Industriarbetarnas tidning

7 rysliga pocketar till lata dagar

27 juni, 2012

Den som inte vill flytta sig från stranden i sommar kan med dessa pocketdeckares hjälp ta sig till Sydafrika, Australien, Island, Kanada eller den idylliska engelska landsbygden. Och för den som tröttnar på sommarvädret utspelas två av deckarna i värsta vintermiljö.

Utan ett ord
Linwood Barclay 
(Pocketförlaget)

En tonårsflicka vaknar efter ett gräl upp till ett tomt hem. Hennes mamma, pappa och bror har försvunnit. Vi får sedan möta henne i vuxen ålder när underliga saker börjar hända henne igen, och hon upplever hot mot sin egen familj. En riktig bladvändare att ta med till kompisarnas sommarstuga för att efter färdigläsning lämna kvar. Historien är egentligen helt osannolik och konstruktionen lyser igenom. Men som sällskap i en solstol är den inte alls dum.

JANNA AYRES

Dödsmässa
Reginald Hill 
(Månpocket)

Sorgligt nog den näst sista boken av Reginald Hill, som dog i januari. ”Skit”, sade Andy Dalziel när telefonen ringde. Så börjar berättelsen som utspelar sig under en enda dag. En försvunnen polis har kommit tillbaka – kanske. Hans fru (eller änka) är den som ringer det där telefonsamtalet klockan 8.10 en söndagsmorgon. Reginald Hill sveper med polisduon Dalziel och Pascoe i ett händelseförlopp som har sin grund i det förflutna. En författare som ser till att läsaren glömmer tid och rum. En författare som slutade på topp.

GUNILLA ERICSON

Änglarösten
Arnaldur Indridason
(Norstedts)

Det är dagarna före jul i ett snöfritt Island. Brottsplatsen: Reykjaviks näst största lyxhotell. Ett sjaskigt mord utfört av sjaskiga gärningsmän. Även poliserna är grå och dystra. Det mest exotiska är deltagarnas namn, Erlendur, Gudlaugur, Sigurdur, Ösp … Men spännande och med en oväntad upplösning på slutet.

HARALD GATU

Midvinterblod
Mons Kallentoft
(Pocketförlaget)

Spännande till sista sidan. Det sammanfattar Kallentofts första del om kriminalinspektör Malin Fors vid Linköpingspolisen. Det råder vargavinter och på Östgötaslätten hittas en man hängd i ett träd. Är det ett människooffer i ett asablot, eller finns det helt andra motiv till detta grymma dåd? För att hitta sanningen måste Fors och hennes kolleger gräva sig bakåt i historien. Det är svårt att lägga ifrån sig den här boken, både på grund av den spännande mordhistorien, och Malin Fors privata liv tillsammans med dottern, ex-maken, och det lite komplicerade förhållandet till lokaltidningens stjärnreporter.

MARLENE HENRIKSSON

Stum sitter guden
Anna Jansson 
(Månpocket)

En man hittas mördad, hängande i ett träd, med döda djur dinglande runt omkring. Denna första berättelse om kriminalinspektör Maria Wern öppnar starkt och håller hela vägen. Resultatet har blivit en serie på hittills tolv Wern-deckare varav några dessutom gått som serie i TV4. Jansson har komponerat en bra intrig och lyckas balansera skildringen av hur Wern försöker kombinera hängivet polisarbete med bekymren för barnpassning, julstök, beskäftig svärmor och sorglös äkta make.

LENNART LUND

Tretton timmar
Deon Meyer
(Månpocket)

Det är nutidens Johannesburg och en amerikansk turist mördas. Hennes vän Rachel är på språng, jagad av okända män. Under tretton timmar får vi följa jakten, männens jakt på Rachel, polisens jakt på männen och Rachels flykt från dem alla. Under tiden utreds ännu ett mord. Tiden är knapp och tempot högt. Deon Meyer lyckas med konsten att hålla spänningen uppe trots realtiden. Samtidigt som utredningarna följs får vi också en inblick i problemen med Sydafrikas samhällsklyftor. Det är spänning på hög nivå.

MALIN TIMAN

Fladdermusmannen
Jo Nesbø
(Pocketförlaget)

Det här är Jo Nesbøs debutroman, och den första i den omåttligt populära serien om den charmige och bufflige Harry Hole, som åker världen över för att lösa brott på sitt alldeles egna sätt. Här får vi följa med Harry till Australien och Sydneys undre värld där kontrasterna till hans Norge blir påtagliga, och läsaren får förutom en fängslande berättelse, vackra miljöskildringar och historiska perspektiv. Nesbø har en humoristisk och lättsam stil som är smått beroendeframkallande, en bokskatt för den som uppskattar kriminalromaner. Läs och njut!

JOSEFIN SKOGETUN

Du kanske också vill läsa…

Nya vinklar på Palme och Sträng

Nya vinklar på Palme och Sträng

När Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Men Palme, tillsammans med Gunnar Sträng, var med och skapade välfärdslandet Sverige. Journalisten Lennart Lund tipsar om böcker som ger nya perspektiv på dem båda.

Litterär pandemi för karantänsoffan

Litterär pandemi för karantänsoffan

I tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Deckarklassiker i nya kläder

Deckarklassiker i nya kläder

Omvärlden förändras, deckargåtan består. De riktigt bra kriminalhistorierna kan leva långt efter författarens död. DA:s deckarexpert Lennart Lund dyker ner i floden av nyutgivna klassiker.

En eldig svensk historia

En eldig svensk historia

Vedspisar och pinnstolar. De fanns där i stugorna, till synes självklara inslag bland trasmattor och kopparkittlar. Ingen har berättat deras historia – förrän nu.

Julens bästa kulturklappar

Julens bästa kulturklappar

Sällskapsspel, böcker, tid – eller ett gåvokort för fem fotbollslag i Kenya. Kolla in våra förslag till under-granen-presenter som inte kostar skjortan.

Höjden av återhämtning

Höjden av återhämtning

Tidspress och höga krav – ibland går det bara inte längre. Anne-Marie Höglund berättar om hur naturen hjälpte henne att läka, och tipsar om böcker och en film för sönderstressade själar.

Hitta vägen till mästerverken

Hitta vägen till mästerverken

Att läsa en klassiker – låter det tungt? Det behöver det inte vara. DA guidar dig till mästerverken som varken är tjocka eller svåra.

Pocketsommar

Pocketsommar

Sommar, äntligen tid att läsa! Redaktionen tipsar dig om 16 böcker till semestern.

Holmes, Poirot, Bond – och Lisbeth Salander

Holmes, Poirot, Bond – och Lisbeth Salander

Den fjärde delen i den hyllade Millenniumserien har skapat mediehysteri över hela världen.DA:s Lennart Lund visar att det är ett gammalt trick att återuppliva gamla hjältar, även om författaren är död.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?