följer vi varann. Vi har börjat skriva till varann ännu mer och lärt känna varann bättre.

Vi har jättemycket gemensamt.

Han berättade att han brukar åka till Berlin. Det gör jag med. Han berättade att han brukar ta en espresso på Oderbergerstrasse. Det gör jag med. Han berättade att han brukar gå till Dussmann, ett musikvaruhus på Friedrichstrasse, som har allt du behöver i notväg, böcker och musik.

Dit går jag jämt.

Det mest underliga sammanträffandet var att han brukar gå på Sauna i Berlin. Blandat manligt, kvinnligt. Jättestort med tretton saunor och restaurang. Det gör jag med. Jag brukar också gå dit!

Har aldrig sett honom där.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.