Striden om tiden har börjat – igen

Precis som företagsledare kräver ökad förutsägbarhet av politiken behöver arbetarna känna ökad förutsägbarhet i arbetet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Jag hyllar dem som faktiskt härdar ut”

I betraktarens öga ter sig konstnärsmyten romantisk. För de som balansera­r på dess tunna egg är den allt annat än just det, skriver Carl Linnaeus.

Almanackan påminner om viktiga datum

Det milda vårljuset är här. Jag ser det när jag tittar ut genom tågfönstret. På åkrarna står stora flockar av tranor, uppblandade med en och annan svan.

På gatorna i Uppsala syns allt fler cyklister. Folk liksom sträcker på sig ur vinteridet. Hoppet lever om att vi ska orka ta oss samman och plöja igenom även 2014 års almanacka.

Vid ordet almanacka kommer jag att tänka på de där vi hade i småskolan. Det var ett blad för varje dag att riva av, men också ett klistermärke för varje månad att sätta upp. Lycklig var den klasskamrat som fick hedersuppdraget att slicka på klistermärket och fästa det på pappskivan där almanackan satt. I april brukade märket föreställa videkissar, tror jag. Finns sådana almanackor ännu? Så konstiga tankar vårljuset väcker! Kanske är det bara jag som börjar bli gaggig? Skitsamma! Sverige är vackert på våren.

Vi behöver inte bläddra länge bland kalenderbladen innan vi hittar viktiga dagar att uppmärksamma. Det är snart första maj, fackets och arbetarrörelsens egen helgdag. Vad tänker du göra då? Skrapa båten eller rensa i rabatterna? Förhoppningsvis inte. Den dagen är vi lediga för att vi ska demonstrera. Vilka är dina krav? Det är dags att tänka på det.

Jag minns en första maj i Gävle för ganska många år sedan. Det stora demonstrationståget skulle gå inne i staden, men även en mindre demonstration skulle gå från stadsdelen Bomhus där jag bor. Anslutningen till det lilla demonstrationståget blev dålig och arrangören beslöt att ställa in. Bara två, äldre fackföreningskämpar vägrade ge sig. De tog var sitt plakat, tände var sin cigarr och gick glatt språkande genom snålblåsten den halva milen in till Gävle. Jag tittade länge efter dem. Än idag kan jag känna ånger över att jag inte gick med.

Senare i maj är det val till Europaparlamentet. 
I Europaparlamentet bestäms mycket som påverkar din vardag. Av alla de beslut som tas i din hemkommun påverkas 60 procent av vad som bestäms på EU-nivå. Vissa verkar tro att EU-politik handlar om formen på gurkor och tomater. Glöm det!

De senaste åren har EU dominerats av högerpolitik. Det har inte fungerat bra, för det har inte fått fart på tillväxten i Europa eller minskat klyftorna mellan människor. Tvärt om har ett högerstyrt EU tafsat på den fackliga konflikträtten och på kollektivavtalen. Det har försämrat löner och arbetsvillkor. Allt detta kan du vara med och ändra på genom att gå och rösta på Socialdemokraterna i valet till Europaparlamentet.

Vi har också ett annat viktigt skäl att lägga våra röster rätt. Vi måste stoppa de främlingsfientliga och rasistiska partierna från att breda ut sig i Europapolitiken. Starka, mörka, i grunden djupt antidemokratiska krafter är i rörelse. I denna farliga rörelse finner vi Sverigedemokraterna som i sin propaganda lömskt blandar våra ljusa barndomsminnen av skolavslutningarna i kyrkan och uppklistringen av videkissprydda almanacksblad, med vår oro för jobben, åldringsvården och inflytande från andra länder. Varje resursbrist eller samhällsproblem påstås bero på att vi tar emot invandrare.

Vår hjälp till föräldralösa barn från krigets Syrien ställs mot vården av våra gamla föräldrar. Resultatet blir en inskränkthetens och rädslans politik, där en förfalskad svenskhet hyllas medan medmänniskor från andra länder stämplas som ”blattar” och liknande skällsord. Den politiken måste vi hjälpas åt att stoppa. Gå och rösta!

Läs mer:

Jan-Henrik Sandberg

Läs mer från Dagens Arbete:

Själva rösten är faktiskt huvudsaken

Har du svårt att hitta det bästa partiet, ett parti som tycker precis som du? Välj då det minst dåliga! Demokratin fungerar bara om du röstar. Se till att få ändan ur vagnen och ta dig till vallokalen!

Det är dags att mobilisera

Sommaren har gått in på upploppet. Det blir en spännande höst, för nu är det dags för spurten! Det är förstås spurten inför valdagen jag tänker på. Efter åtta år av borgerlig politik är det nu hög tid att byta till en mer löntagarvänlig politik under socialdemokratisk ledning.

Tufft att få ner de gröna på jorden

Som ordförande för Pappers får jag ett och annat brev. Det är en blandning av allt möjligt: konstruktiv kritik, beröm, skäll och förslag. När jag har kritiserat smygrasisterna i Sverigedemokraterna kan det ibland dimpa ner en främlingsfientlig uppkastning i brevkorgen, kryddad med personangrepp, kraftuttryck och massor av utropstecken.

Dags att staka ut förbundets framtid

Först av allt en påminnelse: Gå och rösta i valet till Europaparlamentet! Valet är lika viktigt som de som hålls i höst. Skynda dig! Sista dagen att rösta är 25 maj.

”Det händer att de inte får någon lön alls”

Trygga anställningar, bra arbetsmiljö och goda villkor är saker som vi jobbar för i Pappers. För att kunna teckna avtal om detta behöver vi en motpart.

Arbetsgivarens dagdrömmar får styra

Den här krönikan skriver jag på förmiddagen fredagen den 30 augusti. Det är ännu skön sommar, men den senaste veckan har bjudit på händelser som inte är så värst angenäma.

Femte jobbskatteavdraget delar facket

Femte jobbskatteavdraget delar arbetarrörelsen. GS-fackets ordförande PO Sjöö tycker att det bör rivas upp om socialdemokraterna vinner valet. Men IF Metall går på samma linje som S-ledningen.

Föräldrar ska inte bestämma själva

Varför tjänar kvinnor mindre än män? Från arbetsgivarorganisationernas företrädare (de flesta av dem män, förstås) sägs det att kvinnor väljer mindre kvalificerade jobb.

Sandberg ordförande för världens pappersarbetare

Jan-Henrik Sandberg har valts till ny ordförande för världens pappersarbetare. Han ersätter finska Pappers ordförande Jouko Ahonen.

Pappers säger nej till nya industriavtalet

Nej till det nya industriavtalet! Det beslutet tog Pappers förbundsårsmöte i dag.

Kritik mot lanseringen av Thorwaldsson

Respektera valberedningens arbete. Det menar GS och Pappers ordförande efter att IF Metall nu lanserat en kandidat till posten som ny LO-ordförande.

Sandberg omvald som Pappers ordförande

Jan-Henrik Sandberg omvaldes på fredagskvällen till förbundsordförande i Pappers.

Pappers-attack mot moderaterna

Moderaternas förändrade politik är av kosmetisk art. Det menade Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg när han i dag öppnade Pappers 23:e kongress i Norrköping.

Konflikten stärkte Sandberg

Hans företrädare tvingades bort, men Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg har sina avdelningsordförande bakom sig.

Full ersättning till de strejkande

Alla strejkande under Pappers konflikt med arbetsgivarna kommer att få full kompensation.

"Skogsindustrierna ger fel bild"

Skogsindustrierna ger fel bild av förhandlingsläget, menar Jan-Henrik Sandberg. Han syftar på en formulering på organisationens hemsida som ger intrycket att medlarna, de opartiska ordförandena, lagt ett nytt bud.

LO stöder Pappers konflikt

LO ställer sig helt och fullt bakom Pappers lagda varsel.

Sammanbrott i förhandlingarna

Förhandlingarna mellan Pappers och Skogsindustrierna har strandat igen.

Pappers träffar motparten i dag

Pappers och Skogsindustrierna gör nu ett nytt försök att på egen hand sy ihop ett nytt löneavtal. I dag klockan 10.00 träffas parterna på nytt – denna gång med Pappers som värd.

Rungande nej från Pappers

Pappers säger som väntat ett rungande nej till de opartiska ordförandenas slutliga hemställan.

Pappers tvingas skjuta på varsel

De opartiska ordförandena, opo, tvingar Pappers att skjuta upp sin övertidsblockad med motiveringen att skapa mer förhandlingsutrymme.

Pappers avvisar nya budet

Pappers säger nej till medlarnas nya bud.

Pappers säger nej till medlarbud

Pappers säger nej till medlarnas första hemställan.

Avtalsskiss väcker många frågor

De opartiska medlarnas, opo:s, första skiss till förbunden för avtal 2010 reser många frågor.

Pappers släppte två krav

Pappers släpper kravet på utbildning i stället för uppsägning.

"Vi är överens om att det blir ett kort avtal"

Pappers och Skogsindustrierna har funnit varandra i en fråga i den pågående avtalsrörelsen.

Facklig moteld om arbetsmiljön

Svenskt Näringsliv vill försvaga det fackliga inflytandet i arbetsmiljöarbetet och lägga större ansvar på arbetstagarna.

Omplacering i Hylte väcker ont blod

En omplacering i Hyltebruk vållar irritation mellan det lokala facket och Pappers centralt.

Omplacering i Hylte väcker ont blod

En omplacering i Hyltebruk vållar irritation mellan det lokala facket och Pappers centralt.

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.