Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Min mamma är en superkraft

26 september, 2022

Skrivet av

Krönika Min och mammas kärlek sträcker sig hela vägen till jävlarna på Handelsbanken, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.

Carl-Einar Häckner är trollkarl och artist.

Det är trettio år sedan jag skrev min första krönika för Metallarbetaren. Som sen blev tidningen Dagens Arbete. Du som läser är en del av sammanhanget. Orden ur tomma intet blir något mer än det som står.
Ur inget kommer allt. Vad har hänt med mig under den här tiden? Vem är jag nu?

Jag är mer bitter, sur, tråkig, rädd och orolig, men samtidigt lyssnar jag bättre, njuter mer och tycker om och förstår mig själv bättre och är inte lika stressad och kan vänta på min tur.
Sen går jag all in.

Som jag gör när jag och mamma rusar in på Handelsbanken för att vi ska aktivera hennes
bankomatkort.

Ungefär lika livsviktigt som det är för henne, var det när jag och mamma gick till dagis när jag var sex år och visade upp äkta tårar, för jag ville stanna ett år till innan jag skulle byta till fritids. Jag minns det än.

Jag fick gå kvar. Mogna i min egen takt.

Together through life. Me and my mother. Hon är en superkraft.

Jag vägrar alltid att berätta hur gamla mina föräldrar är. Det är inte viktigt. För mig är de tidlösa i min kärlek till vad vi har kemiskt, andligt, kroppsligt i minnen med respekt för allt som är, i det vi har tillsammans.

Vi har en osynligt spunnen tråd mellan oss, som håller ihop vår berättelse mellan då och nu, där självförtroende, längtan och kärlek balanserar över Hajtandsdalen och jävlarna på Handelsbanken. Vilket innebär att jag hjälper mamma med vissa existensiella överlevnadsfrågor som då till exempel det här med hennes nya bankomatkort.

Maskinen åt upp det gamla, när hon missade lite på koden. Kan vem som helst göra. Inget konstigt. Hon fick ett nytt kort.

Det måste aktiveras. Där börjar problemen om man är utanför och lite av en outsider i samhället. Mamma är utanför. Hon har ingen mobiltelefon, epost-adress eller bank-id.

”Hur kan Handelsbanken ta semester i 15 dar,” undrar hon.

Det kan inte stämma tänker jag.

Nu måste vi aktivera hennes nya bankomatkort. Hur gör man? Frågar jag. Som har allt.

”Man måste ladda ner en app …”, säger mamma. Hon har precis lärt sig det ordet. ”App!”

Mamma gillar inte att behöva be mig om hjälp. Ska inte behövas.

En gång barn alltid barn.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.