Pengarna både finns – och inte

Klart det är trevligt att få utdelning på en aktie. Men hur var det nu med att det inte finns pengar, alltså till löneökningarna, frågar sig Marcus Raihle.

”Bra med krafttag, men skydds­ombuden måste också få komma in på alla arbetsplatser”

Chefredaktör Helle Klein om arbetslivskriminaliteten.

Det är dags att mobilisera

Sommaren har gått in på upploppet. Det blir en spännande höst, för nu är det dags för spurten! Det är förstås spurten inför valdagen jag tänker på. Efter åtta år av borgerlig politik är det nu hög tid att byta till en mer löntagarvänlig politik under socialdemokratisk ledning.

Chanserna för att detta efterlängtade byte nu ska bli av är riktigt goda. Opinionsundersökningarna visar uppmuntrande siffror för de röd-gröna, men även andra saker tyder på att majoriteten av väljarna nu längtar efter ett regeringsskifte.

En tydlig politisk vindkantring har skett. Varje sommar åker jag runt till några av fabrikerna i vår bransch. Jag går runt och pratar med Pappers medlemmar där. Jag får tillfälle att informera om det jag tycker är viktigt, men framför allt är det jag som av medlemmarna får lära mig massor. När den borgerliga alliansregeringen var ny, fick jag vid fabriksbesöken ibland höra medlemmar säga att de tyckte om jobbskatteavdraget som gett dem mer pengar i plånboken och att försämringarna i A-kassan inte gjorde så mycket eftersom vissa arbetslösa var lata. Idag är det helt annat ljud i skällan.

I dag är medlemmarna förbannade! Jag tittar i mina anteckningar från sommarens medlemsdialog. Oron över bemanningsföretag, bristande anställningstrygghet, arbetsplatsolyckor och ökad stress på arbetsplatsen dominerar bland de fackliga frågorna. I politiska frågor märks en påtaglig ilska över problemen inom skola, vård, omsorg, järnväg och liknande, problem som alla träffsäkert härleds till huvudlösa privatiseringar och samvetslöst vinstbegär hos många av de inblandade ”välfärdsentreprenörerna”.

Hur är det med rasismen då, med främlingsfientligheten? Opinionsmätningarna brukar antyda att oroande höga 16 procent av våra medlemmar skulle vara anhängare av Sverigedemokraterna, detta rasistiska parti som inget har något gemensamt med äkta svenskhet eller demokrati. Jag hade inför besöken i fabrikerna förberett mig på att bemöta främlingsfientliga åsikter, men glädjande nog stötte jag inte på några sådana. Nej, och det berodde inte på att medlemmarna förstummades av en på arbetsplatsen inrumlande förbundsordförande. Det diskuterades tvärtom vilt om allt möjligt. Jag försökte till och med provocera fram diskussioner om invandring och integration. Inte en enda SD-sympatisör visade sig!

SDs opinionssiffror ansågs, av dem jag pratade med, bero på att vissa medlemmar vill visa missnöje med de andra partierna. Ingen var emot invandring, men många tyckte att de människor som flyr hit borde tas omhand bättre. Det framkom också exempel på saker som man upplevde som problem, saker som man dock ville diskutera och lösa på ett förnuftigt sätt. Detta är ett konstruktivt förhållningssätt som vi inte behöver vara rädda för och som bör gynna en vaken socialdemokrati.

Till och med näringslivets företrädare verkar nu ställa in sig på att nästa statsminister kommer att heta Stefan Löfven. Vi måste nu mobilisera alla våra krafter så att det faktiskt blir så.

Gå och rösta!

Läs mer:

Jan-Henrik Sandberg

Läs mer från Dagens Arbete:

Själva rösten är faktiskt huvudsaken

Har du svårt att hitta det bästa partiet, ett parti som tycker precis som du? Välj då det minst dåliga! Demokratin fungerar bara om du röstar. Se till att få ändan ur vagnen och ta dig till vallokalen!

Tufft att få ner de gröna på jorden

Som ordförande för Pappers får jag ett och annat brev. Det är en blandning av allt möjligt: konstruktiv kritik, beröm, skäll och förslag. När jag har kritiserat smygrasisterna i Sverigedemokraterna kan det ibland dimpa ner en främlingsfientlig uppkastning i brevkorgen, kryddad med personangrepp, kraftuttryck och massor av utropstecken.

Dags att staka ut förbundets framtid

Först av allt en påminnelse: Gå och rösta i valet till Europaparlamentet! Valet är lika viktigt som de som hålls i höst. Skynda dig! Sista dagen att rösta är 25 maj.

Almanackan påminner om viktiga datum

Det milda vårljuset är här. Jag ser det när jag tittar ut genom tågfönstret. På åkrarna står stora flockar av tranor, uppblandade med en och annan svan.

”Det händer att de inte får någon lön alls”

Trygga anställningar, bra arbetsmiljö och goda villkor är saker som vi jobbar för i Pappers. För att kunna teckna avtal om detta behöver vi en motpart.

Arbetsgivarens dagdrömmar får styra

Den här krönikan skriver jag på förmiddagen fredagen den 30 augusti. Det är ännu skön sommar, men den senaste veckan har bjudit på händelser som inte är så värst angenäma.

Femte jobbskatteavdraget delar facket

Femte jobbskatteavdraget delar arbetarrörelsen. GS-fackets ordförande PO Sjöö tycker att det bör rivas upp om socialdemokraterna vinner valet. Men IF Metall går på samma linje som S-ledningen.

Föräldrar ska inte bestämma själva

Varför tjänar kvinnor mindre än män? Från arbetsgivarorganisationernas företrädare (de flesta av dem män, förstås) sägs det att kvinnor väljer mindre kvalificerade jobb.

Sandberg ordförande för världens pappersarbetare

Jan-Henrik Sandberg har valts till ny ordförande för världens pappersarbetare. Han ersätter finska Pappers ordförande Jouko Ahonen.

Pappers säger nej till nya industriavtalet

Nej till det nya industriavtalet! Det beslutet tog Pappers förbundsårsmöte i dag.

Kritik mot lanseringen av Thorwaldsson

Respektera valberedningens arbete. Det menar GS och Pappers ordförande efter att IF Metall nu lanserat en kandidat till posten som ny LO-ordförande.

Sandberg omvald som Pappers ordförande

Jan-Henrik Sandberg omvaldes på fredagskvällen till förbundsordförande i Pappers.

Pappers-attack mot moderaterna

Moderaternas förändrade politik är av kosmetisk art. Det menade Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg när han i dag öppnade Pappers 23:e kongress i Norrköping.

Konflikten stärkte Sandberg

Hans företrädare tvingades bort, men Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg har sina avdelningsordförande bakom sig.

Full ersättning till de strejkande

Alla strejkande under Pappers konflikt med arbetsgivarna kommer att få full kompensation.

"Skogsindustrierna ger fel bild"

Skogsindustrierna ger fel bild av förhandlingsläget, menar Jan-Henrik Sandberg. Han syftar på en formulering på organisationens hemsida som ger intrycket att medlarna, de opartiska ordförandena, lagt ett nytt bud.

LO stöder Pappers konflikt

LO ställer sig helt och fullt bakom Pappers lagda varsel.

Sammanbrott i förhandlingarna

Förhandlingarna mellan Pappers och Skogsindustrierna har strandat igen.

Pappers träffar motparten i dag

Pappers och Skogsindustrierna gör nu ett nytt försök att på egen hand sy ihop ett nytt löneavtal. I dag klockan 10.00 träffas parterna på nytt – denna gång med Pappers som värd.

Rungande nej från Pappers

Pappers säger som väntat ett rungande nej till de opartiska ordförandenas slutliga hemställan.

Pappers tvingas skjuta på varsel

De opartiska ordförandena, opo, tvingar Pappers att skjuta upp sin övertidsblockad med motiveringen att skapa mer förhandlingsutrymme.

Pappers avvisar nya budet

Pappers säger nej till medlarnas nya bud.

Pappers säger nej till medlarbud

Pappers säger nej till medlarnas första hemställan.

Avtalsskiss väcker många frågor

De opartiska medlarnas, opo:s, första skiss till förbunden för avtal 2010 reser många frågor.

Pappers släppte två krav

Pappers släpper kravet på utbildning i stället för uppsägning.

"Vi är överens om att det blir ett kort avtal"

Pappers och Skogsindustrierna har funnit varandra i en fråga i den pågående avtalsrörelsen.

Facklig moteld om arbetsmiljön

Svenskt Näringsliv vill försvaga det fackliga inflytandet i arbetsmiljöarbetet och lägga större ansvar på arbetstagarna.

Omplacering i Hylte väcker ont blod

En omplacering i Hyltebruk vållar irritation mellan det lokala facket och Pappers centralt.

Omplacering i Hylte väcker ont blod

En omplacering i Hyltebruk vållar irritation mellan det lokala facket och Pappers centralt.

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.