Industriarbetarnas tidning

Roger fick tillbaka hörseln

28 maj, 2013

Skrivet av Charlotte Schröder

Efter 35 år i smidesbranschen hade Roger Mattsson lärt sig att leva med tinnitus och dålig hörsel. Men till slut fick han nog och skaffade sig en modern hörapparat – ”osynlig” och WiFi-anpassad – och gick från snudd på döv till normalhörande.

Hjälpen varierar i olika landsting

  • Cirka 1,3 miljoner svenskar har hörselproblem. Över hälften av dessa är yrkesverksamma och under 65 år. Ungefär 367 000 bär hörapparat men dubbelt så många beräknas behöva det.
  • Man brukar skilja mellan barndomshörselskadade; de som är födda med hörselskador eller som ådragit sig dem som barn, och vuxenhörselskadade.
  • Hörselskador i vuxen ålder kan ha flera orsaker. Buller, sjukdomar och olyckor hör till de vanligaste. Hörseln försämras också med åldern för alla människor. 
  • Enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL) är alla landsting skyldiga att erbjuda rehabilitering vid hörselskador. I de flesta landsting krävs remis-s från primärvården (vårdcentral eller företags-hälsovård) eller en privat öronläkare för att bli undersökt inom Hörselvården.
  • I Skåne, Stockholm och Uppsala finns modellen ”Fritt Val”, en lösning med privata kliniker för att få hjälp med hörapparater. I vissa landsting är hörapparaterna gratis, i andra måste patienten själv vara med och betala.
  • Utbudet på hjälp för hörselskadade varierar i landet. Kötiderna varierar från ett par veckor till flera månader. I landsting som har ”Fritt Val” har köerna kunnat minskas.

”Va?

Vad sa du? Kan du ta det där igen?” Den som har nedsatt hörsel frågar om – igen och igen – varje dag år ut och år in. En aldrig sinande källa till irritation, inte minst för omgivningen. Flera undersökningar visar att människor som lider av försämrad hörsel drar sig i det längsta för att söka hjälp för sitt handikapp. Enligt en studie från Hörselskadades Riksförbund tar det ungefär tio år från att en hörselskada upptäcks tills individen gör något åt sin situation. I Roger Mattssons fall skulle det ta över 30 år innan han kom sig för att göra något åt hörselproblemen.

– Jag började jobba tidigt. Jag var skoltrött och fick något som kallades anpassad skolgång och blev lärling på en smidesverkstad redan när jag var 13 år. När jag var 15 började problemen med hörseln och sedan dröjde det inte länge förrän jag fick tinnitus. Du vet, jag blev upplärd av den äldre generationen smeder – de som aldrig använde hörselskydd.

Efter decennier av ”omfrågande” kom Roger, i dag fyllda 49 år, till vägs ände. Han fick helt enkelt nog.

– Man blir isolerad när man inte hör ordentligt. Jag kunde inte kommunicera med folk om det var fler än två personer i samma rum. Att vara med på möten eller gå på krogen funkade inte. Och min familj hade tröttnat på mig sedan länge. De var vana vid att jag svarade konstigt på allt de frågade.

Egentligen borde nedsatt hörsel kunna likställas med nedsatt syn, men medan glasögon är ett helt accepterat hjälpmedel upplevs hörhjälpmedel fortfarande som pinsamt av många. Dessutom florerar föreställningen om att hörapparater är stora, skrymmande och illa fungerande.

– Det snackas väldigt lite om dålig hörsel i vårt samhälle. Folk vet helt enkelt inte hur vanligt det är, och de vet inte heller att det finns moderna hjälpmedel, säger Roger som numera driver ett smidesföretag tillsammans med sin bror och mest befinner sig på kontoret och inte i verkstaden.

– Jag var ung när jag började höra dåligt. Det var fåfänga som fick mig att strunta i problemet. Inte ville jag gå omkring med sladdar och stora hudfärgade plastprylar i öronen. För det var så jag trodde att hörapparater såg ut.

När Roger för ett år sedan bestämde sig för att kolla upp hörselhjälpmedel gjorde han det på egen hand. Han gick inte till doktorn utan satte sig vid datorn och började googla.

Roger upptäckte då att det inte bara är datorer och mobiltelefoner som har utvecklats explosionsartat de senaste decennierna. Så har även tekniken som ligger till grund för hörselhjälpmedel. Moderna hörapparater är inte bara små utan har också förfinats vad gäller funktionen. Stärkt av detta tog han sig till en audiolog som snabbt kunde konstatera att han borde haft hörapparat för länge sedan.

Roger vände sig till en privat hörselklinik för att få hjälp eftersom han ville vara säker på att få det allra senaste – tekniknörd som han är.

Han betalade ungefär 22 000 kronor för undersökningarna och den nya hörapparaten, vilket han tycker är helt överkomligt för att ha fått en dimension till i sitt liv. Även om han inser att han är lyckligt lottad som har råd att göra ett sådant val.

Den hörapparat som Roger valde är inte bara diskret utan har också ett bullerhanterings- och talbevarande system som innebär att störande biljud kan minimeras. Sådana ljud som kan uppstå i äldre hörapparater när bäraren befinner sig i bullriga miljöer. Hörapparaten är också WiFi-anpassad vilket gör att den trådlöst kan kopplas samman med tv, radio och dator. I dag kan Roger se på tv med familjen igen, utan att hans sambo och döttrar måste uthärda högsta volym.

– Att höra igen är som att komma till en ny värld.  Det är som att bli levande igen. Idag har jag fåglar hemma som jag faktiskt kan höra. Och min tinnitus är så gott som borta. Med facit i hand borde jag ha sökt hjälp mycket tidigare.                               

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.