”I stället för c-ordet – låt oss prata om sexkurvan”

Varje gång jag hör c-ordet nämnas på nyheterna tänker jag säga klitorisollon högt, skriver författare Anneli Jordahl.

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Föräldrar ska inte bestämma själva

Varför tjänar kvinnor mindre än män? Från arbetsgivarorganisationernas företrädare (de flesta av dem män, förstås) sägs det att kvinnor väljer mindre kvalificerade jobb.

Tittar man närmare på saken kan man dock lätt se att kvinnor i mer kvalificerade kvinnodominerade yrken ofta tjänar mindre än män i mindre kvalificerade mansdominerade yrken. Därför har fackförbunden inom LO vid flera tillfällen krävt jämställd-hetspotter i avtalsrörelserna.

Pappers är det förbund inom industrisektorn som mest energiskt drivit jämställdhetspotterna.  Avtalsrörelsen 2007 var framgångsrik. Under tre år styrdes extrapengar till arbetsplatser med lågavlönade kvinnor. Det gav utslag i lönestatistiken.
Är vi jämställda i vår bransch då? Nej, även inom massa- och pappersindustrin finns skillnader. På de flesta av våra arbetsplatser finns tydliga lönesystem som säger att, om du kan ett visst jobb, ska du också ha en viss betalning. Ju mindre utrymme det finns för chefen att tolka och bedöma de enskilda anställdas personliga egenskaper, desto mindre är risken att godtycke gör sig gällande och att ovidkommande saker som kön påverkar lönesättningen. I den mån subjektiva bedömningsgrunder tillåts ökar risken för att könsdiskriminering ska uppträda, även om den då visar sig finklädd och draperad i vackra ord.

Pappers centrala kollektivavtal innehåller ett avsnitt om grundläggande principer för lönesättningen. Där förekommer några ord som behöver förtydligas ordentligt i de lokala lönesystemen för att inte orsaka godtycke. Jag tänker förstås på ”flexibilitet”, men också på till exempel ”samarbetsförmåga” och ”kvalitetsmedvetande”. Ur lokalavtalens flora av luddiga och svårtolkade begrepp drar jag mig till minnes ”helikoptersyn”. Även i vår värld lämnas alltså visst utrymme för otydlighet och godtycke.

Okej. Låt oss anta att vi skulle lyckas införa tydliga och rättvisa lönesystem på alla arbetsplatser. Skulle vi då ha löst alla problem? Nej, det skulle ändå återstå en del att göra. Det skulle finnas fördomar och dåliga attityder att kämpa mot. Jag minns från det tidiga 1990-talet en del kamraters motstånd mot den enda kvinna som på den tiden arbetade på min gamla arbetsplats i sodahuset. Hon skulle inte orka dra runt vissa tröga hand-ventiler, hette det, som om det inte skulle gå att lösa den saken. Låt oss alltså inte glömma för-domarna i våra egna led!

En annan sak att ta itu med är den ojämlika fördelningen av ansvaret för barnen. Så länge kvinnorna tar det mesta av ansvaret och föräldraledigheten kommer de att få långsammare kompetensutveckling i yrket, ges trögare karriärer och hänvisas till arbetsuppgifter som är lägre kvalificerade och sämre betalda. Arbetsgivarna kommer, medvetet eller omedvetet, att satsa utbildningsresurserna på ”dem som håller sig på jobbet”. I vårt allmänna medvetande blir männen de som ska göra karriär medan kvinnorna förväntas dra sig tillbaka för att byta blöjor och torka snor.

Lösningen på detta heter individualiserad föräldraförsäkring. Halva tiden till pappa, halva till mamma. Javisst! Nej, jag tycker inte att föräldrarna ska bestämma fördelningen själva. Jämställdheten är viktig! Den ska inte offras på slentrianens altare. Vi måste ha en tydlig politisk ambition. Det är hälften var som gäller! Först då kan vi nå vårt mål: jämställda löner.

Läs mer:

Jan-Henrik Sandberg

Läs mer från Dagens Arbete:

Själva rösten är faktiskt huvudsaken

Har du svårt att hitta det bästa partiet, ett parti som tycker precis som du? Välj då det minst dåliga! Demokratin fungerar bara om du röstar. Se till att få ändan ur vagnen och ta dig till vallokalen!

Det är dags att mobilisera

Sommaren har gått in på upploppet. Det blir en spännande höst, för nu är det dags för spurten! Det är förstås spurten inför valdagen jag tänker på. Efter åtta år av borgerlig politik är det nu hög tid att byta till en mer löntagarvänlig politik under socialdemokratisk ledning.

Tufft att få ner de gröna på jorden

Som ordförande för Pappers får jag ett och annat brev. Det är en blandning av allt möjligt: konstruktiv kritik, beröm, skäll och förslag. När jag har kritiserat smygrasisterna i Sverigedemokraterna kan det ibland dimpa ner en främlingsfientlig uppkastning i brevkorgen, kryddad med personangrepp, kraftuttryck och massor av utropstecken.

Dags att staka ut förbundets framtid

Först av allt en påminnelse: Gå och rösta i valet till Europaparlamentet! Valet är lika viktigt som de som hålls i höst. Skynda dig! Sista dagen att rösta är 25 maj.

Almanackan påminner om viktiga datum

Det milda vårljuset är här. Jag ser det när jag tittar ut genom tågfönstret. På åkrarna står stora flockar av tranor, uppblandade med en och annan svan.

”Det händer att de inte får någon lön alls”

Trygga anställningar, bra arbetsmiljö och goda villkor är saker som vi jobbar för i Pappers. För att kunna teckna avtal om detta behöver vi en motpart.

Arbetsgivarens dagdrömmar får styra

Den här krönikan skriver jag på förmiddagen fredagen den 30 augusti. Det är ännu skön sommar, men den senaste veckan har bjudit på händelser som inte är så värst angenäma.

Femte jobbskatteavdraget delar facket

Femte jobbskatteavdraget delar arbetarrörelsen. GS-fackets ordförande PO Sjöö tycker att det bör rivas upp om socialdemokraterna vinner valet. Men IF Metall går på samma linje som S-ledningen.

Sandberg ordförande för världens pappersarbetare

Jan-Henrik Sandberg har valts till ny ordförande för världens pappersarbetare. Han ersätter finska Pappers ordförande Jouko Ahonen.

Pappers säger nej till nya industriavtalet

Nej till det nya industriavtalet! Det beslutet tog Pappers förbundsårsmöte i dag.

Kritik mot lanseringen av Thorwaldsson

Respektera valberedningens arbete. Det menar GS och Pappers ordförande efter att IF Metall nu lanserat en kandidat till posten som ny LO-ordförande.

Sandberg omvald som Pappers ordförande

Jan-Henrik Sandberg omvaldes på fredagskvällen till förbundsordförande i Pappers.

Pappers-attack mot moderaterna

Moderaternas förändrade politik är av kosmetisk art. Det menade Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg när han i dag öppnade Pappers 23:e kongress i Norrköping.

Konflikten stärkte Sandberg

Hans företrädare tvingades bort, men Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg har sina avdelningsordförande bakom sig.

Full ersättning till de strejkande

Alla strejkande under Pappers konflikt med arbetsgivarna kommer att få full kompensation.

"Skogsindustrierna ger fel bild"

Skogsindustrierna ger fel bild av förhandlingsläget, menar Jan-Henrik Sandberg. Han syftar på en formulering på organisationens hemsida som ger intrycket att medlarna, de opartiska ordförandena, lagt ett nytt bud.

LO stöder Pappers konflikt

LO ställer sig helt och fullt bakom Pappers lagda varsel.

Sammanbrott i förhandlingarna

Förhandlingarna mellan Pappers och Skogsindustrierna har strandat igen.

Pappers träffar motparten i dag

Pappers och Skogsindustrierna gör nu ett nytt försök att på egen hand sy ihop ett nytt löneavtal. I dag klockan 10.00 träffas parterna på nytt – denna gång med Pappers som värd.

Rungande nej från Pappers

Pappers säger som väntat ett rungande nej till de opartiska ordförandenas slutliga hemställan.

Pappers tvingas skjuta på varsel

De opartiska ordförandena, opo, tvingar Pappers att skjuta upp sin övertidsblockad med motiveringen att skapa mer förhandlingsutrymme.

Pappers avvisar nya budet

Pappers säger nej till medlarnas nya bud.

Pappers säger nej till medlarbud

Pappers säger nej till medlarnas första hemställan.

Avtalsskiss väcker många frågor

De opartiska medlarnas, opo:s, första skiss till förbunden för avtal 2010 reser många frågor.

Pappers släppte två krav

Pappers släpper kravet på utbildning i stället för uppsägning.

"Vi är överens om att det blir ett kort avtal"

Pappers och Skogsindustrierna har funnit varandra i en fråga i den pågående avtalsrörelsen.

Facklig moteld om arbetsmiljön

Svenskt Näringsliv vill försvaga det fackliga inflytandet i arbetsmiljöarbetet och lägga större ansvar på arbetstagarna.

Omplacering i Hylte väcker ont blod

En omplacering i Hyltebruk vållar irritation mellan det lokala facket och Pappers centralt.

Omplacering i Hylte väcker ont blod

En omplacering i Hyltebruk vållar irritation mellan det lokala facket och Pappers centralt.

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.