”Bekväma tider föder veka människor”

Det känns som att året 2020 kommer att handla om klimat och konflikt mer än på länge, skriver Stefan Eriksson.

”Värna asylrätten. Jobbinvand­ringen måste stramas åt.”

Helle Klein om hur generösa regler för arbetskraftsinvandring utnyttjas av kriminella.

Själva rösten är faktiskt huvudsaken

Har du svårt att hitta det bästa partiet, ett parti som tycker precis som du? Välj då det minst dåliga! Demokratin fungerar bara om du röstar. Se till att få ändan ur vagnen och ta dig till vallokalen!

Härom veckan fick jag och min fru besök av en god vän som hade vägarna förbi. Vi fikade och pratade om lite av varje. Så småningom kom vi in på politik. Kompisen överraskade mig genom att säga att varken hon eller hennes syster brukade rösta. ”Jag brukar kasta bort mitt röstkort”, meddelade hon. Jag får erkänna att jag tappade hakan av pur förvåning och att det tog en liten stund innan jag fann mig.

Det visade sig att kompisen hade varit mer politiskt intresserad när hon var yngre. Nu tyckte hon att partierna var så lika varandra och att inget av dem passade henne, så hon struntade i alltihop.

Det är ett konstigt sätt att resonera, javisst, men kanske är det något slags motpol till den totala uppslutning i alla detaljer i ett partis politik som man ibland kan möta hos väldigt lojala partianhängare i alla partier. 

Det är kanske inte konstigt att en del människor har svårt att välja parti om de känner att de måste sätta sin själ i pant på att de stöder varje detalj i partiprogram och valmanifest.

Det vanliga är nog att folk väljer det parti som passar något så när. Någon skulle antagligen säga att man väljer det minst dåliga. Det är ett ledsamt sätt att se på saken, med ytterst lite av ideologisk glöd och andra ädla känslor. Ändå är det väldigt mycket bättre än att inte rösta alls.

Möjligen är det så att detta träiga och smått cyniska förhållningssätt i längden är det mest hållbara. Högt uppskruvat känsloläge, dito förväntningar och stark hängivenhet bäddar ju lätt för besvikelser och uppgivenhet om saker och ting inte utvecklas så som man hade hoppats eller om energin i något ögonblick av normal, mänsklig svaghet skulle tryta. 

Varje avgiven röst är på sitt sätt en seger för vår demokrati. En grundförutsättning för att den ska fungera är, som alla innerst inne vet, att de röstberättigade får ändan ur vagnen och tar sig till vallokalerna.

Vi snackade helt kort, kompisen, min fru och jag. Det var inga avancerade diskussioner, bara lite prat om de skillnader som ändå finns mellan de olika partiernas politik. 

Poängen var att det är viktigt att rösta på något parti, även om man inte gillar det helt och hållet, ja rent av om man bara tycker att det är det minst dåliga. Varje röst gör skillnad! Jag tror faktiskt att tankegången slog rot.

Som socialdemokrat av såväl ideologiska som sakpolitiska skäl hade jag ingen svårighet att skicka med kompisen en liten rekommendation. Några ord om vår politik för jobben, välfärden och skolan. Några ord om vikten av förändring, av att byta ut en trött, borgerlig regering som saknar lösningar för framtiden. 

Jag föreslog kompisen att ta med sig syrran och gå och rösta på Stefan Löfven och Socialdemokraterna. Om hon kommer att följa mitt råd vet jag inte. Hon skulle fundera på saken, sade hon, för hon hade ännu sitt röstkort kvar. 

Jan-Henrik Sandberg

Läs mer från Dagens Arbete:

Högt pris för teknisk utveckling

KrönikaI takt med att tidningsläsandet går ner får vi i oss alltmer information. Men når vi inte utanför våra sociala nätverk hotas till slut demokratin.

"Så kan arbetsplatsen bli demokratisk"

Debatt"Om nu demokrati är så bra, varför är våra arbetsplatser nästan uteslutande odemokratier?", skriver dokumentärfilmaren Patrik Witkowsky i ett debattinlägg.

2

Den hårda blicken skrämmer skiten ur mig

Susanna AlakoskiArbogamötet år 1435. Adel, präster, borgare och bönder. Riksdagen som ett lydigt redskap i kungens händer. Hattar och mössor. Tvåkammarsystemet. Allmän rösträtt för män 1909, tolv år senare även för kvinnor. Och slutligen 1945, gamla, sjuka, handikappade, som försörjs av fattigvården, får också rösträtt.

Här sitter metallarna med makt

Den nya riksdagen har mer makt än på länge. Och två av de tyngsta uppdragen där innehas av metallare: Tomas Eneroth är ordförande för Socialdemokraternas riksdagsgrupp, Raimo Pärssinen är ordförande för arbetsmarknadsutskottet.

Ferbe självkritisk efter valutgången

De politiska partierna måste möta människorna oro och minska otryggheten. Bara så kan Sverigedemokraterna bekämpas, enligt Anders Ferbe IF Metalls förbundsordförande som är självkritisk till hur facket misslyckats med att mobilisera mot de växande klassklyftorna.

Nu är det upp till oss

Gästkrönika– En dag ska vi alla dö. – Men alla andra dagar ska vi det inte. Dialogen kommer från en serieruta med två människor som filosoferar på en klippa i solnedgången med varsitt metspö i handen. Igår blev serierutans budskap ännu viktigare.

Nu behövs en politik för jämlikhet

Valet blev just den rysare som många hade befarat. Precis som i Europavalet är det med blandade känslor man tog del av valresultatet. Glädjen över att det blir regeringsskifte grumlas av det faktum att de bruna vindarna är ruggigt starka.

DA hjälper dig att välja

Val 2014Hur ser riksdagspartierna på inhyrning, Fas 3 och belastningsskador? Dagens Arbete har under året gjort flera stora granskningar som rör valet. Här har vi samlat alla partienkäter som kan hjälpa dig när du ska ta ställning.

Dags att välja väg – ihop eller isär

Valet handlar om färdriktning: ska vi gå mot ökad 
ojämlikhet eller hålla samman Sverige?

Ett av de enklaste valen på länge

Anders FerbeValet den 14 september blir enkelt. Antingen röstar vi fram en regering som tar kommandot, minskar klyftorna och utvecklar det här landet, eller också bidrar vi till ännu fler misslyckanden.

Sverige behöver industripolitik!

Per-Olof SjööSanningen om industrin ligger i betraktarens öga. Men dess betydelse för Sverige kan inte överskattas.

Reglering eller inte – så svarar partierna

PartienkätVad anser ni om inhyrning av personal?

Höger, vänster eller mittemellan? Vår genomgång visar att blockpolitiken inte alltid är så tydlig när riksdagen röstar om frågor som rör arbetet. Foto: TT

Så röstade partierna om arbetslivet

Val 2014Politiker pratar gärna om allt fint de tänker göra. Men vad har de uträttat hittills? Vi kollade hur partierna röstat om frågor som rör ditt arbetsliv.

Nöjdhet står mot förändringsvilja

Aldrig tidigare har alliansen gått till val på så små jobbsatsningar. Reinfeldt försöker göra själva regeringsfrågan till valets viktigaste. Det är en teknokratisk hållning där politiken avideologiseras.

Svenska modellen går sönder

Regeringen Reinfeldt har genomfört ett av de största systemskiftena i modern tid. Det vi nu ser är försvagade fackföreningar, osäkra anställningar, undermåliga försäkringssystem och otrygga medborgare.

Det är dags att mobilisera

Sommaren har gått in på upploppet. Det blir en spännande höst, för nu är det dags för spurten! Det är förstås spurten inför valdagen jag tänker på. Efter åtta år av borgerlig politik är det nu hög tid att byta till en mer löntagarvänlig politik under socialdemokratisk ledning.

Energiförbrukningen i industrin

Energifrågan behöver en omstart

Ledare"Det är hög tid att Sveriges politiker gör ett omtag och skapar en långsiktigt hållbar energiförsörjning. Det behövs för både ekonomins och miljöns skull."

Emilia vill ha feminism och förändring

möte medNär Emilia Töyrä tog ordet på kongressen blev det blixt tyst. Det viskades i leden. Vem var den tuffa tjejen från Kiruna som talade om feminism? Dagens Arbete ringde upp och frågade vad som driver henne.

Så säger partierna om Fas 3

Avskaffa, förändra, behålla. Läs vad de olika riksdagspartierna vill göra med Fas 3.

Tufft att få ner de gröna på jorden

Som ordförande för Pappers får jag ett och annat brev. Det är en blandning av allt möjligt: konstruktiv kritik, beröm, skäll och förslag. När jag har kritiserat smygrasisterna i Sverigedemokraterna kan det ibland dimpa ner en främlingsfientlig uppkastning i brevkorgen, kryddad med personangrepp, kraftuttryck och massor av utropstecken.

Foto: SOFIA ERNEROT och MAJA BRAND

Samma problem – olika lösningar

Val 2014Båda vet hur det är att gå arbetslös. De avskyr pratet om arbetslinjen. Är skeptiska mot bemanningsföretag och vinster i välfärd. Trots att de tillhör olika generationer är de lika i väldigt mycket, Gustaf och Johnny. Men på en punkt skiljer de sig åt: Synen på Sverigedemokraterna.

Dags att staka ut förbundets framtid

Först av allt en påminnelse: Gå och rösta i valet till Europaparlamentet! Valet är lika viktigt som de som hålls i höst. Skynda dig! Sista dagen att rösta är 25 maj.

"Vi måste ligga i för att fler ska rösta"

EU-valetKnappt var tredje LO-medlem kommer ”absolut” att rösta i valet till EU-parlamentet, enligt en opinionsmätning från Novus.

Jan Lannekvist på Scania berättar om hur tempot har skruvats upp och arbetet tömts på innehåll. ”Montörerna hinner knappt gå på toaletten. För att lämna jobbet vid monteringslinan krävs avlösning.”  Foto: ANDERS G WARNE

"Vi vet att det här ger skador"

Scanias motormonteringHög personalomsättning och många i rehabilitering. Vid löpande bandet på Scania i Södertälje sliter montörerna hårt.

Almanackan påminner om viktiga datum

Det milda vårljuset är här. Jag ser det när jag tittar ut genom tågfönstret. På åkrarna står stora flockar av tranor, uppblandade med en och annan svan.

DA granskar arbetsmiljöbrott

Kriminologen: "Väldigt milt straff för så grovt brott"

DA:s granskning visar att genomsnittstraffet för vållande till annans död i arbetsolycka är 60 dagsböter och villkorlig dom.

Robert Lennmark servar en Saab i verkstaden. Utvecklingen med fler större bilar påverkar bilreparatörernas arbetsmiljö. Hjälpmedel fungerar sämre och arbetställningarna blir annorlunda.  Foto: ANDERS G WARNE

"Ingen har berättat hur vi ska spara kropparna"

Mekonomens bilverkstadUtvecklingen mot allt större bilar sliter sönder mekanikernas kroppar. – Stadsjeeparna har helt klart gjort det värre, säger Roger Olsson, ordförande för bilreparatörernas branschforum

"Min son undrar när jag kan bära honom igen"

Textilia i Långsele70 procent tycker att jobbet är enformigt. Tvätteriarbetarna drabbas hårdast av belastningsskador. 36-åriga Joy har så ont att hon inte kan lyfta sitt barn.

Så svarar politikerna om industriarbetarnas arbetsmiljö

VAL 2014

Grafik: JOSEF MOLIN

Få full koll på jobbsiffrorna

VAL 2014 Oppositionen talar om den höga arbetslösheten. Regeringen svarar att det faktiskt tillkommit många nya jobb. Lögn eller sanning? Allt handlar om vilka siffror man väljer att prata om.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.