Industriarbetarnas tidning

Mamma, mamma, barn i Sandviken

13 september, 2013

Skrivet av Malin Timan

REPORTAGEI ett hus i Sandviken lever mamma, flicka och mamma. Och mopsen Gunnar, hemmets enda man. Linda Stridh och Sofia Larsson lämnade för många år sedan pojkvänner för ett liv tillsammans. Nu vill de att alla ska förstå att de är precis som vilka industriarbetare som helst.

Svenska milstolpar för 
hbt-personer

 • 1944 Homosexuella förbindelser mellan vuxna avkriminaliseras.
 • 1972 Sverige blir första land i världen att erbjuda en ny juridisk könstillhörighet och könskorrigeringsbehandling.
 • 1979 Socialstyrelsen avskaffar homo-
sexualitet som sjukdomsbegrepp.
 • 1987 Förbud mot att diskriminera homosexuella införs.
 • 1988 Lag om homosexuella sambor 
införs.
 • 1995 Partnerskapslagen träder i kraft.
 • 1999 Lagen mot diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning införs. Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, HomO, inrättas.
 • 2003 Förbud mot hets mot folkgrupp på grund av sexuell läggning införs i grundlagen. Lagen om rätt till adoptionsprövning för par som ingått partnerskap träder i kraft, liksom likställd sambolag för samkönade och olikkönade par. Utvidgad diskrimineringsförbudslag som omfattar tillhandahållande av varor, tjänster och bostäder träder i kraft.
 • 2005 Förbud mot diskriminering som har samband med sexuell läggning införs inom det sociala området (socialtjänsten, socialförsäkringssystemet, a-kassan och hälso- och sjukvården). Lagen om insemination även för kvinnor som är sambo eller registrerad partner med en annan kvinna träder i kraft.
 • 2006 Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever införs.
 • 2009 Könsöverskridande identitet eller uttryck läggs till som en diskrimineringsgrund.
 Sverige inför könsneutralt äktenskap.
 • 2011 Grundlagsförbud mot diskriminering på grund av sexuell läggning införs 
i regeringsformen.

Källa: RFSL

Mamma, flicka, mamma. Orden  inristade på hjärtan hängande från kökets anslagstavla. På köksbänken ligger en vit bok med rosa detaljer. ”Min första bok”. Tredje sidans pappainformation är snabbt överstruket med blå kulspets.

Samma sak som i journalerna från sjukhus och BB och blanketterna från Skatteverket. Personal förklarar nervöst att dokumenten är gamla. Barnavårdscentralens barnmorska ursäktar sig. Informationsbladen om livet som familj är inte riktigt uppdaterade, får de höra. Ingen information tillgänglig för föräldrar med samma kön. Linda Stridh och Sofia Larsson ler trött som förstående svar. De är vana nu. Vana vid att samhällets heteronorm förföljer dem överallt.

– Det är 2013 och helt lagligt att leva tillsammans som homosexuell, men samhället hänger ju ändå inte med.

Linda slår sig ner på trappan till det hem som Sofia för två år sedan insisterade på att de skulle köpa. Ett 84 kvadrats fyravåningshus strax utanför Sandvikens centrum. Hon ser ut över tomten. Gräsmattan med den nygjutna grillplatsen och den blommiga filten fylld av leksaker. Alice plats. En blåprickig hårklämma ramlar ur den blonda luggen och de redan stora ögonen spärras upp när Sofia kommer in på gården. Dagen på Sandvik är över. Första arbetsveckan efter den åtta månader långa föräldraledigheten gjord. Hemma har Linda tagit över. Hon som  precis tagit ledigt från sin fasta tjänst på samma arbetsplats.

Mopsen Gunnar, husets enda man, lägger sig till rätta under köksbordet. Sofia ger sin dotter en high five. Alice, ett åtta månaders regnbågsbarn som gick lättare än de någonsin kunnat föreställa sig att få. Berättelser från vänner i större städer som tvingats vänta flera år i enbart kötid skrämde.

Men för dem, boende i Sandviken, var det annorlunda. Ingen kö och sex inseminationsförsök bekostade av landstinget. De är tacksamma, vet mycket väl att möjligheten till barn inte är något som ska tas för givet. Speciellt inte som homosexuell.

Men Alice har också inneburit att nya fördomar mött dem. På jobbet ifrågasätts Lindas föräldraledighet och kolleger till hennes mamma anser inte att hon kan kalla sig för mormor. Linda har ju trots allt inte fött barnet. Frågorna och alla de människor som jagar problem tröttar ut. Skeptiker som undrar hur de ska göra när Alice säger ”Mamma!” och de båda kommer samtidigt, hur mycket de egentligen betalat och hur det stackars barnet ska klara sig utan manlig förebild.

– Det är inte som att pappa varit min enda manliga förebild i världen. Och jag hoppas att hon också kommer kunna hitta någon annan att se upp till, säger Sofia.

Linda håller med.

– Mamma, pappa. Mamma, mamma. Pappa, pappa. Vad spelar det egentligen för roll? Huvudsaken är att barnen har det bra. Och det har dom i vilket fall som helst.

Mamma, pappa. Mamma, mamma. Pappa, pappa. Vad spelar det egentligen för roll? Huvudsaken är att barnen har det bra.

Sju år har gått sedan Sofia och Linda lämnade pojkvänner bakom sig för sitt nya liv tillsammans. Det nya livet är precis som de båda vill ha det. Hemma i Sandviken finns familj och gamla vänner kvar och på Sandvik trivs de båda två. Ändå valde Linda länge att hålla sin läggning lågt på jobbet. Väntade in rätt tillfälle innan hon berättade. Kanske, tänkte hon, kunde gubbarna reagera starkt i en så pass liten stad. Kanske kunde någon ta illa upp.

– Hur det än är vet man inte vad reaktionen blir. Kanske var jag rädd för hur någon skulle reagera om den inte blev som den brukade.

Linda har jobbat på Sandvik i tre år nu. Innan det på aluminiumfabriken Sapa i Finspång. Industrins hårda jargong är ingenting hon någonsin haft problem med. Hon har alltid varit hård. Skakat av sig, eller slagit tillbaka. Däremot satt det länge som en reflex i kroppen att hon i nya sammanhang, med nya kolleger och på nya kurser ständigt benämde Sofia som sin sambo. Men hon har slutat med det nu. Och egentligen, erkänner hon, är det nog mest hon själv som varit rädd. Rädd för att någon ska reagera som när Sofia första gången sökte jobb på Sandvik.

Två år har gått sedan dess. Avdelningen sökte specifikt efter kvinnor. Med flera års arbetslivserfarenhet från bland annat industrier med liknande arbetsuppgifter såg Sofia sin chans att äntligen få det jobb hon ville ha. Hon laddade, gjorde en lyckad intervju och väntade. Men jobbet fick någon annan.

– I efterhand har jag fått höra att hon inte kunde acceptera att jag levde ihop med en tjej. Vad trodde hon att jag skulle göra, liksom? Komma och smitta dom med mina lesbiska baciller?

Sofia skakar på huvudet. Via ett bemanningsföretag fick hon till slut jobb på Sandvik, men det där skrämde henne. Mest av allt skräms hon av tanken på att hon är långt ifrån ensam om att diskrimineras på jobbet. Tiden när hon själv brydde sig om andras åsikter är sedan länge förbi. Trots det vet hon mycket väl att fördomarna är många.

Fortfarande, trots att det gått så många år sedan den dagen när Sofia valde att lämna sin dåvarande pojkvän för ett liv med Linda, finns det flera även i deras närhet som har svårt att acceptera. Och fortfarande märker de att människor som de trott stod på deras sida i själva verket baktalar dem när de inte är med.

– Svenskar är ett jävligt tråkigt folkslag. Alldeles för många lever fortfarande kvar i sin lilla bubbla, säger Linda.

Trettiofyra år har gått sedan Socialstyrelsen tog bort homosexualitet som sjukdomstillstånd. Mycket har hänt sedan dess, men Linda och Sofia vill inte nöja sig här. Det är dags att ta tag i det nu, det menar de båda två. Inom industrin är det dags att alla inser att de är precis som alla andra arbetare. Dags att fördomarna försvinner på riktigt. Linda menar att det är dags att alla börjar prata så att flera vågar berätta.

– Ju mer vi pratar om det, desto mer kunskap får alla och desto snabbare kommer det gå att få folk att inse att det här inte är nån stor grej. Vi är precis som alla andra.

Du kanske också vill läsa…

När Roger blev Regina

När Roger blev Regina

I hela sitt liv har skogsarbetaren Regina Hoberg samlat mod till att berätta vem hon är.

Snabb omställning på Klippans bruk

Snabb omställning på Klippans bruk

Nordens äldsta bruk, Klippans, lade snabbt servetterna åt sidan för att ägna sig åt ett coronaanpassat pappersgöra.

Benjamin blir en diva på scenen

Benjamin blir en diva på scenen

Traktorfantasten och dragqueen-artisten Benjamin Bryntesson brukar säga att han är en helt vanlig kille i Bengtsfors.

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

När Roger blev Regina

När Roger blev Regina

I hela sitt liv har Regina Hoberg samlat mod till att berätta vem hon är.

Två månader under jord

Två månader under jord

Sammanhållningen höll de 33 instängda gruvarbetarna vid liv. De lyftes upp till jordytan med löften om pengar och kändisskap. Tio år senare är de fattiga och besvikna.

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

10 rekordår med Kina – men finns en plan B?

Volvo Cars har tillhört Geely i tio år och bilförsäljningen har slagit rekord på rekord. Det borde vara klang och jubel över jubileet.

I väntan på skygg gris

I väntan på skygg gris

Två fjolårsgrisar äter av bondens grödor och skyddsjägaren Rasmus Wedin höjer sin bössa. Ett skott går av.

Han var i gruvan när det rasade

Han var i gruvan när det rasade

Skalvet den 18 maj är det största i svensk gruvhistoria och fick många Kirunabor att vakna skräckslagna. 13 personer befann sig nere i gruvan. Jonny Kumpula var en av dem.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]