Striden om tiden har börjat – igen

Precis som företagsledare kräver ökad förutsägbarhet av politiken behöver arbetarna känna ökad förutsägbarhet i arbetet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Jag hyllar dem som faktiskt härdar ut”

I betraktarens öga ter sig konstnärsmyten romantisk. För de som balansera­r på dess tunna egg är den allt annat än just det, skriver Carl Linnaeus.

Själva rösten är faktiskt huvudsaken

Har du svårt att hitta det bästa partiet, ett parti som tycker precis som du? Välj då det minst dåliga! Demokratin fungerar bara om du röstar. Se till att få ändan ur vagnen och ta dig till vallokalen!

Härom veckan fick jag och min fru besök av en god vän som hade vägarna förbi. Vi fikade och pratade om lite av varje. Så småningom kom vi in på politik. Kompisen överraskade mig genom att säga att varken hon eller hennes syster brukade rösta. ”Jag brukar kasta bort mitt röstkort”, meddelade hon. Jag får erkänna att jag tappade hakan av pur förvåning och att det tog en liten stund innan jag fann mig.

Det visade sig att kompisen hade varit mer politiskt intresserad när hon var yngre. Nu tyckte hon att partierna var så lika varandra och att inget av dem passade henne, så hon struntade i alltihop.

Det är ett konstigt sätt att resonera, javisst, men kanske är det något slags motpol till den totala uppslutning i alla detaljer i ett partis politik som man ibland kan möta hos väldigt lojala partianhängare i alla partier. 

Det är kanske inte konstigt att en del människor har svårt att välja parti om de känner att de måste sätta sin själ i pant på att de stöder varje detalj i partiprogram och valmanifest.

Det vanliga är nog att folk väljer det parti som passar något så när. Någon skulle antagligen säga att man väljer det minst dåliga. Det är ett ledsamt sätt att se på saken, med ytterst lite av ideologisk glöd och andra ädla känslor. Ändå är det väldigt mycket bättre än att inte rösta alls.

Möjligen är det så att detta träiga och smått cyniska förhållningssätt i längden är det mest hållbara. Högt uppskruvat känsloläge, dito förväntningar och stark hängivenhet bäddar ju lätt för besvikelser och uppgivenhet om saker och ting inte utvecklas så som man hade hoppats eller om energin i något ögonblick av normal, mänsklig svaghet skulle tryta. 

Varje avgiven röst är på sitt sätt en seger för vår demokrati. En grundförutsättning för att den ska fungera är, som alla innerst inne vet, att de röstberättigade får ändan ur vagnen och tar sig till vallokalerna.

Vi snackade helt kort, kompisen, min fru och jag. Det var inga avancerade diskussioner, bara lite prat om de skillnader som ändå finns mellan de olika partiernas politik. 

Poängen var att det är viktigt att rösta på något parti, även om man inte gillar det helt och hållet, ja rent av om man bara tycker att det är det minst dåliga. Varje röst gör skillnad! Jag tror faktiskt att tankegången slog rot.

Som socialdemokrat av såväl ideologiska som sakpolitiska skäl hade jag ingen svårighet att skicka med kompisen en liten rekommendation. Några ord om vår politik för jobben, välfärden och skolan. Några ord om vikten av förändring, av att byta ut en trött, borgerlig regering som saknar lösningar för framtiden. 

Jag föreslog kompisen att ta med sig syrran och gå och rösta på Stefan Löfven och Socialdemokraterna. Om hon kommer att följa mitt råd vet jag inte. Hon skulle fundera på saken, sade hon, för hon hade ännu sitt röstkort kvar. 

Läs mer:

Jan-Henrik Sandberg

Läs mer från Dagens Arbete:

Högt pris för teknisk utveckling

KrönikaI takt med att tidningsläsandet går ner får vi i oss alltmer information. Men når vi inte utanför våra sociala nätverk hotas till slut demokratin.

"Så kan arbetsplatsen bli demokratisk"

Debatt"Om nu demokrati är så bra, varför är våra arbetsplatser nästan uteslutande odemokratier?", skriver dokumentärfilmaren Patrik Witkowsky i ett debattinlägg.

2

Den hårda blicken skrämmer skiten ur mig

Susanna AlakoskiArbogamötet år 1435. Adel, präster, borgare och bönder. Riksdagen som ett lydigt redskap i kungens händer. Hattar och mössor. Tvåkammarsystemet. Allmän rösträtt för män 1909, tolv år senare även för kvinnor. Och slutligen 1945, gamla, sjuka, handikappade, som försörjs av fattigvården, får också rösträtt.

Det är dags att mobilisera

Sommaren har gått in på upploppet. Det blir en spännande höst, för nu är det dags för spurten! Det är förstås spurten inför valdagen jag tänker på. Efter åtta år av borgerlig politik är det nu hög tid att byta till en mer löntagarvänlig politik under socialdemokratisk ledning.

Tufft att få ner de gröna på jorden

Som ordförande för Pappers får jag ett och annat brev. Det är en blandning av allt möjligt: konstruktiv kritik, beröm, skäll och förslag. När jag har kritiserat smygrasisterna i Sverigedemokraterna kan det ibland dimpa ner en främlingsfientlig uppkastning i brevkorgen, kryddad med personangrepp, kraftuttryck och massor av utropstecken.

Dags att staka ut förbundets framtid

Först av allt en påminnelse: Gå och rösta i valet till Europaparlamentet! Valet är lika viktigt som de som hålls i höst. Skynda dig! Sista dagen att rösta är 25 maj.

Almanackan påminner om viktiga datum

Det milda vårljuset är här. Jag ser det när jag tittar ut genom tågfönstret. På åkrarna står stora flockar av tranor, uppblandade med en och annan svan.

”Det händer att de inte får någon lön alls”

Trygga anställningar, bra arbetsmiljö och goda villkor är saker som vi jobbar för i Pappers. För att kunna teckna avtal om detta behöver vi en motpart.

EU-valet avgör Europas framtid

Om tre månader är det EU-val. 400 miljoner rötberättigade européer går till valurnorna i maj för att utse ledamöter i Europaparlamentet. Tyvärr brukar valdeltagandet bli lågt, också i Sverige.

Arbetsgivarens dagdrömmar får styra

Den här krönikan skriver jag på förmiddagen fredagen den 30 augusti. Det är ännu skön sommar, men den senaste veckan har bjudit på händelser som inte är så värst angenäma.

Femte jobbskatteavdraget delar facket

Femte jobbskatteavdraget delar arbetarrörelsen. GS-fackets ordförande PO Sjöö tycker att det bör rivas upp om socialdemokraterna vinner valet. Men IF Metall går på samma linje som S-ledningen.

Föräldrar ska inte bestämma själva

Varför tjänar kvinnor mindre än män? Från arbetsgivarorganisationernas företrädare (de flesta av dem män, förstås) sägs det att kvinnor väljer mindre kvalificerade jobb.

Sandberg ordförande för världens pappersarbetare

Jan-Henrik Sandberg har valts till ny ordförande för världens pappersarbetare. Han ersätter finska Pappers ordförande Jouko Ahonen.

Pappers säger nej till nya industriavtalet

Nej till det nya industriavtalet! Det beslutet tog Pappers förbundsårsmöte i dag.

Kritik mot lanseringen av Thorwaldsson

Respektera valberedningens arbete. Det menar GS och Pappers ordförande efter att IF Metall nu lanserat en kandidat till posten som ny LO-ordförande.

Sandberg omvald som Pappers ordförande

Jan-Henrik Sandberg omvaldes på fredagskvällen till förbundsordförande i Pappers.

Pappers-attack mot moderaterna

Moderaternas förändrade politik är av kosmetisk art. Det menade Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg när han i dag öppnade Pappers 23:e kongress i Norrköping.

Konflikten stärkte Sandberg

Hans företrädare tvingades bort, men Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg har sina avdelningsordförande bakom sig.

Full ersättning till de strejkande

Alla strejkande under Pappers konflikt med arbetsgivarna kommer att få full kompensation.

"Skogsindustrierna ger fel bild"

Skogsindustrierna ger fel bild av förhandlingsläget, menar Jan-Henrik Sandberg. Han syftar på en formulering på organisationens hemsida som ger intrycket att medlarna, de opartiska ordförandena, lagt ett nytt bud.

LO stöder Pappers konflikt

LO ställer sig helt och fullt bakom Pappers lagda varsel.

Sammanbrott i förhandlingarna

Förhandlingarna mellan Pappers och Skogsindustrierna har strandat igen.

Pappers träffar motparten i dag

Pappers och Skogsindustrierna gör nu ett nytt försök att på egen hand sy ihop ett nytt löneavtal. I dag klockan 10.00 träffas parterna på nytt – denna gång med Pappers som värd.

Rungande nej från Pappers

Pappers säger som väntat ett rungande nej till de opartiska ordförandenas slutliga hemställan.

Pappers tvingas skjuta på varsel

De opartiska ordförandena, opo, tvingar Pappers att skjuta upp sin övertidsblockad med motiveringen att skapa mer förhandlingsutrymme.

Pappers avvisar nya budet

Pappers säger nej till medlarnas nya bud.

Pappers säger nej till medlarbud

Pappers säger nej till medlarnas första hemställan.

Avtalsskiss väcker många frågor

De opartiska medlarnas, opo:s, första skiss till förbunden för avtal 2010 reser många frågor.

Pappers släppte två krav

Pappers släpper kravet på utbildning i stället för uppsägning.

"Vi är överens om att det blir ett kort avtal"

Pappers och Skogsindustrierna har funnit varandra i en fråga i den pågående avtalsrörelsen.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.