Striden om tiden har börjat – igen

Precis som företagsledare kräver ökad förutsägbarhet av politiken behöver arbetarna känna ökad förutsägbarhet i arbetet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Jag hyllar dem som faktiskt härdar ut”

I betraktarens öga ter sig konstnärsmyten romantisk. För de som balansera­r på dess tunna egg är den allt annat än just det, skriver Carl Linnaeus.

Dags att staka ut förbundets framtid

Först av allt en påminnelse: Gå och rösta i valet till Europaparlamentet! Valet är lika viktigt som de som hålls i höst. Skynda dig! Sista dagen att rösta är 25 maj.

Och nu något helt annat, nämligen Pappers kongress 5–7 september som närmar sig med stormsteg. Pappers kongress hålls vart fjärde år. Här beslutar vi om förbundets långsiktiga inriktning och om våra stadgar. Ok, vad är på gång?

Pappers är ett litet men starkt fackförbund. De problem som många andra fack har, i form av att organisationsgraden sjunker, har knappt drabbat oss alls. Vårt medlemsantal sjunker ändå. Det beror på att antalet anställda i massa- och pappersindustrin minskar. Antalet fabriker minskar också, eftersom det läggs ned någon då och då med följd att Pappers avdelning på orten kan försvinna. Pappers medlemsantal kan inte bli större än det totala antalet pappersindustriarbetare i Sverige. Vi har inte riktigt alla med, men nästan. Organisationsgraden är 98,3 procent.

Förbundets ekonomi är ganska bra. Vi gör visserligen av med mer pengar än vad medlemmarna betalar in i medlemsavgifter, med det underskottet har vi hittills kunnat täcka med avkastningen på strejkkassan. Jaha, då är det väl bara för Pappers att tuffa på då? Även om en och annan kanske drar den slutsatsen, är det nog inte riktigt så enkelt. På något sätt berörs vi av förbundets minskande storlek. Storleken har betydelse när det gäller att påverka de saker som styr villkoren för våra medlemmar.

För några år sedan funderade vi på att bilda ett nytt förbund tillsammans med de fack som nu utgör GS. Den så kallade GPS-utredningen gjorde ett gediget arbete och kom med många intressanta förslag, men vi bestämde oss ändå, efter att en annan utredning sagt sitt, för att Pappers skulle fortsätta som eget förbund.  Det har gått bra på många sätt, men inget är så bra att det inte kan bli bättre. 

Förbundsstyrelsen beslutade att tillsätta en organisationsutredning med uppdraget att se över hur Pappers kan bli bättre. Utredarna ombads ”vända på varje sten” för att om möjligt hitta förbättringar på många punkter. Nu är utredningen klar med sitt uppdrag och dess rapport har presenterats för medlemmarna. 

Utredningens förslag är färre och försiktigare än vad jag hade räknat med. Å andra sidan diskuteras de förslag som lagts fram mer intensivt än vad jag hade väntat mig. Pappers medlemmar – kanske särskilt de förtroendevalda – tycker ofta om sitt förbund som det är och är mycket försiktiga med förändringar. Intresset är dock stort, som sagt var, och kongressmotionerna strömmar in till förbundskontoret.

Jag tycker att de förslag som organisationsutredningen kommit fram till är bra. Det är försiktiga åtgärder som skulle stärka oss inför framtiden där vårt medlemsantal med all säkerhet fortsätter att minska i takt med att fabriker läggs ned eller slimmas. Vi vet ännu inte vilka förslag som kommer att passera kongressens nålsöga. Vi är ett demokratiskt förbund. Det är de medlemsvalda kongressombuden som har makten. Jag är säker på att varje förslag kommer att vägas på guldvåg. Det drar ihop sig till en livlig och intressant kongress!

 

Läs mer:

Jan-Henrik Sandberg

Läs mer från Dagens Arbete:

Själva rösten är faktiskt huvudsaken

Har du svårt att hitta det bästa partiet, ett parti som tycker precis som du? Välj då det minst dåliga! Demokratin fungerar bara om du röstar. Se till att få ändan ur vagnen och ta dig till vallokalen!

Det är dags att mobilisera

Sommaren har gått in på upploppet. Det blir en spännande höst, för nu är det dags för spurten! Det är förstås spurten inför valdagen jag tänker på. Efter åtta år av borgerlig politik är det nu hög tid att byta till en mer löntagarvänlig politik under socialdemokratisk ledning.

Tufft att få ner de gröna på jorden

Som ordförande för Pappers får jag ett och annat brev. Det är en blandning av allt möjligt: konstruktiv kritik, beröm, skäll och förslag. När jag har kritiserat smygrasisterna i Sverigedemokraterna kan det ibland dimpa ner en främlingsfientlig uppkastning i brevkorgen, kryddad med personangrepp, kraftuttryck och massor av utropstecken.

Almanackan påminner om viktiga datum

Det milda vårljuset är här. Jag ser det när jag tittar ut genom tågfönstret. På åkrarna står stora flockar av tranor, uppblandade med en och annan svan.

”Det händer att de inte får någon lön alls”

Trygga anställningar, bra arbetsmiljö och goda villkor är saker som vi jobbar för i Pappers. För att kunna teckna avtal om detta behöver vi en motpart.

Arbetsgivarens dagdrömmar får styra

Den här krönikan skriver jag på förmiddagen fredagen den 30 augusti. Det är ännu skön sommar, men den senaste veckan har bjudit på händelser som inte är så värst angenäma.

Femte jobbskatteavdraget delar facket

Femte jobbskatteavdraget delar arbetarrörelsen. GS-fackets ordförande PO Sjöö tycker att det bör rivas upp om socialdemokraterna vinner valet. Men IF Metall går på samma linje som S-ledningen.

Föräldrar ska inte bestämma själva

Varför tjänar kvinnor mindre än män? Från arbetsgivarorganisationernas företrädare (de flesta av dem män, förstås) sägs det att kvinnor väljer mindre kvalificerade jobb.

Sandberg ordförande för världens pappersarbetare

Jan-Henrik Sandberg har valts till ny ordförande för världens pappersarbetare. Han ersätter finska Pappers ordförande Jouko Ahonen.

Pappers säger nej till nya industriavtalet

Nej till det nya industriavtalet! Det beslutet tog Pappers förbundsårsmöte i dag.

Kritik mot lanseringen av Thorwaldsson

Respektera valberedningens arbete. Det menar GS och Pappers ordförande efter att IF Metall nu lanserat en kandidat till posten som ny LO-ordförande.

Sandberg omvald som Pappers ordförande

Jan-Henrik Sandberg omvaldes på fredagskvällen till förbundsordförande i Pappers.

Pappers-attack mot moderaterna

Moderaternas förändrade politik är av kosmetisk art. Det menade Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg när han i dag öppnade Pappers 23:e kongress i Norrköping.

Konflikten stärkte Sandberg

Hans företrädare tvingades bort, men Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg har sina avdelningsordförande bakom sig.

Full ersättning till de strejkande

Alla strejkande under Pappers konflikt med arbetsgivarna kommer att få full kompensation.

"Skogsindustrierna ger fel bild"

Skogsindustrierna ger fel bild av förhandlingsläget, menar Jan-Henrik Sandberg. Han syftar på en formulering på organisationens hemsida som ger intrycket att medlarna, de opartiska ordförandena, lagt ett nytt bud.

LO stöder Pappers konflikt

LO ställer sig helt och fullt bakom Pappers lagda varsel.

Sammanbrott i förhandlingarna

Förhandlingarna mellan Pappers och Skogsindustrierna har strandat igen.

Pappers träffar motparten i dag

Pappers och Skogsindustrierna gör nu ett nytt försök att på egen hand sy ihop ett nytt löneavtal. I dag klockan 10.00 träffas parterna på nytt – denna gång med Pappers som värd.

Rungande nej från Pappers

Pappers säger som väntat ett rungande nej till de opartiska ordförandenas slutliga hemställan.

Pappers tvingas skjuta på varsel

De opartiska ordförandena, opo, tvingar Pappers att skjuta upp sin övertidsblockad med motiveringen att skapa mer förhandlingsutrymme.

Pappers avvisar nya budet

Pappers säger nej till medlarnas nya bud.

Pappers säger nej till medlarbud

Pappers säger nej till medlarnas första hemställan.

Avtalsskiss väcker många frågor

De opartiska medlarnas, opo:s, första skiss till förbunden för avtal 2010 reser många frågor.

Pappers släppte två krav

Pappers släpper kravet på utbildning i stället för uppsägning.

"Vi är överens om att det blir ett kort avtal"

Pappers och Skogsindustrierna har funnit varandra i en fråga i den pågående avtalsrörelsen.

Facklig moteld om arbetsmiljön

Svenskt Näringsliv vill försvaga det fackliga inflytandet i arbetsmiljöarbetet och lägga större ansvar på arbetstagarna.

Omplacering i Hylte väcker ont blod

En omplacering i Hyltebruk vållar irritation mellan det lokala facket och Pappers centralt.

Omplacering i Hylte väcker ont blod

En omplacering i Hyltebruk vållar irritation mellan det lokala facket och Pappers centralt.

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.