Industriarbetarnas tidning

Trähusen som blev betong

14 maj, 2013

Skrivet av Mikael Färnbo

ReportageArkitekterna ritade byggnaderna helt i trä. Men de blir ändå uppförda i stål och betong. Industriellt trähusbyggande skulle kunna bli en räddare för en krisande skogsbransch. Men utvecklingen vägrar att ta fart.

Flervåningshus i trä

 • 90 procent av alla småhus i Sverige byggs i trä, medan andelen flervåningshus ligger runt 10 procent.
 • Fram till 1994 var det förbjudet att bygga storskaligt med trä i Sverige.
 • Med ny teknik kan trä i dag användas inom allt byggande, som flervåningshus, offentliga byggander och vägbroar.
 • I Sverige ligger Skellefteå och Växjö långt fram när det gäller trähusbyggande.
 • Det nya högskolebiblioteket i Skellefteå byggdes helt i trä. Högskolan har också en träforskningsinstitution.
 • I centrala Växjö byggs Sveriges första sammanhängande område med 1 100 lägenheter, kontor och skolor helt i trä.
 • I Stockholm byggs fyra åttavåningshus i Strandparken i Sundbyberg i trä. Det är Stockholms första trähus i den skalan.

Mitt i trafikkarusellen vid Slussen i Stockholm ligger ett runt litet tårtformat hus. Här sitter arkitektfirman Berg CF Möller och håller som bäst på att sudda bort sitt eget kontor från kartan. Firman står nämligen bakom utformningen av Nya Slussen. I de planerna finns ingen plats för gamla Kolingsborg.

– Nej, då måste vi flytta. Vi har redan börjat leta nya lokaler, säger arkitekten Ola Jonsson.

Panoramat över Slussen, Gamla stan och Saltsjön är slående. Huvudstadens stenhus fyller horisonten. Och utåt förorterna stoltserar miljonprogrammets betongkolosser.

– Betong är och har varit det totalt dominerande byggnadsmaterialet. Den branschen har haft tid att mogna. Trä har inte haft något miljonprogram, säger Ola Jonsson.

Men själv vurmar han för trä. Och då är det inga små röda stugor vi pratar om. Utan radhus, flerbostadshus och kontor. Även skyskrapor och ankomsthallar.

– Flera av våra nya projekt ritar vi med trä som stomme. Men det är sällan som det blir fallet med den färdiga byggnaden, säger han.

Ola Jonsson är frustrerad. Trots att trä är det hetaste byggnadsmaterialet bland arkitekter just nu, så har verkligheten svårt att möta idéerna. Ola Jonsson visar besviket upp ett av sina senaste projekt. En länga på 18 stadsradhus i den nya miljöstadsdelen Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Radhusen ritade han i massivt trä. Men nu har byggherren ändå valt att uppföra de i betong.

– Det gör faktiskt ont i hjärtat, säger han.

Det är inte det enda exemplet. För Peabs planerade kontorsbyggnad ”Haga Silva” vid E4:an norr om Stockholm diskuterades massivt trä för stommen, men landade sedan i en traditionell stomme i stål och betong. Det nya bostadsområdet Lindholmen på Hisingen i Göteborg riskerar att gå samma öde till mötes.

– Vi arkitekter tar fram en önskan, en idé. Sen är det upp till byggherren att välja material. Ofta tycker de att trä är jättespännande och vill gå vidare. Men sen tar det stopp, säger han.

Traditionellt har småhus byggts i trä och flerbostadshus i betong. Det var logiskt så länge teknikutvecklingen inom träbyggande släpade efter. I dag finns det inte längre några sådana hinder, enligt Ola Jonsson. Men ordningen finns kvar.

Enligt Ola Jonsson har trä dessutom flera fördelar framför betong. Trä är till exempel betydligt lättare vilket gör att man kan begränsa antalet pålar i marken under huset. Stora sektioner kan också prefabriceras för att sedan sammanfogas på bygget som legobitar. Båda fördelar som spar både tid och pengar. Trä är dessutom betydligt mycket mer miljövänligt, inte minst när det gäller koldioxidutsläpp.

Men ändå tar det stopp. Ola Jonsson kunde följa hindren på vägen under projektet med radhusen.

– Först insåg vi stockarna från Sverige skulle behöva skickas till Österrike för att samlas till element och sedan till Finland för att sågas och sen tillbaka hit. Och vi som ville tänka närproducerat och miljövänligt. Men vi hittade ingen lämplig leverantör i Sverige, säger han.

Till slut valde ändå byggherren de traditionella materialen. Byggherrens beslut grundades i första hand på bristen på konkurrens inom träindustrin, svårigheten att säkerställa leveranserna och veta vad prislappen hamnar på.

– De vågar inte ta den risken eftersom branschen är så liten och oförutsägbar, säger Ola Jonsson.

Leif G Gustafsson som är vd för branschorganisationen Trä- och möbelföretagen, TMF, är kritisk till de egna medlemsföretagen i träindustrin.

– När arkitekterna kontaktar våra företag så är de uppriktigt sagt ganska dåliga på att sälja in sina produkter, säger han.

Anledningen är att företagen i Sverige är för små. De som finns är redan fulltecknade och har svårt att ta emot fler order. Trots det saknas kapital för att bygga ut verksamheten.

– Tyvärr finns inte de pengarna i branschen i dag. Vi skulle gärna se att riskkapitalbolag intresserade sig. Här finns en jättepotential, säger han.

Facket och arbetsgivarna jobbar tätt ihop i den här frågan. GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tror att framtiden tillhör industriellt trähusbyggande. Han räknar med att branschen skulle kunna skapa tiotusentals nya jobb, främst i glesbygd.

– Om vi fick snurr på trähusbyggandet skulle vi skapa sysselsättning i glesbygd och lösa bostadsbristen i storstadsregionen. Det är en fantastisk symbios, säger han.

Per-Olof Sjöö spårar branschens kräftgång till ett lagförbud mot trähusbyggande högre än två våningar som inte togs bort förrän år 1994. Dessutom menar han att det mest akuta problemet just nu är att det byggs alldeles för lite, oavsett material.

I sitt designade arkitektkontor mitt i bilkarusellen i Stockholm fortsätter Ola Jonsson att rita sina trähus. Han tror att politiska incitament skulle kunna få fart på utvecklingen.

– Politikerna sätter upp mål om att öka energieffektiviseringen i nya bostäder. Men skulle de även inkludera produktion och byggandet, där de flesta utsläppen av växthusgaser sker i dag, då tror jag träbyggandet skulle öka dramatiskt, säger han.

Veckan innan vi träffas fick Ola Jonsson besök av representanter från ett Hong Kong-baserat byggbolag som varit i Sverige för att pejla marknaden för trävaror.

– De hade åkt runt i Sverige och kom tillbaka frustrerade. Ni förstår inte vilken potential ni sitter på, sa de. I Kina är intresset enormt. Vi borde vara nummer ett på den här marknaden, säger Ola Jonsson.

Därför valde byggherren bort träet

Argumenten för att välja betong i stället för trä från byggherren till Ola Jonssons träradhus i Norra Djurgårdsstaden:

 • För liten konkurrens i branschen. Vi vill helst konkurrensutsätta allt vi köper.
 • Byggherrerollen handlar till stor del om att undvika risk. Det är viktigare än att maximera vinst. Risken är större i en oprövad bransch.
 • Byggherrar behöver kalkylerbara, beprövade system som köps i konkurrens av leverantörer som är stabila eller utbytbara. Träleverantörer är inte alltid utbytbara.
 • Kvalitet, leveranssäkerhet, produktions- och driftkostnad måste gå att säkerställa i ett tidigt skede. Det är svårare med trä som material.

Du kanske också vill läsa…

När Roger blev Regina

När Roger blev Regina

I hela sitt liv har skogsarbetaren Regina Hoberg samlat mod till att berätta vem hon är.

Han var i gruvan när det rasade

Han var i gruvan när det rasade

Skalvet den 18 maj är det största i svensk gruvhistoria och fick många Kirunabor att vakna skräckslagna. 13 personer befann sig nere i gruvan. Två timmar senare skulle de ha varit flera hundra.

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

Volvo Cars har tillhört Geely i tio år och bilförsäljningen har slagit rekord på rekord. Det borde vara klang och jubel över jubileet.

I väntan på skygg gris

I väntan på skygg gris

Två fjolårsgrisar äter av bondens grödor och skyddsjägaren Rasmus Wedin höjer sin bössa. Ett skott går av.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

”Kul att göra något tillsammans”

”Kul att göra något tillsammans”

På pappersbruket i Husum kan de anställda baka tunnbröd om de vill. En gammal bagarstuga står öppen för dem året om.

Tryggare med jobb hos bolagen

Tryggare med jobb hos bolagen

Länge har många maskinförare varit anställda av entreprenörer som kör för skogsbolagen. Nu startar bolagen återigen egna maskinlag. 

Ångesten tog över Tommys liv

Ångesten tog över Tommys liv

Människor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren Tommy Jeansson alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.

Skiftschemat delar Grycksbo

Skiftschemat delar Grycksbo

Nattarbete är tufft och tär på sömnen. Därför vill Pappers avdelning i Grycksbo dra ner på arbetstiden och ändra på skiftschemat. Men alla medlemmar tycker inte att det är en bra idé.

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Han vill starta ett miljövänligt garveri

Mitt i miljökatastrofen finns en strimma av hopp. Tulin Hossain drömmer om att skapa världens miljö­vänligaste garveri i sin hemby, med maskiner från svenska Bölebyn.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.