Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Det jobbiga med bra tv

10 maj, 2021

Skrivet av

Krönika Varför tittar jag på när familjer går sönder? Måste ju se hur det går.

Carl-Einar Häckner är trollkarl och artist.

Ännu en dag i pandemin. Tittar ut genom fönstret på landet. Det är snöstorm och vi är i april. Försökte ringa en poet som jag känner.

Han svarade på sin telefon­svarare att han försöker att inte ­använda sin telefon.
Jag tyckte det var poetiskt.

Jag lämnade inget meddelande ­efter ett sånt bra svar. Då är det som det inte ens har hänt. Vi hörs i ett annat liv.

När jag inte är på landet är jag i stan. Då sitter jag i tv-soffan emellanåt och funderar över vad jag ser på. Vissa program har som bärande element i sin programidé att ta fram något riktigt dåligt ur oss människor. Kronofogden knackar på är ett sånt program. Varför ser jag på det? Mår jag bra av att se andra må dåligt?

Det är programmets idé. Synd om deltagarna. Dom har inte råd att betala hyran när kronofogdarna kommer på besök.

Jag undrar varför offren ställer upp på att vara med? Får dom betalt? Det är ­totala tragedier som filmas. Människor som bråkar och familjer som går sönder. Det är jobbigt att se på. Ibland överraskar mitt eget skrik mig själv, när det blir för ovärdigt.

Med jämna mellanrum kommer en närbild på en av fogdarna. Han undrar samma sak varje gång. Hur någon kan bo så som dom gör? Bland pappkartonger och gamla använda barnblöjor, huller om buller bland kläder och med stopp i handfatet av något som luktar vämjeligt.

Vi får inte reda på mer innan det är ­reklamavbrott. Antagligen är det bajs från ett småbarn som orsakat stoppet. Eller husdjursspillning.

”Det är bra tv.”

Varför tittar jag på det? Vad är det fel på mig?

Jag sitter kvar i soffan i reklam­avbrottet och zappar oroligt mellan ­kanalerna och snabbt tillbaka för att jag vill veta hur det går.

Kunde spela piano i stället eller öva på mitt korttrick. Vad som helst.

Känner mig skyldig inför mig själv. Det är slöseri med tid. Det är som på zoo. Tycker synd om djuren. Får ont i huvudet.

Måste se hur det går. ”Det är bra tv.”

Barn som gråter i tävlingsprogram när deras föräldrar tävlar är också bra tv. Det känns lite magstarkt att offra sitt barns integritet. Undrar om barnen ångrar sig sen ­senare i livet?

Det är väl bara jag som undrar. Kanske hade jag frågat poeten om det. Om han svarat.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.