Striden om tiden har börjat – igen

Precis som företagsledare kräver ökad förutsägbarhet av politiken behöver arbetarna känna ökad förutsägbarhet i arbetet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Jag hyllar dem som faktiskt härdar ut”

I betraktarens öga ter sig konstnärsmyten romantisk. För de som balansera­r på dess tunna egg är den allt annat än just det, skriver Carl Linnaeus.

Arbetsgivarens dagdrömmar får styra

Den här krönikan skriver jag på förmiddagen fredagen den 30 augusti. Det är ännu skön sommar, men den senaste veckan har bjudit på händelser som inte är så värst angenäma.

Pappers förlorade ett mål i Arbetsdomstolen. Det handlade om en av våra medlemmar vid Kvarnsvedens Pappersbruk, som hade företrädesrätt till återanställning men trots detta fick uppleva hur flera jobb, med arbetsuppgifter som han säkerligen skulle kunna ha axlat med glans, gavs till andra sökande.

Anledningen var att arbetsgivaren sedan några år krävt att de sökande skulle ha någon form av högskoleutbildning, något som vår medlem i formell mening saknade. Domstolen säger att det är arbetsgivaren som bestämmer om högskoleutbildning behövs eller inte, trots att de som i dag utför de aktuella jobben i många fall inte är högskoleutbildade. Yrkeserfarenhet tillmäts en viss bety-
delse, men den kännedom om pappersmaskinerna och deras funktionssätt som vår medlem tillägnat sig i sitt arbete som mekaniker värdesätts knappt alls.

Vi som själva har erfarenhet av arbete på bruken kan inte annat än häpna över detta verklighetsfrämmande synsätt.

Nu tycker kanske några av er att reglerna om 
företrädesrätt blivit värdelösa och att lagen om 
anställningsskydd är ett tomt prasslande papper. Det är dock en förhastad slutsats, skulle jag vilja påstå. Arbetsdomstolens dom säger inte att arbetsgivaren kan fiffla med företrädesrätten hur som helst. Det är dock allvarligt nog att begreppet tillräckliga kvalifikationer för återanställning nu 
kan tolkas så vidlyftigt att arbetsgivares dagdröm-
mar om bra-att-ha-i-framtiden-egenskaper 
väger tyngre än de faktiska kraven för det i verkligheten existerande arbetet. Här verkar ha skett en förskjutning i synsätt i riktning mot ett enögt arbetsgivarperspektiv. Bättre balans efterlyses! De anställdas verklighet och perspektiv måste få större betydelse. Här har politikerna i vår riksdag något att fundera över. Lagen om anställningsskydd har – låt oss använda ett positivt ord! – förbättringspotential.

Veckans andra olustighet handlar om avslöjandet att elever på Lundsbergs internatskola återigen utsatt andra elever för allvarliga kränkningar. Denna gång har de små liven roat sig med att bränna varandra med strykjärn.

Som vanligt flödar de dåliga bortförklaringarna. Skolan är ju så jättefin och bra intygar före detta elever i olika åldrar medan tortyrlekarna nonchaleras. Skolledningen föreslår, lamt och överslätande, varianter på samma gamla, bevisat verkningslösa, skenåtgärder.

Denna krampaktiga panik, varmed beskyddare och tillskyndare av denna den svenska överklassens äldsta och unknaste uppfostringsanstalt uppträder, skulle mest vara komisk om det inte vore för att den bevisar att sadism och antidemokratiska strömningar ännu är i högsta grad levande företeelser på samhällets gräddhylla.

Skolinspektionens beslut att stänga Lundsberg är synnerligen välkommet. Måtte stängningen bli permanent! Det som i grunden är ruttet går inte att laga. Lokalerna kan i vår oroliga värld säkert användas till något bättre.

Javisst! Gör Lundsberg till flyktingförläggning!

Läs mer:

Jan Henrik Sandberg

Läs mer från Dagens Arbete:

Själva rösten är faktiskt huvudsaken

Har du svårt att hitta det bästa partiet, ett parti som tycker precis som du? Välj då det minst dåliga! Demokratin fungerar bara om du röstar. Se till att få ändan ur vagnen och ta dig till vallokalen!

Det är dags att mobilisera

Sommaren har gått in på upploppet. Det blir en spännande höst, för nu är det dags för spurten! Det är förstås spurten inför valdagen jag tänker på. Efter åtta år av borgerlig politik är det nu hög tid att byta till en mer löntagarvänlig politik under socialdemokratisk ledning.

Tufft att få ner de gröna på jorden

Som ordförande för Pappers får jag ett och annat brev. Det är en blandning av allt möjligt: konstruktiv kritik, beröm, skäll och förslag. När jag har kritiserat smygrasisterna i Sverigedemokraterna kan det ibland dimpa ner en främlingsfientlig uppkastning i brevkorgen, kryddad med personangrepp, kraftuttryck och massor av utropstecken.

Dags att staka ut förbundets framtid

Först av allt en påminnelse: Gå och rösta i valet till Europaparlamentet! Valet är lika viktigt som de som hålls i höst. Skynda dig! Sista dagen att rösta är 25 maj.

Almanackan påminner om viktiga datum

Det milda vårljuset är här. Jag ser det när jag tittar ut genom tågfönstret. På åkrarna står stora flockar av tranor, uppblandade med en och annan svan.

”Det händer att de inte får någon lön alls”

Trygga anställningar, bra arbetsmiljö och goda villkor är saker som vi jobbar för i Pappers. För att kunna teckna avtal om detta behöver vi en motpart.

Femte jobbskatteavdraget delar facket

Femte jobbskatteavdraget delar arbetarrörelsen. GS-fackets ordförande PO Sjöö tycker att det bör rivas upp om socialdemokraterna vinner valet. Men IF Metall går på samma linje som S-ledningen.

Föräldrar ska inte bestämma själva

Varför tjänar kvinnor mindre än män? Från arbetsgivarorganisationernas företrädare (de flesta av dem män, förstås) sägs det att kvinnor väljer mindre kvalificerade jobb.

Sandberg ordförande för världens pappersarbetare

Jan-Henrik Sandberg har valts till ny ordförande för världens pappersarbetare. Han ersätter finska Pappers ordförande Jouko Ahonen.

Pappers säger nej till nya industriavtalet

Nej till det nya industriavtalet! Det beslutet tog Pappers förbundsårsmöte i dag.

Kritik mot lanseringen av Thorwaldsson

Respektera valberedningens arbete. Det menar GS och Pappers ordförande efter att IF Metall nu lanserat en kandidat till posten som ny LO-ordförande.

Sandberg omvald som Pappers ordförande

Jan-Henrik Sandberg omvaldes på fredagskvällen till förbundsordförande i Pappers.

Pappers-attack mot moderaterna

Moderaternas förändrade politik är av kosmetisk art. Det menade Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg när han i dag öppnade Pappers 23:e kongress i Norrköping.

Konflikten stärkte Sandberg

Hans företrädare tvingades bort, men Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg har sina avdelningsordförande bakom sig.

Full ersättning till de strejkande

Alla strejkande under Pappers konflikt med arbetsgivarna kommer att få full kompensation.

"Skogsindustrierna ger fel bild"

Skogsindustrierna ger fel bild av förhandlingsläget, menar Jan-Henrik Sandberg. Han syftar på en formulering på organisationens hemsida som ger intrycket att medlarna, de opartiska ordförandena, lagt ett nytt bud.

LO stöder Pappers konflikt

LO ställer sig helt och fullt bakom Pappers lagda varsel.

Sammanbrott i förhandlingarna

Förhandlingarna mellan Pappers och Skogsindustrierna har strandat igen.

Pappers träffar motparten i dag

Pappers och Skogsindustrierna gör nu ett nytt försök att på egen hand sy ihop ett nytt löneavtal. I dag klockan 10.00 träffas parterna på nytt – denna gång med Pappers som värd.

Rungande nej från Pappers

Pappers säger som väntat ett rungande nej till de opartiska ordförandenas slutliga hemställan.

Pappers tvingas skjuta på varsel

De opartiska ordförandena, opo, tvingar Pappers att skjuta upp sin övertidsblockad med motiveringen att skapa mer förhandlingsutrymme.

Pappers avvisar nya budet

Pappers säger nej till medlarnas nya bud.

Pappers säger nej till medlarbud

Pappers säger nej till medlarnas första hemställan.

Avtalsskiss väcker många frågor

De opartiska medlarnas, opo:s, första skiss till förbunden för avtal 2010 reser många frågor.

Pappers släppte två krav

Pappers släpper kravet på utbildning i stället för uppsägning.

"Vi är överens om att det blir ett kort avtal"

Pappers och Skogsindustrierna har funnit varandra i en fråga i den pågående avtalsrörelsen.

Facklig moteld om arbetsmiljön

Svenskt Näringsliv vill försvaga det fackliga inflytandet i arbetsmiljöarbetet och lägga större ansvar på arbetstagarna.

Omplacering i Hylte väcker ont blod

En omplacering i Hyltebruk vållar irritation mellan det lokala facket och Pappers centralt.

Omplacering i Hylte väcker ont blod

En omplacering i Hyltebruk vållar irritation mellan det lokala facket och Pappers centralt.

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.